Porsche Cups

Porsche Supercup: Christopher Zöchling wint op Oostenrijkse thuiscircuit

racecam image 121857

Nog geen enkele race gereden dit seizoen, op het laatste moment gevraagd om in te vallen en dan meteen winnen op je thuiscircuit de Red Bull Ring. Dat overkwam debutant Christopher Zöchling na een spannend duel met landgenoot Philipp Eng. Voor het Zwitserse FACH AUTO TECH-team was het de tweede overwinning op rij na de fantastische winst van Jaap van Lagen in de smalle straten van Monte Carlo. De derde podiumplaats ging naar de Spanjaard Alex Riberas. Na een prima begin kon poleman Conner de Phillippi het tempo niet meer volgen en zakte terug naar een vierde plaats.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Racecam.de

Meer kun je als coureur niet wensen: De Oostenrijker Christopher Zöchling won in zijn 460 PK sterke Porsche 911 GT3 Cup zijn eerste wedstrijd in de Porsche Mobil 1 Supercup. De 27-jarige professionele autocoureur werd pas vlak voor het weekend gevraagd, omdat één van de vaste rijders uitgevallen was. "Ik ben natuurlijk ongelofelijk blij met mijn eerste overwinning, vooral omdat de deal pas op het allerlaatste moment rond kwam." Landgenoot Philipp Eng (A/Market Leader Team by Project 1) eindigde op een tweede plaats en pakte daarmee de koppositie in het puntenklassement. De derde plaats ging naar Alex Riberas (E/The Heart of Racing by Lechner).

Veel actie op de baan
Een Porsche Supercup-wedstrijd kan wel eens heel saai zijn. Op de Red Bull Ring was het tegenovergestelde gelukkig het geval. De vele toeschouwers genoten met volle teugen van de vele inhaalmanoeuvres, deur aan deur gevechten en het nodige tikwerk.

racecam image 121821

Poleman Conner de Phillippi had de beste start en pakte gelijk al een grote voorsprong op Porsche junior-coureur Sven Müller. Doordat Philipp Eng met te veel wielspin zijn start vanaf de eerste rij verknalde, profiteerde de prima gestarte Christopher Zöchling daarvan en pakte de derde plaats voor Eng en Alex Riberas. Zöchling had het prima naar zijn zin, passeerde Müller en had al snel de voorsprong van De Phillippi teniet gedaan om de strijd aan te gaan voor de kop. Ook Eng meldde zich achter dit tweetal en een top drie gevecht was een feit. Michael Ammermüller was inmiddels de teruggevallen Müller en Riberas gepasseerd en reed op plek vier.
Daarachter ging het in de haakse Remusbocht mis door een ondoordachte inhaalactie van Ben Barker op Müller. De wagens kwamen met elkaar in aanraking en Barker had na een spin alle geluk dat hij niet geraakt werd door de andere Porsches.

racecam image 121845

Aan de kop pakte de snelle Zöchling met in zijn slipstream Philipp Eng de koppositie van De Philippi over. De oprukkende Ammermüller kon zich niet beheersen en kwam in de strijd om de laatste podiumplaats in de eerste Castrol S bocht in aanraking met Conner de Phillippi en zakte daardoor terug naar de twaalfde plaats. De Philippi kon zich nog herstellen, maar moest in de slotfase zijn derde plaats nog inleveren aan Alex Riberas. Aan de kop bleef alles gelijk. Christopher Zöchling won zijn eerste race voor Eng en Riberas. De Philippi werd vierde voor Christian Engelhart. De strijd om de zesde plaats werd ondanks het uitdelen van een flinke op Matteo Cairoli in het voordeel beslist door Robert Lukas.

Het volgende raceweekend van de Porsche Supercup vindt van 3 tot en met 5 juli plaats op het Engelse Silverstone circuit.

racecam image 121869

Uitslag:
1. Christopher Zöchling (AUT) FACH AUTO TECH 16 ronden in 25:10.952
2. Philipp Eng (AUT) Market Leader Team by Project 1 +0.658
3. Alex Riberas (ESP) The Heart of Racing by Lechner +9.868
4. Connor de Phillippi (USA) VERVA Lechner Racing Team +11.426
5. Christian Engelhart (GER) MRS GT-Racing +11.547
6. Robert Lukas (POL) FÖRCH Racing by Lukas Motorsport +11.987
7. Matteo Cairoli (ITA) Market Leader Team by Project 1 +13.407
8. Philipp Frommenwiler (SUI) FACH AUTO TECH +14.523
9. Michael Ammermüller (GER) Lechner Racing Middle East +19.569
10 Sven Müller (GER) Lechner Racing Middle East +20.259

racecam image 121813

Stand na drie races:
1. Philipp Eng 50
2. Christian Engelhart 42
3. Michael Ammermüller 39
4. Alex Riberas 38
5. Kuba Giermaziak 29
6. Connor de Phillippi 28
7. Ben Barker 23
8. Jaap van Lagen 20
9. Christopher Zöchling 20
10. Robert Lukas 19
11. Côme Ledogar 19
12. Matteo Cairoli 19
13. Philipp Frommenwiler 16
14. Sven Müller 12
15. Sam Power 12
16. Jeffrey Schmidt 11
17. Cameron Twynham 4
18. Richard Goddard 4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet