WRC

Rally - WRC: Meeke verrassende leider in Argentinië

061 MEEKE ARGENTINA 2015 1

Dat het geen vrolijk puzzelritje rond het park zou worden was al wel bekend, maar wat de Rally van Argentinie haar deelnemers deze keer voorschotelde was wel weer het ander uiterste. Nagenoeg niemand bereikte de finish van de eerste dag ongeschonden en velen haalden die finish helemaal niet.


Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: PR

Slachting in de top
De meest prominente uitvaller was Sebastien Ogier. Na 45 van de in totaal 52 kilometer van de Agua de Ore proef kwam de leider in het kampioenschap tot stilstand, door een tot nu toe nog onbekend technisch probleem aan de motor van zijn Polo. Kris Meeke moest het grootste deel van de proef zonder handrem rijden, Thierry Neuville had een lekke band die de halve zijkant van de auto weg sloeg. ("het werd wat stoffig in de auto," verklaarde hij later.) Dani Sordo hoeft vanavond niet meer naar de gym voor kracht training want hij heeft een groot deel van de dag zonder stuurbekrachtiging gereden. Ook Haydon Paddon was niet blij bij de finish van de proef. "Ik geloof dat alle motorsteunen zijn gebroken, net als een aandrijfas. Oh en ik geloof ook dat er een gat in de turbo zit. Ook hij valt voor de eerste dag uit.

vw-20150424-7520

Dit was dus de eerst proef van de dag, maar het ging de volgende proef gewoon door. Het volgende slachtoffer was Mikkelsen. Na een onzachte landing brak er een veer poot door de motorkap naar buiten. Neuville kon de Noor nog maar net ontwijken. ("Ik moest hem een klein duwtje geven," zei de Belg). Mikkelsen maakte zich erg boos, "Kijk dat komt nu door die nieuwe reglementen. De achteropkomende auto's mogen niet meer worden gewaarschuwd." Of dit helemaal juist is, is de vraag. Voor veiligheidszaken mag wel worden gecommuniceerd tussen teamleiding en rijder.

Latvala valt aan
Met Ogier aan de kant ziet Latvala een kans en op resolute wijze halveert hij op de vierde proef de achterstand op leider Meeke, die een lekke band had opgelopen. Hij schuift hiermee op naar de tweede plek, ten koste van Sordo die het nog steeds zonder powersteering moet doen. Maar ook voor Latvala gaat de weg niet over rozen want even later wil zijn versnellingsbak niet meer volledig meewerken. Uiteindelijk finisht hij de dag toch nog als derde. Voor hem klasseert Østberg zich als tweede, ondanks zijn technische problemen van vandaag. Op de vierde plek vinden we Dani Sordo en Elfyn Evans is op de vijfde plek de best Fordrijder. Teamgenoot Tänäk heeft opnieuw een issue met water. In een waterbak ramt hij een door het water onzichtbare steen en verliest een achterwiel.

042 MEEKE ARGENTINA 2015 1

Stand na dag 1:
1. Meeke
2. Østberg + 1:08,4
3. Latvala + 1:23,5
4. Sordo + 1:54,2
5. Evans + 1:59,7
6. Prokop + 3:27,4
7. Neuville + 5:06,2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet