Diversen

Twee jonge Nederlandse talenten aan de start in Hongaarse RCM Cup

Tijmen Morien

Mika Morien en Tijmen Heino zullen komend weekend deelnemen in de Hongaarse Swift Cup, de RCM Cup. Deze klasse rijdt haar eerste races van het seizoen op de Hungaroring. 20 coureurs hebben zich voor deze cup ingeschreven, waaronder ook twee dames.

Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: PR

Vorig jaar reed Mika Morien al twee evenementen mee in de RCM Cup, dit seizoen staan er vier evenementen op het programma van de 14-jarige zoon van Clio Cup-coureur Ronald Morien. De jonge Morien weet na zijn sterke optreden van afgelopen jaar, toen nog 13 jaar oud, dat het verrassingselement weg is. "Ik zal mijn uiterste best moeten doen om weer op het podium te komen, want er doen nu 20 Swifts mee."

image1

Naast Mika Morien zal komend weekend ook de 17-jarige Zandvoorter Tijmen Heino aan de RCM Cup deelnemen. Beide jonge talenten worden begeleid door Niels Langeveld, in 2010 zelf kampioen in de Nederlandse Formido Swift Cup en in 2012 kampioen Dutch Renault Clio Cup.

Voor Morien is deelname aan de RCM Cup een prachtige gelegenheid om zo jong al race-ervaring op te kunnen doen, want in Nederland bestaat die mogelijkheid niet. Vorig seizoen ging het Morien vooral om meedoen, maar de 14-jarige rijder is van plan dit seizoen voor resultaten te gaan tijdens de vier evenementen waaraan hij deelneemt. Gedurende de winterperiode heeft hij dan ook hard getraind.

image5

Tijmen Heino is zijn racecarrière afgelopen seizoen gestart in de DRDO (Dutch Race Driver Organization), waarin hij als derde overall eindigde in de categorie 'Special'. "Ik reed in een Suzuki Swift en het was moeilijk om voor de overwinning te strijden, want er reed ook een BMW in onze klasse mee", vertelt Heino.

Heino heeft voor de RCM Cup gekozen op advies van zijn coach Langeveld: "Niels denkt dat ik in Hongarije in een groot, competitief veld met Swifts erg veel kan leren. In Nederland bestaat een dergelijke mogelijkheid helaas niet. Ik wil zoveel mogelijk leren over het racen en afstellen van een auto. Als het mogelijk is wil ik volgend jaar doorstromen naar de Clio Cup. Mijn toekomstdroom is om fabrieksrijder te worden voor Mercedes of Audi en aan de 24 uur van Le Mans mee te doen."

Heino heeft twee idolen: "Jeroen Bleekemolen, omdat hij in elke auto waarin hij rijdt op de limiet kan rijden. De tweede is Niels, mijn coach. Hij is snel, maar weet naast de baan ook ontzettend veel over data en set-up, wat nodig is om een goede coureur te zijn."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet