DTM

DTM: pole voor Jamie Green

In de drie trainingen van de DTM voorafgaande aan de kwalificatiesessie waren de Audi-rijders de snelste coureurs. Op zaterdagochtend, in de vrije training, stelden de Audi-rijders bijvoorbeeld de eerste drie plaatsen veilig. Toen het er echt om ging sloeg Mercedes-piloot Jamie Green echter keihard toe. Hij stelde de pole position veilig, voor de Audi-rijders Tom Kristensen, Martin Tomczyk en Mattias Ekström. Green reed de snelste ronde ooit in de DTM op Circuit Park Zandvoort. Het is alweer de vierde pole voor de Brit dit seizoen. Hij staat dit jaar nog droog voor wat betreft zeges. Gaat het op Circuit Park Zandvoort nu eindelijk lukken?!

Tekst: Roy van der Laan, fotografie: Tim Böhme

20 DTM-auto’s stonden om half twee klaar voor de enige kwalificatietraining. Na veertien minuten vielen de eerste zes af. De eerste slachtoffers, die automatisch naar de laatste drie startrijen verbannen werden, waren Daniel la Rosa, Frank Stippler, Jean Alesi (!), Nicolas Kiesa, Vanina Ickx en Susie Stoddart.
Opmerkelijk: de top tien was een mooie mix tussen de Mercedes- en Audi-rijders. Tom Kristensen was de snelste met zijn Audi, voor Jamie Green (Mercedes), Martin Tomczyk (Audi), Mika Häkkinen (Mercedes), Mattias Ekström (Audi), Bruno Spengler (Mercedes), Christian Abt (Audi), Bernd Schneider (Mercedes), Heinz-Harald Frentzen (Audi) en Alexandros Margaritis (Mercedes).
Ook opmerkelijk: de best wel heftige aanrijding bij het aanremmen voor de Tarzanbocht tussen de te laat remmende Stefan Mücke en slachtoffer Margaritis.
Tom Kristensen was in deze sessie de snelste met een tijd van 1:32.671.

Volgende zes

In de daaropvolgende veertien minuten vielen nogmaals zes rijders af. Stefan Mücke was de eerste; zijn auto was te zwaar beschadigd om in de hele korte pauze tussen de twee sessies te kunnen repareren. Alexandros Margaritis, Mika Häkkinen (!), Timo Scheider, Christian Abt en Mathias Lauda konden ook voortijdig douchen.
Jamie Green was deze keer de snelste, de Mercedes-coureur werd gevolgd door maar liefst vier Audi-rijders: Heinz-Harald Frentzen, Tom Kristensen, Mattias Ekström en Martin Tomczyk.
Jamie Green voerde deze keer de lijst aan met een tijd van 1:32.038.

Foutje

De laatste kwalificatiesessie verliep niet voor iedereen even goed. Bij Mercedes vertrokken zowel Jamie Green als Bernd Schneider zo laat uit de pits op een setje nieuw Dunlop-rubber dat ze meteen na hun opwarmronde werden afgevlagd.
Green was desondanks de snelste, voor Kristensen, Tomczyk en Ekström. Bruno Spengler, tweede in de tussenstand, begint zondag als vijfde aan de race. Klassementsaanvoerder Bernd Schneider kwam niet verder dan de zevende tijd, onder meer vanwege problemen in de vrije training op zaterdagochtend waarin hij niet verder kwam dan een rondje van vier minuten.
Green verwierf de beste startpositie met een rondetijd van 1:32.189 en dat was dus langzamer dan zijn tijd in de tweede sessie.

 Green Pole


Startopstelling DTM:

1. Jamie Green, Mercedes
2. Tom Kristensen, Audi
3. Martin Tomczyk, Audi
4. Mattias Ekström, Audi
5. Bruno Spengler, Mercedes
6. Heinz-Harald Frentzen, Audi
7. Bernd Schneider, Mercedes
8. Pierre Kaffer, Audi
9. Alexandros Margaritis, Mercedes
10. Mika Häkkinen, Mercedes
11. Timo Scheider, Audi
12. Christian Abt, Audi
13. Mathias Lauda, Mercedes
14. Stefan Mücke, Mercedes
15. Daniel La Rosa, Mercedes
16. Frank Stippler, Audi
17. Jean Alesi, Mercedes
18. Nicolas Kiesa, Audi
19. Vanina Ickx, Audi
20. Susie Stoddart, Mercedes
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet