DNRT

KNAF Academy-rijder Jim van den Heuvel van rallycross naar autorensport

jim vd heuvel

De 17-jarige Jim van den Heuvel maakte tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort zijn debuut in de Mazda MaX5 Cup. Als deelnemer aan de KNAF Academy reed de inwoner van Terschuur (Gelderland) twee races mee in het volle veld en met een 16e positie in race 1 en een 15e in race 2 reed Van den Heuvel in het veld van 47 Mazda's twee prima races. Bijzonder is dat de jonge coureur normaal gesproken racet in autocross.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: PR en Co van der Gragt

480 mazda knaf1

Gevraagd naar zijn doelstelling is Jim van den Heuvel kort maar duidelijk: "Kampioen WRC". Vreemd is dat niet, want al op 10-jarige leeftijd ging Van den Heuvel achter het stuur van een auto zitten. Wel jong maar toch logisch, want als zoon van de eigenaar van Van den Heuvel Motorsport zijn auto's een eerste levensbehoefte. Het familiebedrijf is al 40 jaar actief in de autosport en bouwt, prepareert en onderhoudt rally-auto's. Bovendien verzorgt Van den Heuvel Motorsport rallyclinics, dus het zal niemand verbazen dat zoon Jim op 14-jarige begon met rallycross in de RST Juniorcup. De afgelopen drie jaren reed Van den Heuvel in deze opstapklasse naar misschien wel deelname in een FIA World Rallycross en drie jaar op rij werd hij kampioen.

jim vd heuvel rst

Zijn talent viel op en Van den Heuvel werd uitgenodigd voor de KNAF Academy. Met dit instituut wil de overkoepelende kart- en autosportfederatie in een zo vroeg mogelijk stadium een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jong talent. Race- en rallyscholen konden rijders of rijdsters bij de KNAF opgeven. Naast getoonde rijkwaliteiten telde ook mentaliteit zwaar mee. Het programma van de KNAF Academy bestaat uit een aantal workshops waarmee de deelnemers een extra basis wordt meegegeven om te slagen op hun weg naar de top. Zo kreeg Van den Heuvel een vierdelige training op het gebeid van fysieke conditie, media, simulatie en social media.

480 knaf mazda-2

De 17-jarige rally-rijder genoot tijdens de Pinksterraces: "Geweldig om aan een race met zoveel deelnemers mee te doen. Het viel me erg op dat het allemaal zeer sportief en met respect voor elkaars materiaal verliep. Dat ben ik in de rallycross wel anders gewend", lachte Van den Heuvel. "Het ging prima en ik ben erg blij met de uitnodiging van de Mazda MaX5 Cup. Geweldig om nu ook eens op het circuit mijn krachten te kunnen meten."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet