DNRT

DNRT: Dubbele winst voor Marcel Dekker in Ribank Mazda MaX5 Cup op Zolder

rmmc zolder 10 190515 screen

Op een koud, winderig en bij vlagen erg nat circuit van Zolder in België heeft de klassementsleider van de Ribank Mazda MaX5 Cup, Marcel Dekker, zijn voorsprong gisteren verder vergroot met een dubbele overwinning. Hoewel hij in felle gevechten meerdere keren belaagd werd hield hij het hoofd koel en was zijn zege met name in de tweede race overtuigend. Dekker leidt het klassement nu met een voorsprong van vier punten op naaste belager Youri Verswijveren.
De latere tweevoudig winnaar was ook al de snelste van de totaal 32 auto's bij de vrije training. Dekker (Dekker Racing) stuurde zijn MaX5 in 1:59.649 rond op het exact 4000 meter lange en uitdagende voormalige Formule 1 circuit. Daarmee was hij slechts 0,2 seconden sneller dan nieuweling Kevin Bloemendaal (Enjoy Racing) en 0,8 sneller dan Verswijveren (Youri-Racing).

Tekst en foto's: PR


Vlak voor de kwalificatietraining begon het te regenen, bij de start was het droog en gedurende de beschikbare 20 minuten kwam er nog wat hemelwater naar beneden. Dat had gevolgen voor de tijden, die op deze wijze een beetje een loterij werden. Het werd nog extremer toen Jaap de Visser (Team Zeelandair) de controle over z'n auto verloor waarbij Lukas van Schagen (Loekalive) hem niet meer kon ontwijken. De ravage was dermate groot dat de wedstrijdleiding code rood uitvaardigde. De Visser kwam er met een gekneusde voet vanaf en zijn collega's op de baan kregen vervolgens nog zo'n vijf ronden de tijd om een snelle ronde neer te zetten. Dat deed uiteindelijk opnieuw Marcel Dekker het beste in een tijd van 1:59.769, op 0,3 seconden gevolgd door Bloemendaal en drievoudig kampioen Eric Sliphorst (IL Motorsport Racing 1). Daarachter stonden Bart Wubben (B-Racing, Verswijveren en Michael van der Heijden (Van der Heijden Autosport).

rmmc zolder 04 190515 screen

Dekker was goed weg van zijn poleposition bij de start van de eerste race. Bloemendaal en Sliphorst sloten aan en het hele veld van de overgebleven 30 auto's kwam ongeschonden door de eerste paar cruciale bochten. Naarmate de ronden vorderden verloor Bloemendaal echter meer en meer terrein ten faveure van Sliphorst en de daarachter rijdende Verswijveren. Samen met de leidende Dekker liep dit trio iets weg van de rest, waar Wubben, de Pool Maciej Krolikowski (JEN Racing 1), Manfred Bavelaar (Baaf Automotive) en Van der Heijden in een fel gevecht verwikkeld waren.

rmmc zolder 06 190515 screen

Het duel van de drie aan kop was op sommige momenten adembenemend maar uiterst sportief. Het lukte Sliphorst uiteindelijk in ronde zes om zijn auto bij het uitkomen van de eerste bocht naast die van Dekker te zetten, maar de oud-Clio kampioen wist ook deze aanval af te slaan en vervolgens de daaropvolgende twee ronden zijn positie vast te houden. Daarmee pakte hij de eerste zege van de dag, op 2,3 seconden gevolgd door Sliphorst, met 6-tiende van een seconde daarachter Verswijveren. Wubben was uiteindelijk de snelste van de achtervolgende groep, gevolgd door Krolikowski, Bloemendaal en Bavelaar. Grootste progressie was er voor de Brit Chris Woodger (IL Motorsport Racing 2), die achteraan moest starten vanwege een geknapte V-snaar in de kwalificatie. Hij haalde in zijn MaX5 maar liefst 21 tegenstanders in en finishte daarmee op plek 9.

rmmc zolder 05 190515 screen

Door zijn winst in de eerste race stond Dekker opnieuw op pole bij de start van de tweede. Sliphorst zette zijn auto er in de eerste meters meteen naast en gezamenlijk ging het tweetal op de eerste bocht af. Sliphorst was aan de buitenzijde zo verstandig om even van het gas te gaan om te zorgen dat ze ook beiden weer die eerste bocht uit zouden komen. Direct achter Sliphorst sloot Verswijveren aan. Dick van Rij (Smurfracing.nl) was in de eerste ronde ongelukkig bij de tweede chicane, waar hij zich verremde en de stuurstag van zijn blauwe MaX5 beschadigde, einde race. Dekker liep elke ronde een beetje weg van de om de tweede plaats vechtende Sliphorst en Verswijveren.

rmmc zolder 01 190515 screen

Een ronde later reed er achter de leider een groep van zes auto's in een treintje: Sliphorst, Verswijveren, Bavelaar, Woodger, Wubben, en Bloemendaal. Na een aantal ronden moest Sliphorst zich gewonnen geven en stond zijn tweede plek af aan Verswijveren. Een ronde later ging ook Bavelaar hem voorbij. In die volgorde ging dit viertal over de eindstreep, wat de tweede dagzege voor Dekker betekende. In de einduitslag kreeg Krolikowski een tijdstraf van 10 seconden vanwege een valse start, maar verzamelde toch genoeg punten om de voorsprong van JEN Racing 1 in het teamkampioenschap verder uit te bouwen.

rmmc zolder 14 190515 screen

Snelste ronde gerekend over beide races was voor Kevin Bloemendaal in de zevende ronde van de eerste race met een tijd van 2:00.302.

Bij de rijders vergrootte Marcel Dekker zijn voorsprong in het tussenklassement en staat nu op 199 punten. Verswijveren is tweede met 195. Dan volgen Bavelaar (189), Sliphorst (188) en Wubben (184).
JEN Racing 1 leidt de top drie in de tussenstand van het kampioenschap bij de teams met 168 punten, gevolgd door Derks Racing met 140 en Enjoy Racing 4 met 137 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet