DNRT

DNRT: Mazda MaX5 Cup geeft visitekaartje af tijdens Pinksterraces op Zandvoort

rmmc zandvoort 02 240515 screen-v2

De Ribank Mazda MaX5 Cup heeft gisteren op Circuit Park Zandvoort zijn visitekaartje afgegeven op het gebied van fair, adembenemend en spectaculair racen. Met het volgens de FIA maximaal toegestane aantal auto's op de baan waren er in beide races geen noemenswaardige incidenten en wisten, afgezien van een paar technische mankementen, alle auto's de finish te halen. Kampioensleider Marcel Dekker van Dekker Racing was opnieuw tweemaal de snelste coureur en vergrootte daarmee zijn voorsprong in de tussenstand.

Tekst: Ingezonden bericht
Foto's: PR

Reglementen van de FIA schrijven voor dat er bij races op Zandvoort niet meer dan 47 auto's tegelijkertijd in één race mogen starten. De inschrijvingen van de Ribank Mazda MaX5 Cup bedroegen precies dit aantal. Op de vrije training op vrijdag waren er echter 43 aanwezig, waarbij de Brit Chris Woodger (IL Motorsport Racing 2) de snelste was in een tijd van 2:08.893. Dekker trainde niet mee. De gastenauto van Mazda Motor Nederland was deze keer ter beschikking gesteld aan Jim van den Heuvel, één van de eerste pupillen van de KNAF Academy, een instituut van de overkoepelende kart- en autosportfederatie, waarmee ze in een zo vroeg mogelijk stadium een positieve bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van jonge talenten. Van den Heuvel reed zijn rode MaX5 met nummer 94 naar een niet onverdienstelijke 28e plek in de uitslag, na zijn allereerste kennismaking met de auto.

Bij de kwalificatietraining op zaterdag bleek Woodger opnieuw de snelste te zijn in de enige rechtsgestuurde auto van het veld. Met een tijd van 2:07.973 troefde hij de concurrentie overtuigend af, gezien het feit dat de tweede tijd van Youri Verswijveren (Youri Racing) 0,7 seconden langzamer was. Dekker volgde op 26-duizendste van een seconde van Verswijveren. Van den Heuvel verbeterde zijn tijd van vrijdag met 1,2 seconden, wat hem de 16e plek op de grid opleverde. Tim van der Vooren (Fred Janssen Exclusief) had een ongelukkige dag en blies zijn motor op. Voor hem waren daarmee de Pinksterraces ten einde.
Bij het opstellen van de auto's op de pre-grid voorafgaand aan de eerste race bleek dat de marshalls van het circuit weer even moesten wennen aan een dermate grote opkomst. Het plaatsen van de 46 auto's op de juiste posities had wat voeten in de aarde maar uiteindelijk bleek alles bij de start helemaal in orde.

rmmc zandvoort 01 240515 screen

Ook op een andere wijze is het circuit nog niet ingesteld op dergelijk grote velden: de achterste tien rijders op de grid konden het startlicht niet zien omdat zij opgesteld stonden in de Arie Luyendijk bocht en moesten derhalve reageren op het starten van hun voorliggers. Een tweede startlicht in de bocht zou geen overdreven luxe zijn.

In ieder geval kwam iedereen beide races wel goed weg en was het in de eerste race 's ochtends om 09.00 uur Woodger die zijn polepositie na de start wist vast te houden en als eerste van de 46 auto's de Tarzanbocht indook. Alle auto's overleefden op keurige wijze de eerste paar extra volle bochten, waarmee een ieder het respect toonde naar zijn tegenstanders onder het motto 'samen de bocht in en er ook samen weer uit'. Na een paar ronden vormde zich een kopgroep met Woodger, Verswijveren en Dekker. Daarachter streden Eric Sliphorst (IL Motorsport Racing 1), Bart Wubben (B-Racing), Manfred Bavelaar (Baaf Automotive) en Michael van der Heijden (Van der Heijen Autosport) om de vierde plaats.

rmmc zandvoort 25 240515 screen

Met zoveel auto's op de baan werd er om elke plek een mooie strijd gevoerd, wat veel spektakel en kijkplezier voor de toeschouwers opleverde. Daarbij ging het er in vrijwel alle gevallen eerlijk en netjes aan toe, al was er met zoveel drukte op de baan wel veel zijschade. Gedurende de race liepen Sliphorst en Wubben in op de kopgroep van drie. Rondenlang werd er een verbeten maar eerlijke strijd gevoerd om de leiding in de race, waarop alle vijf auto's kans maakten. De routine in combinatie met de net iets snellere auto van oud-Clio kampioen Dekker gaven uiteindelijk de doorslag. Hij pakte de kop, Verswijveren sloot aan en Woodger zakte terug naar plek drie. In die volgorde gingen ze over de streep met een onderling verschil tussen de nummers 1 en 2 van 82-duizendste van een seconde, gevolgd door Wubben en Sliphorst. Het verschil op de finishlijn van de daarachter rijdende Van der Heijden en Bavelaar was uiteindelijk slechts 36-duizendste van een seconde, waarmee wordt aangegeven hoe klein de onderlinge verschillen in deze cup kunnen zijn en welk spektakel het de toeschouwers bood.

rmmc zandvoort 22 240515 screen

Van den Heuvel reed een goede race, verloor een paar plekken en won er weer een paar terug. Hij finishte op een keurige 16e plaats. Meest opmerkelijke inhaalrace was er voor debutant Jorn van der Kuil, die de auto van Exventure bestuurde omdat eigenaar Alex Schuttert verhinderd was. Door het gewichtsverschil van beide coureurs, waar even geen rekening mee was gehouden, bleek de auto bij de technische controle te licht en kreeg Van der Kuil als straf dat hij achteraan moest starten in de eerste race. Hij finishte uiteindelijk als 21e.

rmmc zandvoort 15 240515 screen

De in de tweede race van pole vertrekkende Dekker behield de kop bij het ingaan van de eerste bocht met achter zich Verswijveren en Woodger. Vanaf het begin van de race liepen Dekker en Verswijveren langzaam weg van de rest, gevormd door Woodger, Sliphorst en Wubben.

Gedurende de volle twaalf ronden probeerde Verswijveren van alles om voorbij Dekker te komen, wat uiterst attractieve momenten opleverde voor het publiek. Ook de derde groep in de race, bestaande uit zo'n 15 auto's die als een kluitje over de baan gingen, leverde enorm veel spektakel op. Bij het ingaan van de S-bocht kwam het meerdere malen voor dat dit met drie auto's naast elkaar gebeurde. Op het rechte eind bij start-finish was dat zelfs met vier auto's naast elkaar.

Woodger verloor gedurende de race meer en meer terrein en moet toezien dat zowel Sliphorst als Wubben hem passeerden. Dekker weet met erg veel moeite Verswijveren nipt voor te blijven en pakt na twaalf ronden de winst. Derde wordt Sliphorst, gevolgd door Wubben en Van der Heijden, die op het laats Woodger nog wist te passeren. Van de achtervolgende groep van een kleine 15 auto's was Thomas Middel (RAM Racing) aan het eind de snelste en pakte de 7e plek.

rmmc zandvoort 18 240515 screen

Rookie Van der Kuil deed het bijzonder goed en finishte als 10e. Ook Van den Heuvel liet in zijn allereerste raceweekend in de MaX5 zien dat hij uit een echte racefamilie komt. Hij reed als 15e over de streep midden in een vol veld auto's. "Ik heb een prachtige dag gehad", vertelde hij na afloop. "Met zoveel auto's op de baan is er altijd wel ergens strijd en dat maakt het zo mooi. Wat ik dit weekend heb geleerd is inhalen. Ik was daar nooit zo goed in, maar hier leer je het wel. Want als je niet inhaalt kan je dat zomaar tien plaatsen in de einduitslag schelen", aldus een enthousiaste Van den Heuvel.

Snelste ronde gerekend over beide races was voor Chris Woodger in de tweede ronde van de eerste race met een tijd van 2:07.580.

Bij de rijders vergrootte Marcel Dekker zijn voorsprong in het tussenklassement en staat nu op 299 punten. Verswijveren is tweede met 293. Dan volgen Sliphorst (282), Wubben (278), Bavelaar (275) en Woodger (271).
JEN Racing 1 leidt nog steeds de tussenstand van het kampioenschap bij de teams met 248 punten.

rmmc zandvoort 24 240515 screen

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet