Diversen

Australische toerwagenlegende Peter Brock overleden

De Australische toerwagenlegende Peter Brock is vanmorgen vroeg tijdens een historische rallye met een replica Cobra om het leven gekomen.

tekst Willem J. Staat

 Peter Brock
Australië rouwt om de plotselinge dood van toerwagenlegende Peter Brock.

Peter Perfect overleden
Voor vele Nederlandse race-enthousiasten zegt de naam Peter Brock misschien weinig maar de 61-jarige Peter Brock was in zijn geboorteland een legende zoals Jack Brabham. Misschien nog wel bekender of zelfs misschien nog wel populairder bij de gewone man. Waarom? Peter Brock won met het Holden Dealer Team maar liefst negen keer de allerzwaarste toerwagenwedstrijd ter wereld, de Bathurst 1000 op Mount Panorama. Vanwege zijn record aantal starts, poles en snelste rondes voor het Holden Dealer Team kreeg Brock de bijnaam "Peter Perfect"

In 1969 maakte de toen 24-jarige Brock zijn debuut bij het Holden Dealer Team. Brock was ook de man die midden tachtiger jaren de beroemde Holdens naar het toenmalige ETCC in Europa bracht. Het Britse magazine "Motor Sport" noemde Peter Brock in 2005 één van de allerbeste coureurs uit de geschiedenis van de toerwagenracerij. Brock maakte niet alleen deel uit van de Australische Grand Prix-organisatie, maar ook van het Olympische comité van dat land. Een bekende uitspraak van Brock was dat een circuit één van de veiligste plekken ter wereld was. Juist een historische rally werd hem noodlottig.

 peter_brock
Peter Brock in actie tijdens de proloog van de Targa West Rally.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet