WTCC

WTCC: Citroën, Lopez en Müller onklopbaar in Marrakech. Coronel met lege handen naar huis

De beide WTCC-wedstrijden in Marrakech werden volledig door Citroën gedomineerd. Regerend kampioen Juan Maria Lopez won de eerste wedstrijd terwijl Yvan Müller de tweede voor zijn rekening nam. Voor Tom Coronel werd Marrakech evenals in 2014 een compleet drama. De Nederlander werd in beide wedstrijden al in de openingsronde uitgeschakeld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's WTCC

2015 Lopez Winnaar R1
Regerend kampioen J.M Lopez won de eerste wedstrijd in Marrakech.

Citroën, Lopez en Müller onklopbaar in Marrakech. Coronel met lege handen naar huis.
Voor Tom Coronel stonden de beide WTCC –wedstrijden in Marrakech andermaal onder een ongelukkig gesternte. De Nederlander werd in beide wedstrijd al in de eerste ronde uitgeschakeld. In de eerste wedstrijd werd hij door zijn eigen teamgenoot Tom Chilton geelimineerd en in de tweede schakelde de Hongaar Norbert Michelisz de Nederlandse ROAL Chevrolet-coureur uit.

In de eerste wedstrijd werden de eerste vijf posities in de einduitslag door Citroën ingenomen. Een unicum in de WTCC-historie. Regerend wereldkampioen Juan Maria Lopez ging bij het vallen van het licht direct op het gas en gaf zijn Chinese collega Ma Hing Qua geen schijn van kans. Vanaf een tiende startplek wist Yvan Muller zich binnen drie ronden al naar de zesde plek op te werken. Honda-coureur Tiago Monteiro wist zich zes ronden lang tegen de aanvallen van de Fransman te verdedigen maar capituleerde uiteindelijk kort voor het einde. Voor Muller waren zijn Citroën collega's toen al te ver uit het zicht verdwenen. Mehdi Bennani en zijn teambaas Sebastien Loeb zorgden voor een fraai spektakel waarbij de meervoudige rallykampioen werkelijk alles uit de kast trok om zijn stalgenoot achter zich te houden. Door in Turn 4 te laat in de remmen te gaan zorgde Bennani voor voldoende spektakel maar gaf zijn "illegaal" gewonnen positie direct weer aan zijn teambaas terug. Wel pakte Bennani de eerste plek bij de Independents. Tiago Monteiro eindigde achter de Citroëns als zesde.

Müller wint Race 2
Hoewel de ROAL monteurs er in slaagden om Tom Coronel's beschadigde Chevrolet opnieuw wedstrijdklaar te maken mocht het weinig baten. De Nederlander werd voor de tweede maal in de allereerste ronde geëlimineerd. Hoewel Tom vanaf de eerste startrij vertrok werd hij direct bij de start ingesloten door de Citroën Loeb en Monteiro's Honda Civic. Een duwtje van Norbert Michelisz betekende voor zowel Coronel als Tiago Monteiro het voortijdige einde. Aan het eind van de eerste ronde verslikte de Rus Mikhail Kozlovsky zich in een mislukte uitrempoging op Gabriele Tarquini's Honda en schakelde daarbij zijn teamgenoot Rob Huff uit. Loeb. Muller en Loeb konden al snel afstand nemen van de Chevrolets van Tom Chilton en Hugo Valente.

Laatstgenoemde slaagde er kortstondig in om regerend kampioen J.M. Lopez achter zich te houden maar moest toch zijn positie prijsgeven. Vervolgens kwam Valente onder druk van Bennani te staan maar de Chevrolet en Citroën toucheerden elkaar waarbij de Marokkaan naar de negende plek terugviel. Met een late uitrempoging wist Gabriele Tarquini nog de Chevrolet van Stefano D'Aste te verschalken en pakte daarmee de achtste plek. Met een tiende plek pakte James Thompson in de nieuwe Lada Vesta de allereerste punten voor het Lada Sport Rosneft Team. Slechts elf auto's haalden in R2 de eindstreep.

2015 Muller winnaar R2
De tweede race leverde een zege voor Yvan Muller op. Citroën domineerde volledig in Marokko.

Uitslag R1 14 ronden
1 Jose Maria Lopez Citroen Total WTCC Citroen 24m31.802s
2 Ma Qing Hua Citroen Total WTCC Citroen 0.942s
3 Sebastien Loeb Citroen Total WTCC Citroen 4.492s
4 Mehdi Bennani Sebastien Loeb Racing Citroen 5.405s
5 Yvan Muller Citroen Total WTCC Citroen 21.617s
6 Tiago Monteiro Honda Racing Team JAS Honda 22.986s
7 Gabriele Tarquini Honda Racing Team JAS Honda 23.410s
8 Norbert Michelisz Zengo Motorsport Honda 24.799s
9 Stefano D'Aste All-Inkl.com Munnich Motorsport Chevrolet 26.904s
10 Tom Chilton ROAL Motorsport Chevrolet 30.552s

Uitslag R2 14 ronden
1 Yvan Muller Citroen Total WTCC Citroen 24m22.255s
2 Sebastien Loeb Citroen Total WTCC Citroen 0.552s
3 Jose Maria Lopez Citroen Total WTCC Citroen 18.113s
4 Tom Chilton ROAL Motorsport Chevrolet 22.754s
5 Hugo Valente Campos Racing Chevrolet 26.490s
6 Norbert Michelisz Zengo Motorsport Honda 37.677s
7 Gabriele Tarquini Honda Racing Team JAS Honda 39.496s
8 Stefano D'Aste All-Inkl.com Munnich Motorsport Chevrolet 40.215s
9 Mehdi Bennani Sebastien Loeb Racing Citroen 40.653s
10 James Thompson LADA Sport Rosneft Lada 54.634s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet