Clio Cup

Clio Cup Benelux: Jan Muys grijpt net naast podium in Clio Cup op Spa-Francorchamps

jm wsr spa 1

Jan Muys heeft met een vierde positie in de eerste race en een tekort aan benzine in race twee net het podium misgelopen in de Clio Cup Benelux tijdens de World Series by Renault. Met name de tweede race was jammer, want strijdend om de derde plek met nog een paar honderd meter te gaan viel zijn Clio vrijwel stil. Door flink te slingeren wist hij nog wel te finishen, maar toen was zijn derde plek al omgezet in een achtste eindklassering. Na afloop bleek een tekort aan benzine de spelbreker te zijn.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

Nu zijn teamgenoot Marcel Dekker de overstap heeft gemaakt naar de Mazda MaX5 Cup rijdt Jan Muys dit seizoen slechts enkele races, daar waar zijn drukke agenda dit het toelaat. De World Series by Renault op Spa-Francorchamps is een evenement dat Muys niet wilde missen: "Het circuit van Spa-Francorchamps is natuurlijk al een prachtige belevenis. Met de Franse en Belgische deelnemers erbij was er een startveld van 41 Clio's en daarom wilde ik graag mijn krachten meten."

jm wsr spa 3

In de eerste vrije training merkte Muys dat hij het rijden in de Clio nog niet verleerd is, want een tweede tijd was veel beter dan waar hij op gehoopt had. In de kwalificatie komt het op een snel circuit als Spa echter aan op samenwerking, want een goede slipstream is essentieel om een competitieve rondetijd neer te zetten. Zonder de samenwerking met Marcel Dekker moest Jan Muys op zoek naar een andere rijder om een sleepje te krijgen. Hij hoopte aan te kunnen haken bij het groepje van Niels Langeveld, Ronald Morien en Stan van Oord, want die reden goede rondetijden. Die opzet slaagde jammer genoeg net niet, Muys kon net niet profiteren van een sleepje en kwalificeerde zich als 8e in de Clio Cup Benelux en 12e overall.

jm wsr spa 2

Race 1 vond plaats op zaterdag en kende een hectisch begin, toen een flinke crash direct na de start een aantal rijders in één klap uitschakelde. Ook achter Muys, die zelf gelukkig langs de ravage kon manoeuvreren, raakten een aantal rijders elkaar. De wedstrijd werd voorgezet met 12 rijders minder, maar ook met 29 Clio's op de baan was de strijd nog steeds erg spannend. Muys wist enkele Franse rijders te passeren en vond aansluiting met Ronald Morien. Zij aan zij ging het tweetal vol gas Eau Rouge op, maar dat ging voor Morien helaas niet goed, ondanks dat Muys van zijn gas afging om een touché te vermijden. Morien spinde en beschadigde zijn Clio, Muys kon wel verder, maar verloor enkele posities aan de Fransen en kwam als vierde in zijn klasse over de finish.

jm wsr spa 4

De tweede race was op zondag en ging van start op een natte baan. Muys vertrok vanaf de 17e positie algemeen en vond al snel aansluiting bij opnieuw Ronald Morien en Stephane Polderman. Een andere rijder verremde zich en raakte de Clio van Muys op het voorwiel, waardoor zijn stuur enigzins scheef kwam te staan. Dat was even lastig voor Muys, maar wonderwel was hij hier snel aan gewend en kon hij toch de strijd aangaan. In een sterke race wist Muys naar voren te komen en in de laatste ronde kon hij aansluiten bij Sebastiaan Bleekemolen op een vierde positie in de Clio Cup Benelux. Michael Bleekemolen zat achter hem en zo zat Muys in de Bleekemolen sandwich.

jm wsr spa 5

Na wat duwen en trekken wist Muys de derde positie over te nemen, maar met nog maar een paar honderd meter te gaan in Blanchimont viel zijn Clio plotseling vrijwel stil. Muys begreep dat de motor geen benzine meer kreeg en door wat te slingeren lukte het hem nog wel om de finish te bereiken, maar toen was zijn mooie derde positie al omgezet in een toch teleurstellende achtste plaats.

Jan Muys zal de komende tijd kijken welke races in zijn agenda passen, de volgende races op het circuit van Zolder zullen helaas niet haalbaar zijn. De Gamma Racing Days op TT Circuit Assen is Muys wel al zeker van de partij.

Uitslagen Clio Cup Benelux, 30 en 31 mei 2015
World Series by Renault, Spa-Francorchamps
Race 1:
1. Niels Langeveld, 9 ronden
2. Melvin de Groot, op 3.959
3. René Steenmetz, op 4.423
4. Jan Muys, op 12.707
Race 2:
1. Niels Langeveld, 10 ronden
2. Melvin de Groot, op 21.315
3. Michael Bleekemolen, op 39.356
8. Jan Muys, op 51.734
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet