Clio Cup

Clio Cup Benelux: Fantastische kwalificatie Stan van Oord op Spa-Francorchamps

svo spa 1

Stan van Oord heeft tijdens de World Series by Renault op het Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps internationaal opzien gebaard met een fantastische kwalificatie in de Clio Cup Benelux. In een veld van 41 Clio's, met naast de Nederlandse deelnemers ook vele Belgische en Franse Clio-coureurs, reed de 17-jarige Van Oord de zesde tijd algemeen en zelfs de derde tijd in zijn klasse.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

Na zijn uitstekende optreden in de Supercar Challenge op het circuit van Zolder, waar hij zelfs een race in zijn klasse wist te winnen, hoopte Van Oord die goede lijn door te kunnen trekken in de Clio Cup Benelux. Geen eenvoudige opgave, want de ruim zeven kilometer lange baan van Spa-Francorchamps is technisch moeilijk. Bovendien deden aan deze races in het kader van de World Series by Renault ook een serie Belgische en Franse Clio-rijders mee, waarvan de meesten al veel ervaring hebben op het beroemde Formule 1-circuit.

Van Oord en zijn Certainty teamgenoten Niels Langeveld en Ronald Morien gebruikten de vrije trainingen om te oefenen op een goede slipstream. Op een circuit als Spa is een goed sleepje belangrijk om een goede tijd neer te zetten, maar in de praktijk valt het vaak niet mee om een ronde lang optimaal van de slipstream te profiteren.

svo spa 2

Tijdens de kwalificatie vatte Stan van Oord het plan op om achter zijn teamgenoten aan te sluiten zo lang als dat ging, want met hun ervaring zou het moeilijk zijn hun tempo te volgen. Dat Van Oord dit seizoen enorm gegroeid is bleek toen het hem boven verwachting lukte om twee ronden lang in het spoor te blijven van Morien, met een ongelofelijke derde tijd in zijn klasse en zesde overall als beloning. "Ik ben Ronald enorm dankbaar, want hij heeft het erg zwaar gehad en heeft zich voor mij opgeofferd. Ook het Certainty Racing Team heeft weer een perfecte Clio voor mij neergezet. Toen ik bij doorkomst de 2:45.481 op de klok zag staan kon ik het bijna niet geloven, wat een toptijd!", was van Oord terecht euforisch.

Met wat meer spanning dan normaal ging de 17-jarige coureur op zaterdag de eerste race van start. "De start op Spa is erg lastig, want het gaat eerst naar beneden en daarom moet je je voet op de rem houden, anders maak je een valse start. Ik was daarom wat voorzichtig en had geen heel goede start. Nog voor het insturen van Eau Rouge stuurde ik naar rechts, maar toen bleek dat daar een rijder met zijn wiel naast me zat. Ik werd daardoor omgetikt, ging hard rechts de muur in en kwam weer op de baan terug, waar ik ook Ronald Morien raakte. De ravage op de baan was enorm en mijn race was helaas ook meteen voorbij."

svo spa 3

De schade aan de Clio van Van Oord leek op het oog mee te vallen, maar toen zijn engineers aan de slag gingen om de auto klaar te maken voor de tweede race bleek het sub-frame krom te zijn. Dat betekende jammer genoeg dat zijn Clio niet meer te repareren was en dus was dit een jammerlijk einde van een evenement dat zo hoopvol was begonnen.

De volgende races voor Stan van Oord zijn op 20 en 21 juni tijdens de Zolder Superprix Supercar Challenge. Dan hoopt de inwoner van Woudrichem zijn stijgende lijn te kunnen doortrekken en naast een goede kwalificatie ook op goede resultaten in de twee races.

Tevens is er nog meer goed nieuws te melden; op 29 & 30 augustus zal Stan, samen met niemand minder dan Christiaan Frankenhout, Rob Nieman en Frank Bedorf in een speciaal geprepareerde Clio III deelnemen aan de '24 Hours of Zolder'.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet