Formule 2

GP2 Series: De ontknoping nadert in Monza

Met een verschil van tien punten in het voordeel van Lewis Hamilton en nog maximaal twintig punten te verdienen nadert de GP2 Series de ontknoping. Wie gaat er in de voetsporen treden van Nico Rosberg? Is het toch Lewis Hamilton of heeft Nelson Piquet Jr zo’n boost gekregen van zijn Renault F1-contract dat hij in Monza de tien punten verschil met de Brit goed maakt. Hoe het ook af gaat lopen: over drie dagen is bekend wie de nieuwe kampioen van de GP2 Series 2006 is.

Tekst: Daan Jeuken

Na 19 races, 636 ronden en 2875 kilometers verreden, ziet de balans er als volgt uit: Lewis Hamilton voert met 101 punten de ranglijst aan, Nelson Piquet Jr volgt met 91 punten. Wat we nog voor de boeg hebben zijn 4 sessies en 53 raceronden, waarin beslist gaat worden wie de titel mee naar huis mag nemen. En dat op het historische en uitdagende circuit Monza.

Zaterdag of zondag?
De titelstrijd wordt hoe dan ook dit weekend beslist, maar terwijl iedere autosportfan hoopt op een ultieme climax met in de laatste ronden een direct gevecht om de titel, kan het na de zaterdag zomaar al gebeurd zijn. Op de zondag zijn namelijk nog maximaal zeven punten te verdienen: zes voor de overwinning en eentje voor de snelste ronde, terwijl er dan al dertien punten zijn verdeeld: twee voor de pole, tien voor de overwinning en één voor de snelste ronde. Mocht Hamilton dus met meer dan zeven punten voorsprong de zaterdag afsluiten, dan kan hij de champagne al ontkurken en wordt de race van zondag – aan kop althans – slechts voor spek en bonen verreden.

Best of the rest
Natuurlijk is het de strijd om de titel die de grootste aandacht opeist, maar achter deze twee kemphanen vechten Alexandre Prémat en Timo Glock om de derde plaats in het kampioenschap. Het verschil tussen de twee is na negentien races slechts vier punten: 62 om 58 in het voordeel van Prémat.
De strijd om het constructeurskampioenschap is al vergeven in het voordeel van ART Grand Prix. Wat wil je ook met de nummers één en drie in het kampioenschap: Hamilton en Prémat sprokkelden samen al 163 punten bij elkaar voor hun team. De strijd om de tweede plaats is echter nog wel spannend. Piquet Sports, bestaande uit Nelson Piquet Jr en Alexandre Negrăo, heeft 104, terwijl het iSport International – Ernesto Viso en Timo Glock – slechts drie puntjes minder verzamelden; net zoveel punten als Lewis Hamilton in zijn eentje.
Het laatste weekend van de GP2 Series begint morgen om half tien met een training van een half uur. Om half vier wordt er vervolgens gekwalificeerd. Op zaterdag om kwart voor vier is de feature race, die gaat over 32 ronden (185 kilometer). Zondag tien uur eindigt het GP2-seizoen met de sprintrace over 21 ronden (121 kilometer).
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet