Rinus van Kalmthout

Karting: Twee heatzeges voor Rinus van Kalmthout in BNL Kart Series op Genk

rvk genk 3657

Rinus van Kalmthout heeft op het kartcircuit van Genk in België twee van de in totaal zes races gewonnen. In beide finales, de eerste na de twee heats op zaterdag en de tweede na twee heats op zondag, was het geluk niet aan de zijde van Van Kalmthout. Op zaterdag viel de 14-jarige karter uit en op zondag werd hij in de voorlaatste ronde door een andere deelnemer van de baan gedrukt, waardoor hij terugviel naar de 12e positie.

Fotografie: Michael Melis

De BNL Kart Series bestaat uit drie evenementen, waarvan de eerste ronde afgelopen weekend op Genk werd gereden. De tweede ronde zal plaatsvinden op 4 en 5 juli in het Franse Ostricourt, de derde en laatste ronde vindt wederom plaats op Genk in het weekend van 22 en 23 augustus 2015. Anders dan in de meeste kampioenschappen kent in de BNL elke racedag een kwalificatie, twee heats en een finale.

rvk genk 4214

43 Senior karters uit negen verschillende landen waren naar Genk gekomen voor de eerste ronde van de BNL Kart Series. Rinus van Kalmthout wil ook in dit kampioenschap graag laten zien dat hij bij de snelste rijders van Europa hoort. De TKP-coureur werd bijgestaan door de ervaren Vincent Fuik, Tarra Tweehuizen en zijn begeleider Henki Waldschmidt en wilde graag in Genk weer om de podiumplaatsen meestrijden.

In de kwalificatie op zaterdag reed Van Kalmthout de 4e tijd algemeen. Zijn snelste ronde werd hem echter afgenomen, omdat hij bij het verlaten van de pitstraat op nieuwe banden met wielspin wegreed. De wedstrijdleiding zal dit als opwarmen van zijn banden, maar had in de briefing alleen vermeldt dat het niet toegestaan was om tijdens de opwarmronde door te slingeren de banden op te warmen. Zo verloor Van Kalmthout een plek, hij werd 5e.

In de eerste heat startte Van Kalmthout vanaf de buitenzijde en hoewel dat een moeilijke positie is slaagde hij er toch in om direct enkele rijders te passeren. Hij reed in de eerste ronde al 3e achter Leonard Hoogenboom en Max Timmermans. Jammer genoeg had hij te weinig snelheid in zijn kart, wat ook bleek uit het feit dat hij 'slechts' de 14e rondetijd kon rijden. Van Kalmthout kwam per ronde tweetiende van een seconde tekort en verloor enkele plaatsen. Door te blijven knokken tot het einde finishte hij toch nog keurig als 6e.

rvk genk 1175

In de tweede heat startte Van Kalmthout opnieuw vanaf de 6e startplek en ook deze heat pakte hij direct de 3e plek. Gelukkig was de snelheid van zijn kart in deze heat wel goed en kon de KNAF Talent First-coureur zijn race goed opbouwen. Hij passeerde de nummer twee, de Belg Jewell en reed naar raceleider Dave Blom toe. Vijf ronden voor het einde van de heat pakte hij de leiding in de race om vervolgens ook winnend over de finish te gaan.

In de eerste finale mocht Van Kalmthout als 5e van start gaan. In de opwarmronde ging het echter mis. "Ik reed achteraf gezien te kort op de Amerikaan Askew, toen die plotseling vol op zijn rem ging staan. Ik zag dat te laat, probeerde hem nog te ontwijken, maar raakte hem vol. Ik vloog over hem heen, met een kromme kart tot gevolg", baalde Van Kalmthout, die Askew direct zijn excuses aanbood. De Amerikaan vatte het sportief op: "Ik vind het erg jammer voor Rinus. Ik moest plotseling erg hard remmen door de rijders voor mij en Rinus zat erg dicht achter me, dus een botsing was niet meer te vermijden."

Van Kalmthout ging de finale wel van start en reed nog enkele ronden op de vierde plek, maar zijn kart was krom en nauwelijks bestuurbaar. Na enkele ronden moest hij opgeven.  Na de finale werd zijn kart zo goed mogelijk weer recht getrokken. Dat lukte redelijk, maar in de kwalificatie op zondagochtend was de snelheid nog niet optimaal, de TKP-rijder kwalificeerde zich als 9e.

In de eerste heat van de zondag had de jonge karter een perfecte start. Hij passeerde Oliver Askew, Vincent Jewell en Richard Verschoor en klom zo op naar de 3e plaats. Vervolgens ging de jonge Hoofddorper op jacht naar de Belg Deniz Beckers en raceleider Dave Blom. Van Kalmthout reed ijzersterk en passeerde zowel de Belg als zijn landgenoot en nam de leiding in de race over. Bij de finish had hij een comfortabele voorsprong van 2,5 seconde en zo won hij de race zeer overtuigend.

rvk genk 2835

Voor de tweede heat stonden Van Kalmthout en zijn team voor een dilemma. Met één goede set en een set versleten banden, omdat hij daarop met een kromme kart ronden lang had doorgereden, moesten zij bepalen of zij de goede banden zouden bewaren voor de finale, of deze nu al in te zetten. Omdat Van Kalmthout de eerste heat gewonnen had en hij dus al een goede score had, werd besloten de goede set te bewaren voor de finale en de schade in de tweede heat zo beperkt mogelijk te houden.

Na opnieuw een goede start pakte Van Kalmthout vanaf P6 de 3e plek. Op de versleten banden kon hij die mooie positie echter niet vasthouden, maar hij leverde een serie mooie gevechten en wist met een uiteindelijk 7e positie de schade inderdaad beperkt te houden.

Met deze resultaten zou Van Kalmthout de finale vanaf de 4e plaats van start mogen gaan, maar omdat er drie rijders met hetzelfde aantal punten waren en Van Kalmthout van hen de minste kwalificatie had gereden, ging de 14-jarige Hoofddorper de finale als 6e van start.

Wat in de races steeds prima lukte, ging in de finale helaas niet, Van Kalmthout won bij de start geen posities. Hij viel vanaf de moeilijke buitenkant in het gedrang terug naar P7 en wist weliswaar terug te rijden naar de 5e positie, maar de snelheid om naar een podiumplaats te rijden zat er niet meer in. De 14-jarige karter reed sterk en leek op een 6e eindklassering af te gaan, maar in de voorlaatste ronde werd hij door Luc Willemse naast de baan gedrukt. Van Kalmthout kwam in het gras en zand en daardoor viel hij terug naar de 12e plaats, tevens de positie waar hij de finale over de finish kwam.

Komend weekend is op Circuit park Berghem de tweede ronde van het NK Rotax Max Senioren en daar hoopt Rinus van Kalmthout goed te scoren voor het klassement.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet