TCR Series

Bas Schouten debuteert in prestigieuze TCR International Series met SEAT Leon Cup Racer

IMG 3031

Midden 2014 werd de ontbrekende stap op de toerwagenladder in de autosport met een pasklare oplossing ingevuld. Voormalig WTCC-promotor Marcello Lotti kondigde een nieuwe raceserie aan met herkenbare, betaalbare raceauto's op een internationaal platform. De TCR International Series werd door de nationale en internationale pers al snel omarmd omdat de potentie overduidelijk aanwezig is. Op lokaal en regionaal niveau kwam al snel navolging op dit mondiale initiatief. De KNAF en RACB kondigden enkele maanden geleden het TCR BeNeLux Championship aan voor seizoen 2016. Ondertussen zijn reeds twee evenementen van de TCR International Series verreden.

Tekst en foto: PR

Afgelopen weken kwamen de toerwagens, bestuurd door vooraanstaande toerwagencoureurs, in actie in de voorprogramma's van de F1 Grand Prix van Maleisië en China. In mei komt het circus voor vijf evenementen naar Europa. ST Motorsport met de Nederlandse coureur Bas Schouten (20) achter het stuur neemt het moedige initiatief en gaat met haar SEAT Leon Cup Racer op 2 en 3 mei van start in de TCR International Series in het Spaanse Valencia. Het team van Bas Koeten Racing tekent voor de service en logistiek om dit avontuur mogelijk te maken. Ter voorbereiding gaat het team met Tom Coronel testen op Silverstone.

Multimerkenkampioenschap
De basis van de nieuwe TCR divisie is de categorie toerwagens die uitgerust zijn met 2.0 liter turbomotoren. Bij de eerste evenementen stonden al vijf autotypes aan de start: SEAT Leon Cup Racer, Honda Civic, Audi TT, Opel Astra en Ford Focus. Later dit jaar volgt nog de VW Golf, waardoor er reeds in dit stadium sprake is van een serieus multimerkenkampioenschap. Sinds eind januari beschikt Bas Schouten over een nagelnieuwe 330 PK sterke SEAT Leon Cup Racer die volledig volgens TCR-specificaties is opgebouwd. Met deze auto gaat het jonge talent begin mei de strijd aan met bekende coureurs als Morbidelli, Gené en Oriola die reeds een lange staat van dienst hebben in de internationale autosport.

TCR BeNeLux Championship
De autosportbonden in Nederland en België hebben TCR eind vorig jaar aangemerkt als hét kampioenschap dat vanaf 2016 toonaangevend moet zijn in de Benelux. De deelname van een Nederlandse afgevaardigde in de TCR International Series wordt door de KNAF en RACB gezien als een uitstekende manier om TCR op lokaal niveau extra onder de aandacht te brengen. Achter de schermen wordt door de bonden en promotor Kronos hard gewerkt aan de voorbereidingen van seizoen 2016. Doelstelling is om zoveel rijders en teams te mobiliseren om deel te nemen in het aantrekkelijke format van het TCR BeNeLux Championship.

Hollandse afvaardiging op topniveau
Het veelzijdige team van Bas Koeten Racing loopt in de BeNeLux voorop als het gaat om de nieuwe TCR categorie. Inmiddels beschikt het team al over drie splinternieuwe SEAT Leon Cup Racers. Dit jaar wordt er een tweesporenbeleid gehanteerd. Er wordt deelgenomen aan meerdere lange-afstandsraces terwijl de auto van ST Motorsport ingezet wordt in de TCR en mogelijk ook enkele wedstrijden van de SEAT Leon Eurocup.

Bas Koeten: "Vanaf het begin hebben we TCR gevolgd. We zijn overtuigd van de belangrijke rol die de TCR-categorie in de autosport gaat spelen. Bereikbaar, betaalbaar en herkenbaar. Hierdoor moet het volgens ons een blijvende waarde zijn in de nationale en internationale autosport. Het initiatief van Lotti komt op het juiste moment. Bovendien springen de belangrijke stakeholders, bonden, fabrikanten, teams en rijders, maar natuurlijk ook de media, er vol overgave bovenop om het concept rap te lanceren."

ST Motorsport, eind 2014 opgericht, heeft van meet af aan de doelstelling gehad om deel te nemen aan de nieuwe TCR categorie. Speciaal hiervoor is een SEAT Leon Cup Racer aangeschaft en is Bas Schouten gecontracteerd. In Bas Koeten Racing vond zij de ideale partner of dit doel te realiseren. Bas Koeten Racing is verantwoordelijk voor het technische onderhoud van de Seat en verzorgt de volledige track-support.

Guy-Georges Trigallez, partner en marketing manager bij ST Motorsport licht toe: "ST Motorsport heeft eind 2014 in samenwerking met het ervaren team van Bas Koeten Racing een meerjaren plan ontwikkeld. Wij zijn als eerste Nederlandse team actief betrokken bij de ontwikkeling van de TCR BeNeLux categorie en willen via deze weg doorstromen naar het hoogste niveau. Alles komt op het juiste moment en ons pakket is veelbelovend."

Bas Schouten heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan in diverse categorieën auto's. Zo reed hij onder meer verdienstelijk in de Formule Ford. Ook nam Schouten deel aan diverse kampioenschappen met snelle BMWs, maar ook prototypes zoals een Wolf GB08 en een Radical werden door Schouten getemd. Bas Schouten licht toe: "Met de overstap naar de voorwielaangedreven toerwagens geef ik richting aan mijn autosportcarrière. Alles staat in het teken om in 2016 samen met de SEAT Leon Cup Racer aan de start te staan van het nieuwe TCR BeNeLux Championship. Met mijn deelname aan het eerste Europese evenement van de TCR International Series in Valencia willen we laten zien dat we er klaar voor zijn!"

Tom Coronel als coach
Ter voorbereiding op de deelname aan de TCR International Series in Valencia heeft Bas Schouten samen met het team van Bas Koeten Racing een testdag ingepland op het circuit van Silverstone. Coaching wordt gedaan door niemand minder dan WTCC-coureur Tom Coronel die zich eerder al enkele malen positief uitliet over het TCR-concept van Marcello Lotti. Op donderdag 23 april is Tom Coronel de gehele dag op Silverstone met de crew in touw om data te verzamelen, afstellingen te vinden en de rijder te coachen. "Het is gaaf om te zien dat er nu al een Nederlands team is dat zich richting het internationale TCR-veld begeeft. Ik ben blij op deze manier mijn steentje bij te kunnen dragen om dit initiatief te lanceren. Met de juiste ondersteuning, rijder en partners gaat dit een mooie toekomst tegemoet," aldus Tom Coronel.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet