Formule 1

Formule 1: 'Senna versus Schumacher' geeft antwoord op vraag ‘Wat als…?’

Senna-versus-Schumacher-uitsnede

Op 14 mei a.s. zal als e-book Senna versus Schumacher and Other Formula One Rivalries that Never Happened verschijnen. Christiaan Lustig en Mattijs Diepraam - allebei bekende namen voor AUTOSPORT.NL - schreven het boek om een antwoord te zoeken op de vraag wat er zou zijn gebeurd als de rivaliteit tussen Ayrton Senna en Michael Schumacher tot volle bloei was gekomen. Dezelfde vraag roepen ze op over Alberto Ascari, Stirling Moss en Gilles Villeneuve en de strijd die zij hadden kunnen leveren met respectievelijk Juan Manuel Fangio, Jim Clark en Alain Prost.

Tekst en foto's: PR

De vorm die Lustig en Diepraam kozen voor hun zoektocht is literaire fictie, met de werkelijkheid als uitgangspunt. In vier Engelstalige verhalen verkennen ze de alternatieve autosportgeschiedenis die was ontstaan als Senna, Villeneuve, Moss en Ascari hun ongeluk niet hadden meegemaakt of hadden overleefd. De Formule 1-helden worden in de verhalen als levensechte personages opgevoerd, in dialoog met elkaar en andere spilfiguren uit de F1-geschiedenis, zoals Enzo Ferrari en Colin Chapman.

Het boek is het resultaat van een vraag die Christiaan Lustig – destijds F1-correspondent voor Autosport.nl – al sinds de jaren negentig niet meer loslaat: wat als Ayrton Senna op 1 mei 1994 op Imola niet om het leven was gekomen? Hoe was hij dan omgegaan met het aanstormende talent dat Michael Schumacher heette? "Het is een vraag die iedereen zichzelf weleens heeft gesteld", aldus Lustig. "Hoe was de strijd om het wereldkampioenschap dat jaar verlopen en in de seizoenen daarna? Juist door te onderzoeken wat er had kunnen gebeuren, begrijp je beter wat er wél is gebeurd."

Om zijn vraag extra verdieping te geven, betrok Lustig een co-auteur in zijn project: Mattijs Diepraam, autosportredacteur bij Octane Magazine en verslaggever voor Autosport.nl. Die stelde voor om ook de nooit tot bloei gekomen rivaliteit tussen achtereenvolgens Ascari en Fangio, Moss en Clark en Villeneuve en Prost in verhalen te vatten. "Zelf was ik vooral benieuwd naar de vraag of de coureurs door die rivaliteit nog een persoonlijke ontwikkeling hadden doorgemaakt. Had Senna zijn jonge rivaal aangesproken op diens rijgedrag, ook al was hij daar zelf de inspiratie voor? Waren Moss of Villeneuve zich uiteindelijk meer voor de wereldtitel gaan interesseren? Had Ascari zijn bijgeloof van zich afgeworpen?"

Senna-versus-Schumacher-cover-lowres

Volgens Lustig en Diepraam moet het boek worden gezien als eerbetoon aan vier coureurs van wie de carrière – en in drie gevallen het leven – zo abrupt ten einde kwam. "Sommige mensen zullen zeggen dat dit heiligschennis is", zegt Lustig. "Maar het tegendeel is waar. Iedereen zou willen dat die ongelukken nooit waren gebeurd. Door te bedenken hoe hun sportieve carrière zich verder had ontwikkeld, geven we extra kleur aan hun grootsheid als sportman en als persoon."

De vier Engelse verhalen bezorgden hun Britse proeflezer Richard Armstrong zo veel inspiratie, dat die zelf een verhaal schreef over de vooroorlogse Grand Prix-coureur Dick Seaman. Die verongelukte in 1939 op Spa en kon zich daarom niet mengen in de strijd om de Europese titel. Dit vijfde verhaal is als extraatje opgenomen in de bundel.

Het voorwoord van Senna versus Schumacher werd geschreven door Kees van de Grint. De voormalig Bridgestone-engineer, vandaag de dag aan de FIA verbonden als vice-voorzitter van de kartingcommissie, werkte nauw samen met Michael Schumacher in diens kampioensjaren bij Ferrari en maakte de kartcarrière van Senna en Prost van dichtbij mee. Coureurs als Moss en Clark waren zijn helden toen hij in de jaren zestig op Zandvoort zijn eerste Grand Prix meemaakte. "Het zijn boeiende verhalen om te lezen. Soms verdwaal ik echt even tussen werkelijkheid en fictie."

Senna versus Schumacher is vanaf 14 mei a.s. verkrijgbaar als e-book bij Amazon, Smashwords en vele andere e-bookstores op internet. Lustig en Diepraam kozen de datum niet alleen omdat het dan Hemelvaartsdag is, maar ook omdat de ongelukken van Moss (24 april), Senna (1 mei), Villeneuve (8 mei) en Ascari (26 mei) zich allemaal rond deze tijd voltrokken. Wie liever een gedrukt exemplaar van het boek wil, kan er een bestellen bij Lulu.com.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet