Diversen

24u Nürburgring: Autosport-festijn van het jaar op de Nordschleife

24h-Rennen-2014-Nordschleifenathmo-2
Prachtige sportwagens op het mooiste circuit van de wereld tijdens de 24u Nürburgring

Het is het autosport-festijn van het jaar op de Nürburgring-Nordschleife en een van de felst bevochten lange-afstandsraces ter wereld: van 14 tot en met 17 mei is de Nürburgring de locatie voor het ADAC Zurich 24h-Rennen. Zo'n 180 auto's met meer dan 650 coureurs gaan de strijd aan in de race op het langste en meest legendarische circuit ter wereld, de Nordschleife. Meer dan 200.000 bezoekers kunnen dit jaar tijdens het raceweekeinde bovendien uitzien naar nog een hoogtepunt. Het FIA WK Toerwagens (WTCC) heeft op zaterdag voor de start van de 24-uursrace twee wedstrijden in de 'Groene Hel'. De unieke mix van top- en amateursport, high-tech-raceauto's, fan-festival en grillparty in de bossen van de Eifel spreekt tot de verbeelding van elke bezoeker. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via www.eventim.de of telefonisch te bestellen via +49 1806 57 00 70. Informatie over de race is te vinden via www.24h-rennen.de en www.facebook.de/24hNurburgring.

Tekst en foto's: PR

Tijdens het ADAC Zurich 24h-Rennen komen de beste lange-afstandscoureurs ter wereld tegen elkaar uit. In de topklassen nemen de Nordschleife-specialisten het op tegen internationale topcoureurs. Ook dit jaar is dat weer het geval, met ondermeer de 24-uurspremière van de nieuwe Audi R8 LMS GT3 en het eerste optreden van de Bentley Continental GT3 tijdens de 24-uursrace op de Nürburgring, maar ook de sterk bezette teams met indrukwekkende GT3-bolides als de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 en de BMW Z4 GT3, terwijl ook de Porsche 911 GT3 R op de Nordschleife natuurlijk niet mag worden vergeten. Onder de coureurs bevinden zich Le Mans-winnaar Marcel Fässler, DTM-kampioenen Mike Rockenfeller, Martin Tomczyk, Marco Wittmann en Bernd Schneider, maar natuurlijk ook tal van Belgische en Nederlandse toppers. Wat te denken van Laurens Vanthoor, Maxime Martin, Tom Coronel, Jeroen Bleekemolen, Yelmer Buurman, Nick Catsburg, Renger van der Zande, Patrick Huisman en Jaap van Lagen? Met het Belgian Audi Club Team WRT en het BMW Sports Tropy Team Marc VDS is België bovendien met twee ijzersterke teams vertegenwoordigd.

24h Qualirennen 2015 Start

Exoten, sportwagens en toerwagens: unieke mix
Het zijn natuurlijk niet alleen de GT3-teams van de bekende, voornamelijk Duitse merken die de show stelen. Het unieke van de 24-uursrace op de Nürburgring is juist de unieke mix van exotische auto's, volbloed sportwagens en op seriemodellen gebaseerde toerwagens. Zo is het Toyota-fabrieksteam Gazoo Racing Team vertegenwoordigd met een Lexus LFA Code X, is Aston Martin aanwezig met tal van auto's vanuit het eigen Test Centre, op een steenworp afstand van de Nordschleife en komt de Scuderia Cameron Glickenhaus aan de start met twee spectaculaire sportwagens van het type GSC 003c. Daarnaast zijn er natuurlijk ook tal van toerwagens die het veld completeren, van de BMW M235i Racing, Opel Astra OPC en Toyota GT86 uit de gelijknamige cups tot de legendarische Opel Manta, die al jaren tot de favorieten van het publiek behoort.

WTCC Testtag Nordschleife Lopez

WK Toerwagens op de Nordschleife zet lange traditie voort
Naast de 24-uursrace is ook het optreden van het FIA WK Toerwagens een hoogtepunt van het programma. Voor het eerst is het FIA WTCC in zijn huidige vorm te gast op de Nürburgring, waarmee een lange traditie wordt voortgezet. Tussen 1988 en 1992 had de DTM races in het voorprogramma van de 24-uurswedstrijd en in de jaren zestig en zeventig vonden er tal van spectaculaire internationale toerwagenraces op de Nordschleife plaats. Nu komen de actuele helden uit het WTCC naar de Nürburgring. Het team van Citroën brengt ondermeer regerend wereldkampioen José-María López, rallylegende Sébastien Loeb en viervoudig wereldkampioen toerwagens Yvan Muller aan de start. Voor Honda rijden oud-F1-coureurs Gabriele Tarquini en Tiago Monteiro, terwijl er met Jaap van Lagen (Lada) en Tom Coronel (ROAL Motorsport-Chevrolet RML Cruze) twee Nederlandse deelnemers aan de start staan. Het WTCC werkt op zaterdag vanaf 11.15 uur twee races van elk drie ronden af, beide live te zien via Eurosport. Ook de rest van het programma mag er zijn, met een race van de Duitse Porsche Carrera Cup over vier ronden op zaterdag, de ADAC 24h Classic met historische toerwagens en GT's op vrijdag en de drie uur durende wedstrijd van de Rundstrecken Challenge Nürburgring op donderdag.

Veiligheid staat voorop: maatregelen op de Nordschleife
Bij de eerste race van het VLN-lange-afstandskampioenschap 2015 deed zich op het baangedeelte 'Flugplatz' een ongeval voor, waarbij een toeschouwer om het leven kwam. In reactie daarop heeft de Deutscher Motor-Sprt Bund (DMSB) als verantwoordelijke instantie voor de auto- en motorsport in Duitsland een aantal maatregelen genomen om voor meer veiligheid te zorgen en tegelijkertijd het houden van wedstrijden op de Nordschleife ook in de toekomst mogelijk te maken. Bij de kwalificatiewedstrijd voor de 24-uursrace en de meest recente VLN-wedstrijd bewezen deze maatregelen hun nut in de praktijk. In de eerste plaats is het motorvermogen van auto's in de hoogste klassen met zo'n vijf procent gereduceerd. Daarnaast werd bij het accelereren voor enkele kritische punten op het circuit een snelheidslimiet van 200 km/u of 250 km/u ingesteld, waarmee moet worden voorkomen dat de snelste auto's opstijgen. Het naleven van deze snelheidslimieten bij de acceleratie wordt aan de hand van GPS gecontroleerd. Bovendien is op enkele punten langs de Nordschleife (Flugplatz, Schwedenkreuz en Metzgesfeld) de toegang voor bezoekers beperkt of verboden. Veiligheid staat immers in alle gevallen voorop.

24h 2014 Langzeitbelichtung

Volop activiteiten voor fans
Zoals altijd bij de 24-uursrace wordt er heel wat geboden voor de ruim 200.000 bezoekers die tijdens het evenement worden verwacht. Al vanaf maandag hebben kampeerders toegang tot het circuitterrein om langs de Nordschleife hun tenten op te bouwen. Op woensdagmiddag is er de 'Adenauer Racing Day' in het naburige dorp Adenau, waar volop entertainment en informatie wordt geboden, inclusief de WTCC-handtekeningsessie, pitstopdemonstraties en een parade met wedstrijdauto's. Vanaf donderdag is de fanzone op de ring°boulevard geopend, waar de officiële partners van het evenement tal van activiteiten bieden. Op donderdag is er van 14.00 tot 15.30 uur een grote handtekeningsessie met coureurs op de ring°boulevard, terwijl op vrijdagavond de spectaculaire Falken Drift Show als altijd duizenden toeschouwers naar de Müllenbachschleife lokt. Van donderdag tot en met zondag is het 'historisches Fahrerlager' van de Nürburgring omgevormd tot 'Fan-Arena' met een afwisselend programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet