Diversen

Div: Meervoudig bergklim-kampioen Otakar Krámsky verongelukt in Oostenrijk

150425 Kramsky action
Otakar Krámsky recentelijk in actie tijdens een bergklim

Bergklims behoren tot de spectaculairste, maar helaas ook tot de gevaarlijkste takken van autosport. Nadat in de afgelopen jaren al ware bergklim-legenden als Georg Plasa (verongelukt in Italië in 2011) en Lionel Régal (verongelukt in Zwitserland in 2010) hun passie voor de sport met de dood moesten bekopen, trof het vandaag opnieuw een meervoudig kampioen: de Tsjech Otakar Krámsky kwam bij een ongeval in de training voor het 'Rechbergrennen' in het Oostenrijkse Tulwitz om het leven.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Met name rond de eeuwwisseling was Krámsky in de bergklims nagenoeg onverslaanbaar. Hij won in de jaren 1995, 1997, 1998, 1999, 2000 en 2001 het Europees Kampioenschap, werd runner-up in 1996 en 2002 en won daarna tussen 2001 en 2005 de nationale titel in Tsjechië. Hij reed jarenlang met allerlei BMW's, stapte daarna over naar de CN-prototypes (opnieuw met BMW-motoren) en was het meest recent actief met Formule 3000-auto's. De link met BMW ging echter niet verloren, want met zijn eigen onderneming Krámsky Autosport hield hij zich ook bezig met de tuning van BMW's voor straatgebruik en bovendien verzorgde hij met BMW's vele rij- en rijvaardigheidstrainingen in Tsjechië. Krámsky was jarenlang een graag geziene gast tijdens de jaarlijkse uitreikingen van de BMW-Sportpokal, de internationale competitie voor BMW-privérijders in de autosport, waarin hij dankzij zijn vele successen altijd een hoge score behaalde.

Volgens informatie van het Oostenrijkse dagblad 'Kleine Zeitung' kwam Krámsky vandaag tijdens de training voor het traditionele 'Rechbergrennen', dat dit jaar al voor de 43e maal plaatsvindt en ook meetelt voor het Tsjechisch kampioenschap, met zijn auto, een Reynard K-15, op een recht stuk van het parcours af en schoot het bos in. Voor de 55-jarige Krámsky kwam iedere hulp te laat. Ondanks het noodlottige ongeval gaat de wedstrijd morgen zoals gepland door. De deelnemers zijn naar verluidt van mening dat Krámsky dat zo zou hebben gewild.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet