Diversen

Formule Ford: Geva Racing klaar voor „Formula Ford triple-crown” in 2015

Melroy 1

Na 25 jaar racen, een kwart eeuw waarin meer dan 30 titels werden gepakt en in 2012 de zege op het Formula Ford Festival opeiste is Geva Racing klaar voor een aanval op de drie grote wedstrijden van het Formula Ford 1600 seizoen: de Marcel Albers Memorial Trophy, het Formula Ford Festival en de Walter Hayes. Geva Racing gaat voor de "Triple Crown" in 2015 en doet dat met Melroy Heemskerk en Chris Middlehurst als grote speerpunten.


Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: Chris Schotanus

Er is de afgelopen tijd veel veranderd bij Geva Racing. Zo verlegde teambaas Gert Valkenburg de focus van het runnen van en racen in het Nederlands Formule Ford Duratec kampioenschap naar het restaureren en onderhouden van historische Formule 1's. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en begon eind 2013 met name de Formule Ford 1600 Kent klasse weer te trekken: „Het afgelopen decennium is de oer-versie van de Formule Ford klasse weer enorm gegroeid en overal om ons heen zien we de Kent-kampioenschappen sterker en sterker worden", legt Valkenburg uit. „Een van de tendensen die we zien is de bouw van nieuwe auto's en de conversie van Duratec-chassis en dat heeft ons uiteindelijk terug in de „Kent-wereld" gebracht."

Chris Foto 1

Mygale GV15-K
Want Geva Racing besloot om haar Mygales om geheel naar eigen inzicht om te bouwen naar Kent-chassis, een grote onderneming die veel tijd en vooral nadenkwerk kostte. „We hebben enorm veel aspecten van de originele auto aangepast, deels omdat het reglementair moet, deels omdat we in al onze jaren met de auto wel het een en ander hebben geleerd." Het leverde de Mygale GV15-K op, een bijzondere auto die, ondanks geringe testmogelijkheden, meteen competitief was. In de handen van Chris Middlehurst lag de nieuwe Mygale op podiumkoers tijdens het Formula Ford festival voordat een terminaal motorprobleem de auto aan de kant hield terwijl in de finale van de Walter Hayes Trophy diezelfde Middlehurst de leiding lang in handen had maar na contact met een andere deelnemer als vijfde finishte. Het gaf Geva Racing het vertrouwen de auto te ontwikkelen, een tweede chassis te bouwen en en in 2015 vol voor de winst te gaan.

Chris Middlehurst
Dit seizoen heeft het Oosterhoutse team het vizier gericht op de Triple Crown, de drie grote Formule Ford wedstrijden die los staan van kampioenschappen. En om succesvol te zijn in de Marcel Albers Memorial Trophy, verreden op Zandvoort, het Formula FordFestival op Brands Hatch en de Walter Hayes Trophy op Silverstone. „Chris is het hele seizoen met de Mygale actief in het Britse nationale kampioenschap, waar hij onlangs de eerste zege voor de Mygale GV15-K heeft gepakt en heeft vorig jaar al laten zien hoe sterk hij is. Tijdens het Festival en de Hayes voegt hij zich weer volledig bij ons team en ik heb daar enorm hoge verwachtingen van, hij moet kunnen winnen", vertelt Valkenburg.

Melroy 2

Heemskerk terug
Maar het is de andere naam die wellicht het meest in het oog springt: Melroy Heemskerk. De Nederlands en Benelux Formule Ford Duratec kampioen van 2009 werd na zijn titel door het team van Geva Racing intensief begeleidt en ondersteund terwijl de Hoofddorper op zijn beurt de nieuwe coureurs van het team onderwees. In 2009 won Heemskerk elke race waarin hij deelnam in de Benelux, pakte hij pole-position tijdens het Festival en won hij zijn heat om in de halve-finale zijn waterloo te vinden. Tijd voor revanche en tijd om het cirkeltje rond te maken vind Valkenburg: „Melroy is een onderdeel van de familie en onze missie om het Festival te winnen strandde 6 jaar geleden, dit jaar gaan voor de zege hoe sterk de competitie ook is."

Heemskerk zal tijdens de Pinksterraces zijn debuut maken in de GV15-K, een auto die hij samen met het team gebouwd heeft en dat maakt het extra speciaal: „Ik kijk uit naar de Marcel Albers Memorial Trophy, zeker nadat ik afgelopen weekeinde de auto voor het eerst heb kunnen testen. Ik heb GT3's gereden, races gewonnen in het buitenland, met Porsches geracet en op het podium gestaan van het Nederlands GT4 kampioenschap maar niets tovert een grotere glimlach op het gezicht dan het racen met een Fordje. Het is het mooiste wat er is."

Toch benadrukt ook hij dat een overwinning niet makkelijk zal zijn. „In Zandvoort staan er een aantal bijzonder sterke coureurs aan de start en de competitie op Brands Hatch en Silverstone is extreem zwaar met meer dan honderd auto's maar met de nieuwe Mygale GV15-K, met Chris als teamgenoot in Engeland en dit team om ons heen moeten we heel ver kunnen komen."

arthur 1

Arthur van Uitert
Naast de twee gloednieuwe Mygales is ook Arthur van Uitert terug in „zijn" Formule Ford klasse. De Dongenaar was in 2014 al succesvol met een bijzonder fraaie Van Diemen RF89 en maakt eveneens zijn opwachting op Zandvoort waar hij voor successen zal gaan in de pre-92 klasse, een doel wat ook hij voor ogen heeft tijdens de wedstrijden in Engeland.

De Marcel Albers Memorial Trophy wordt tijdens het Pinksterweekeinde verreden op Zandvoort. Het Formula Ford Festival staat eind oktober op het programma terwijl een week later om de Walter Hayes Trophy wordt gestreden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet