Rinus van Kalmthout

Rinus van Kalmthout net buiten podium tijdens NK Rotax Max Senioren op Berghem

rvk berghem 9487

Rinus van Kalmthout is tijdens de tweede ronde van het Nederlands Kampioenschap Rotax Max Senioren op Circuit Park Berghem vijfde overall geworden. Na een crash in de eerste race viel de 14-jarige karter terug naar de 30e plaats, maar hij wist zich terug te knokken naar de 9e positie. In de tweede race klom Van Kalmthout op naar een vijfde positie en in de derde en laatste race van het weekend reed hij knap naar de derde plaats.

Fotografie: Michael Melis

Zoals gebruikelijk in het Nederlands Kampioenschap Rotax Max stond de zaterdag in het teken van de vrije training en de kwalificatie. Het circuit van Berghem had de nodige regen te verwerken gekregen en op een opdrogende baan reed Rinus van Kalmthout de kwalificatie op slicks. Op het moment dat hij in zijn snelle ronde zat reden een aantal andere rijders vol op een bandenstapel, die vervolgens midden op de baan bleef staan. Daardoor kon Van Kalmthout zijn snelle ronde niet afmaken. Met de bandenstapel als extra obstakel op de baan lukte het niemand meer zijn rondetijd te verbeteren. Van Kalmthout werd zo 6e van de 34 deelnemers.

KPX 0737

Van Kalmthout was bij de start van de eerste race goed weg, maar in de eerste bocht werd hij vol van achteren geraakt. Zijn kart vloog achterstevoren en vervolgens reden er ook nog een aantal andere karts op elkaar. Van Kalmthout viel daardoor terug naar de 30e positie met nog een flinke achterstand op de rijders voor hem. Zijn 'racepace' was echter uitstekend en in de resterende 18 ronden lukte het hem om zich toch nog terug te knokken naar de 9e plaats.

rvk berghem 0726

In de tweede race won Van Kalmthout bij de start direct twee posities en leek een nieuwe inhaalrace mogelijk. Al snel merkte de jonge senior echter dat de snelheid van uit de bochten niet goed was, zelfs wanneer hij een bocht ideaal nam verloor hij op zijn tegenstanders. Hij viel terug naar de 9e plaats. Door zeer geconcentreerd te rijden en alles uit de kast te halen wist Van Kalmthout toch nog de 5e plek te bereiken, meer zat er in deze race niet in.

rvk berghem 1790

De derde en laatste race ging Rinus van Kalmthout als 5e van start. Met een andere tandwielverhouding was de snelheid van de 14-jarige karter weer prima en hij klom na de start direct op naar de derde plek achter Rowan Grinwis en raceleider Dave Blom. Van Kalmthout passeerde Grinwis, maar reed praktisch dezelfde rondetijden als Blom en kon de leiding in de race dus niet pakken. Snelste man op de baan was op dat moment Nick Duncker, die de eerste race was uitgevallen en dus nog betere banden had. Hij wist Van Kalmthout te passeren en nam de tweede positie over. De zoon van BOSS GP-coureur Marijn van Kalmthout kon het tempo van Duncker wel volgen, maar het lukte hem niet meer om hem te passeren en zo finishte Rinus van Kalmthout de derde en laatste race als derde. Met dit resultaat werd Van Kalmthout 5e overall.

rvk berghem 9447

Over 14 dagen neemt Rinus van Kalmthout als voorbereiding op het EK op Wackersdorf deel aan de openingsrace van het Duits kampioenschap op datzelfde circuit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet