Formule 1

Formule 1: Schumacher wint en kondigt afscheid aan

Het was vandaag Schumacher-dag op het circuit van Monza, want alles stond in het teken van hem en uiteindelijk leek ook alles in zijn voordeel te draaien. Het hoge woord kwam er na maanden speculaties dan eindelijk uit, maar behalve dat maakte Schumacher in de race ook nog eens tien punten goed op Fernando Alonso, waarmee het gat in het kampioenschap is geslonken tot nog maar twee puntjes.

Tekst: Daan Jeuken

De overwinning was geheel in Schumacher-stijl. Als tweede gestart behield hij zijn positie en sloot hij aan achter Kimi Räikkönen. De twee snelden weg van het veld en hadden in een mum van tijd een onoverbrugbare voorsprong opgebouwd. Het was Räikkönen die als eerste moest stoppen, twee ronden later gevolgd door Michael Schumacher. In die twee rondjes dat Schumacher lichter was maakte hij zijn achterstand goed, waardoor hij voor zijn opvolger de baan op kwam. Daarna kwam zijn overwinning niet meer in gevaar. “Op een baan als Monza is het doorslaggevend wie er als eerste moet stoppen”, blikte de winnaar terug. “In die paar lichte rondjes win je heel veel tijd.”
Achter de twee leiders was de strijd wel spannend, want Fernando Alonso had een inhaalslag te maken. De Spanjaard werd gisteravond bestraft voor het ophouden van Felipe Massa in de kwalificatie en moest vanaf de tiende plaats starten. Hevig geëmotioneerd verkondigde Alonso in de ochtend zich gepiepeld te voelen door de FIA en de Formule 1 niet langer als een sport te zien. Ondanks deze klaagzang kon Alonso niet verhelpen dat hij voor een zware opgave stond op Monza.
De start van Alonso was goed en binnen enkele ronden lag hij op de zesde plaats, maar daar stokte de opmars lange tijd. Achter Jenson Button kon hij niet dicht genoeg naderen, wat een aanval onmogelijk maakte. Pas bij de pitstops kwam hij voorbij aan de Brit, maar gelijktijdig passeerde Nick Heidfeld hem bij de pitstops. Een drivethrough-penalty voor te snel rijden in de pitstraat haalden de Duitser weer weg voor Alonso, die nu Robert Kubica voor zich had.
De strijd tussen deze twee werd wederom in de pitstraat beslist; de twee gingen tegelijk de pitstraat in en kwamen er zelfs naast elkaar rijdend uit. Alonso toonde zich het stoerste en passeerde de Pool. De twee waren met hun stops ook nog Felipe Massa gepasseerd, die een ronde eerder stopte.
En zo leek Alonso met de derde plaats de schade nog beperkt te houden, maar net toen je zou verwachten dat hij de race rustig kon uitrijden blies hij zijn Renault-motor op, waardoor zijn punten letterlijk in rook opgingen. De zes punten die Alonso hiermee misliep hebben Schumacher nou een grote kans op de titel gegeven; zeker gezien de sterkte waarin het Ferrari-team zich de laatste races bevindt. Het verschil tussen de twee is nu nog twee punten in het voordeel van de Renault-coureur.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet