Formule Renault 3.5

FR3.5: De Vries verliest zege in laatste ronde aan Vaxivière, Van Buuren op Motorland naar P6

vaxiviere2

Nyck de Vries leek de zege in de tweede Formule Renault 3.5-wedstrijd op Motorland Aragon op zak te hebben, maar in de laatste haarspeldbocht voor de finish reed Matthieu Vaxivière buitenom bij de Nederlander om na ruw contact de overwinning te stelen. Vaxivières teamgenoot Meindert van Buuren vocht zich intussen van de 13e startplaats naar een zesde plaats bij de finish. Het rampweekend van Beitske Visser duurde voort, met deze keer slechts een 19e plaats.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

De kwalificatie was vanochtend al op een opdrogende baan afgewikkeld, wat in de laatste ronden van de sessie – met iedereen inmiddels op slicks – resulteerde in een achtbaan van naar beneden buitelende tijden. Nyck de Vries timede zijn laatste ronde perfect, wat hem de pole opleverde vóór Vaxivière, Rowland, Jaafar, Fantin en Dillmann. Visser eindigde als 11e, Van Buuren greep aan het slot mis en kwam niet verder dan de 13e tijd.

Toen de start van de tweede race van het weekend naderde, was de baan echter allerminst aan het opdrogen. Met bakken was het kort voor de start naar beneden gekomen, zodat de race achter de safety car vertrok. Even was het droog, maar al gauw barstte het weer los. Met nog 27 minuten op de klok ging de rode vlag uit en kwam het veld weer naar binnen.

Zo'n 20 minuten later was het opgeklaard en vond de wedstrijdleiding de omstandigheden goed genoeg voor een nieuwe poging. Opnieuw gingen de auto's achter de safety car naar buiten, waarbij Vaxivière eerst niet uit de pits wegkwam, maar zich nog op tijd zich uit de voeten kon maken om zijn plaats achter De Vries weer in te nemen. Na nog twee rondjes achter de safety car kreeg het veld eindelijk de groene vlag voor 20 minuten sprinten – plus de verplichte pitstop!

jaafar

Vlak voor de herstart hield De Vries het veld aan het eind van het rechte stuk zó erg op dat Egor Orudzhev eraf schoot om zijn voorganger niet te raken, maar het hielp de Nederlander wel om goed weg te komen. Na twee rondjes had hij al 4,5 seconden op Vaxivière te pakken, die werd gevolgd door Rowland, Jaafar, Dillmann, Stoneman, Ellinas, Latifi, Fantin en Van Buuren. Fantin en Stoneman verloren plaatsen door rechtdoor te schieten, ook Visser verloor in de openingsronde meteen flink terrein nadat ze werd geraakt bij de start. "Niet mijn lucky weekend", zo reageerde ze. Ze finishte uiteindelijk als 19e.

Terwijl De Vries zijn voorsprong op Vaxivière naar 2,8 seconden zag teruglopen, ging de meeste aandacht uit naar een verbeten duel om de achtste plaats tussen Latifi, Van Buuren en Celis Jr, waarin de Nederlander uiteindelijk zegevierde. Van Buuren ging vervolgens tegelijk met Rowland en Stoneman de pits in, de twee leiders volgden een ronde later, waarbij Lotus zeer rap werk leverde en Vaxivière op de staart van De Vries naar buiten stuurde.

Na de pitstops was Van Buuren een tijdlang de snelste man op de baan. Zijn hoge tempo zorgde ervoor dat Jaafar en zelfs Stoneman (allebei eerder nog vele seconden vooruit op de baan) zich gewonnen moesten geven. De zesde plaats was een mooie beloning voor een strijdbare race van de coureur uit Rockanje. "Ik ben blij met dit resultaat, want tegen dit circuit keek ik het meest op. Dus als dit mijn zwakste circuit is, kijk ik best uit naar de rest van het seizoen!"

devries-vaxiviere

Van Buurens landgenoot stevende intussen op zijn eerste FR3.5-zege af, en dat al in zijn debuutweekend. Hoewel Vaxivière steeds dichter naderde – het gat in de voorlaatste ronde was slechts vier tienden – leek De Vries de race onder controle te hebben. Totdat in de laatste bocht de haarspeldbocht na het lange rechte stuk opdoemde. De coureur uit Sneek was misschien iets te voorzichtig, waardoor hij Vaxivière de kans gaf om buitenom te rijden.

Toen De Vries hem opeens rechts van hem zag, schrok hij zo dat hij vol op het gas ging staan om in een allerlaatste poging zijn positie alsnog te behouden. Het resultaat was slechts dat zijn achterkant uitbrak tegen de sidepod van de Lotus-auto. Het deerde Vaxivière niet, die met nog één bocht te gaan de zege uit handen van de Fries graaide. "Mijn banden hadden hun beste tijd gehad", aldus de McLaren-junior. "Ik hield Vaxivière tot op het laatst af, maar hij vond een gaatje. Goed gedaan van 'm." Het opmerkelijke was dat de inhaalactie van Van Buuren op Stoneman identiek verliep: twee Lotus-auto's haalden dus twee DAMS-auto's op dezelfde manier in.

Achter Vaxivière en De Vries finishte Rowland als derde, om als leider in de tussenstand Spanje te verlaten, met Vaxivière kort achter hem. Tio Ellinas en Tom Dillmann maakten iets goed van hun weekend door sterk naar de vierde en vijfde plaats te rijden. Dean Stoneman reed bij zijn pitstop te hard door de pitstraat, net als Egor Orudzhev, en kan daarvoor nog worden bestraft. De zevende plaats van de Brit is daardoor nog onzeker.

UPDATE: Stoneman is inderdaad 25 seconden teruggezet vanwege zijn pitovertreding, Orudzhev ging vrijuit.

FR3.5, Motorland Aragon, race 2, 26 april 2015

1. Matthieu Vaxivière - Lotus - 19 ronden
2. Nyck de Vries - DAMS - 3"459
3. Oliver Rowland - Fortec - 9"926
4. Tio Ellinas - Strakka - 20"518
5. Tom Dillmann - Carlin - 26"285
6. Meindert van Buuren - Lotus - 29"111
7. Jazeman Jaafar - Fortec - 32"629
8. Alfonso Celis Jr - AVF - 34"717
9. Roberto Merhi - Pons - 48"122
10. Bruno Bonifacio - Draco - 48"303
11. Egor Orudzhev - Arden - 48"842
12. Pietro Fantin - Draco - 49"043
13. Dean Stoneman - DAMS - 29"607 + 25"
14. Aurelien Panis - Tech 1 - 1'00"323
15. Nicholas Latifi - Arden - 1'10"161
16. Sean Gelael - Carlin - 1'11"014
17. Roy Nissany - Tech 1 - 1'11"100
18. Patric Armand - Pons - 1'11"787
19. Beitske Visser - AVF - 1'14"210
20. Gustav Malja - Strakka - 1 ronde

Tussenstand kampioenschap
1.Rowland 40, 2.Vaxivière 37, 3.De Vries, Jaafar 24, 5.Van Buuren 18, 6.Stoneman 15, 7.Ellinas, Dillmann 12, 9.Fantin 8, 10.Latifi, Celis 4, 12.Merhi 2, 13.Bonifácio, Malja 1.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet