Diversen

Div. Belgian Audi VW Club-icoon J.G. Mal-Voy plotseling overleden (upd)

Met grote verslagenheid heeft www.autosport.nl vanmorgen van het plotselinge overlijden van J.G. Mal Voy, voormalig President van de Belgian Audi VW Club vernomen. Mal-Voy overleed op 65-jarige leeftijd in zijn slaap. In de Belgische autosport was J.G. een ikoon die voor vele aankomende rijders de weg naar de internationale top geplaveid heeft. Wat zijn voornamen waren, weten waarschijnlijk maar weinig mensen. "Jay-Gee" volstond, en zo kende iedereen hem ook. Daarnaast was hij, met zijn enorme netwerk in de sport en de industrie en met zijn ervaring van vele decennia, voor heel wat rijders ook een vaderfiguur, altijd bereid om adviezen te geven, maar ook nooit te goed om anderen om hun mening in bepaalde zaken te vragen. Een markant en kleurrijk mens.

Tekst: Willem J. Staat en René de Boer
Foto's: archief autosport.nl

Groeten Audi Vanthoor JG
J.G. Mal Voy was de grote mentor van Laurens Vanthoor.


De Belgische autosport rouwt om het heengaan van een ikoon. Aan het eind van de zestiger jaren maakte de zoon van een Belgische vader en een Schotse moeder, perfect tweetalig in Frans en Engels, deel uit van de Rockgroup "Crash" want muziek en Jazz waren zijn grote passie. In 1974 startte J.G. zijn werk bij de Belgian Audi VW Club, die in België op sportgebied een enorm begrip werd. De club werd een instituut van waaruit talloze activiteiten voor Belgische coureurs met de genoemde merken in vrijwel alle takken van autosport werden ondersteund, zowel op het gebied van organisatie en promotie als in financiële zin. Mal-Voy lanceerde het plan om vanuit de opbrengst van elke in België verkochte Audi en Volkswagen een klein bedrag aan een fonds te doneren, van waaruit de sportieve activiteiten werden gefinancierd. Importeur D'Ieteren en de dealerorganisaties droegen dit initiatief en liftten mee op de positieve berichtgeving naar aanleiding van de successen die de ondersteunde coureurs behaalden.

Aansprekende toerwagensuccessen
En die successen waren er legio. Dat begon al met de Volkswagen Golf GTI's en Scirocco's in de zeventiger en tachtiger jaren, groeide door naar de toerwagenracerij met eerst de indrukwekkende Audi V8 en daarna de Super-Touring-modellen Audi 80 Competition en A4 quattro, ingezet in de Belgian Procar door het team van Franz Dubois. grote sponsors als Belga en Total waren prominent op de auto's te vinden. Dankzij de bemoeienissen van Mal Voy konden rijders als Marc Duez, de betreurde Philipp Verellen, Jean-François Hemroulle, Tim Verbergt, Antony Kumpen, Bert Longin en meer recentelijk Laurens Vanthoor internationale aansluiting in de autosport vinden. J.G. stond bol van de creatieve ideeën. Zo lanceerde hij met Patrick Witmeur en François Verbist de succesvolle VW Funcup waarvan inmiddels in geheel Europa diverse kampioenschappen georganiseerd worden.

IMG 9710
Schitterende jaren in BTCS en Belcar met de fameuze gele A4. Aan creativiteit ontbrak het bij J.G. Mal-Voy bepaald niet.

Na het einde van de Super Touring eind negentiger jaren was Mal-Voy de stuwende kracht achter het succesvolle Audi A4 Belcar project. Nadat de A4 in de BTCS niet meer welkom was dirigeerde hij het project richting Belcar. Aanvankelijk een cultuurschock omdat BTCS Frans en Belcar Nederlandstalig georiënteerd was. Het verslaan van de dikke Porsches in 24U Zolder was één van de grote successen van de Belgian Audi Club. Later keerde men weer met de spectaculaire A4 Silhouette in de BTCS terug. Het waren prachtige veldslagen op de Belgische circuits. In die periode hebben uw verslaggevers Mal-Voy goed leren kennen. Met zijn organisatiecapaciteiten kreeg J.G. het in 2003 voor elkaar dat de Belgian Audi VW Club voor de 1000 KM van Spa Tom Kristensen/Seiji Ara met een Team Goh AudI R8 kon inschrijven. De combinatie Krisentensen/Ara bedankte met een schitterende overwinning op Spa Francorchamps. De laatste jaren was J.G. ook één van de stuwende krachten achter het W Racing Team (Belgian Audi Club Team WRT) van Vincent Vosse, met Laurens Vanthoor als voornaamste exponent.

Jonge talenten
Zoals Vanthoor in de Formule 3 met Volkswagen en in de GT's met Audi altijd kon rekenen op de ondersteuning van J.G. Mal-Voy vanuit de Volkswagen-Audi Club Belgium, gold dat ook voor tal van andere rijders in de race- en rallysport. Ten tijde van de betrokkenheid van Volkswagen bij de Duitse instapklasse Formule König in de tweede helft van de jaren negentig, waren er altijd wel rijders vanuit België met ondersteuning in die klasse actief. Jerôme d'Ambrosio bracht het via deze weg uiteindelijk zelfs tot in de Formule 1. Ook in de rallysport en de rallycross ondersteunde Mal-Voy met de club tal van initiatieven en activiteiten, van Jochen Coox tot aan Stéphane Henrard met zijn Dakar-buggy's.


IMG 9799
Samen met Pascal Witmeur en François Verbist was J.G. Mal-Voy één van de geestelijk vaders van de VW Funcup.

Hart voor de sport
J.G. Mal-Voy was iemand met een warm hart hebben voor de autosport, ongelooflijk goed verweven in de industrie, in clubs en federaties en altijd bereid om dat netwerk ten dienste te stellen van coureurs en andere mensen die hij vertrouwde. Helaas vormen zulke mensen een uitstervende generatie. Tegenwoordig zien we op allerlei marketingfuncties managers die alleen maar naar de cijfers kijken en bij wie enige passie voor de sport of de mensen die erin actief zijn, vrijwel volledig lijkt te ontbreken. De goeden niet te na gesproken, maar voor velen maakt het niet uit of ze nu met auto's of met wasmachines bezig zijn. J.G. Mal-Voy was daarin duidelijk anders, en het menselijke aspect lag hem na aan het hart en de passie droop ervan af.

In de loop der jaren hebben we heel wat uren met hem gesproken, vaak natuurlijk op circuits, maar soms ook als we elkaar eens toevallig troffen in Hannover of Ingolstadt, of zoals onlangs nog op de Autosalon van Brussel. Niet zelden onder het genot van een glas goed gekoelde witte wijn of een mooie rode, filosoferend over van alles en nog wat. Auto's, sport, mensen, politiek, reizen, goed eten... Een bijzonder mens, bij wie het kosmopolitische gedachtegoed hoog in het vaandel stond. Het geluid van zijn zware basstem, steevast met een "Salut, mon ami", zullen we missen, maar we zijn blij en dankbaar hem te hebben gekend. Godspeed, old chap!

IMG 3094
Stuwende kracht achter het W Racing Team van Vincent Vosse.

IMG 3725
J.G. (rechts) zoals we hem kenden: goedlachs, genietend. Hier tijdens de 'Audi Sport Finale 2014' in Neckarsulm met Siegfried Krause van Audi Sport (links) en Charles Bonnet, die Mal-Voy vorig jaar opvolgde als secretatis-generaal van de Belgian VW Audi Club.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet