Algemeen

Dragracing: Kalitta, Capps en Enders winnen in Houston

Houston Enders a

Door in de finale Tony Schumacher het nakijken te geven, boekte Doug Kalitta in Houston zijn eerste Top Fuel overwinning van dit seizoen. Bij de Funny Cars klopte Ron Capps in de eindstrijd zijn Don Schumacher Racing teamgenoot Jack Beckman en nam daarmee ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Datzelfde deed Erica Enders dankzij een tweede zege op rij in de Pro Stock klasse. Met een eerste kwalificatiepositie voor Jonnie Lindberg en een runner-up positie in de eliminaties voor Ulf Leanders deden de twee Zweedse deelnemers in de Top Alcohol Funny Car klasse het weer uitstekend.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De afgelopen weekend verreden O'Reilly Auto Parts NHRA Spring Nationals op Royal Purple Raceway nabij Houston was alweer de zesde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

Houston Kalitta a
Doug Kalitta

In de Top Fuel klasse pakte Spencer Massey de eerste kwalificatiepositie, gevolgd door zijn Don Schumacher Racing teamgenoot Tony Schumacher. Dit tweetal wist in de eliminaties vervolgens ook tot de halve finales door te dringen. In de eerste halve finale klopte Schumacher de in Houston verrassend snelle Clay Millican. In de andere halve finale voorkwam Doug Kalitta met een zege op Massey een volledige Don Schumacher Racing eindstrijd. In de finale was het vervolgens de Mac Tools Kalitta Motorsports dragster die Schumacher duidelijk te snel af was en daarmee pakte Kalitta zijn eerste overwinning van dit seizoen. Met zijn runner-up finish nam Schumacher wel de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

Houston Capps
Ron Capps

Ron Capps wint
Met halve finales waarbij Ron Capps het moest opnemen tegen Robert Hight en Jack Beckman tegen Courtney Force, was het bij de Funny Cars in Houston weer een ouderwetse Don Schumacher Racing - John Force Racing tweestrijd. In de eerste halve finale klokten Capps en Hight met 4,084 seconden exact dezelfde tijd, maar dankzij een 0,001 seconde betere reactietijd passeerde Capps met dit kleinst denkbare verschil als eerste de finishlijn.

Houston Beckman
Jack Beckman

Omdat in de andere halve finale Beckman in de Infinite Hero Foundation Dodge Charger R/T Courtney Force achter zich liet, was de finale een volledige DSR aangelegenheid. Met 4,24 tegen 4,48 seconden ging de winst naar Capps, waardoor de NAPA Auto Parts Dodge Charger piloot ook de leiding nam in de tussenstand van het kampioenschap.

Houston Enders p
Erica Enders

Twee op een rij voor Erica Enders
In de Pro Stock klasse lijken Erica Enders en Elite Motorsports de vorm van vorig jaar teruggevonden te hebben. Met overwinningen op Allen Johnson, Vincent Nobile en Jonathan Gray plaatste Enders zich voor de finale. Daarin moest de regerend kampioene het opnemen tegen Chris McGaha, die in de andere halve finale Greg Anderson het nakijken had gegeven. Met een iets betere reactietijd pakte Enders bij de start direct een voorsprong en omdat de Elite Motorsports Chevy Camaro in de run met 6,57 tegen 6,59 seconden ook iets sneller bleek, boekte Enders na haar winst twee weken geleden in Las Vegas, haar tweede opeenvolgende zege. Enders is nu ook de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap. Jimmy Alund bleef in de kwalificatie steken op plaats veertien, al bedroeg het verschil met de als eerste geklasseerde Jason Line niet meer dan 0,07 (!) seconden. In de eerste eliminatieronde sneuvelde de Zweed tegen zijn teamgenoot Greg Anderson.

Houston Walsh
Don Walsh

Don Walsh regeert
Pro Modified reed in Houston zijn tweede wedstrijd van het jaar voor de NHRA J&A Service Pro Mod Drag Racing Series. Met 27 deelnemers kende de klasse opnieuw een extreem groot en sterk veld. In de kwalificatie pakte Don Walsh met zijn Precision Turbo/Walsh Motorsports Camaro in 5,86 seconden de eerste positie. In de eerste eliminatieronde klopte Walsh vervolgens Bob Rahaim, de winnaar van de openingswedstrijd van dit seizoen. Met nog een serie runs in de 5,8 seconden wist Walsh vervolgens tot de finale door te dringen om daar in 5,87 seconden af te rekenen met Bill Glidden. Met zijn zege is Walsh ook de nieuwe leider in de tussenstand van het kampioenschap.

leanders
Ulf Leanders (foto Pomona 2015, Remco Scheelings)

Ulf Leanders runner-up
In de klasse Top Alcohol Funny Car waren de twee Zweedse deelnemers Jonnie Lindberg en Ulf Leanders in Houston weer goed onderweg. Lindberg, die dit seizoen al twee wedstrijden won en alle records aan flarden reed, veroverde de eerste kwalificatiepositie, terwijl Leanders, winnaar van één Amerikaanse wedstrijd, tot plek vier reikte. In de eliminaties verging het Leanders echter net iets beter. Lindberg wist nog wel de eerste eliminatieronde winnend af te sluiten, maar werd in zijn kwartfinale geplaagd door tyreshake en zag daardoor zijn fraaie reeks eindigen. Leanders schopte het wel tot de finale. Daarin moest de Zweed het opnemen tegen Doug Gordon. Leanders kreeg echter kort na de start problemen en moest daardoor het hoofd buigen voor Gordon.