Nederlandse Rally Kampioenschap

NK Rally: Van den Heuvel oppermachtig in Putten

Heuvel ASnl

Dat Jasper van den Heuvel moeilijk te verslaan zou zijn in zijn thuisrally was vooraf wel duidelijk, maar dat zijn machtsvertoon zó groot zou zijn had niemand verwacht. Ondanks soms lange wachttijden hield hij zijn hoofd koel. Enkel Kevin Kooijman, die later uitviel, wist Van den Heuvel en zijn Mitsubishi Lancer Evo X één maal binnen tien seconden te naderen. Het mag duidelijk zijn; Van den Heuvel is de onbetwist leider in het Nederlands rallykampioenschap.

Tekst en foto's: Dré Galiart

Veelbelovend
Prachtig weer en enkele fraaie klassementsproeven; het affiche van de Rally van Putten was veelbelovend. Toch verliep niet alles vlekkeloos wat resulteerde in lange vertragingen aan het einde van de wedstrijd. De nog jonge organisatie heeft wat huiswerk meegekregen voor de komende editie, maar op basis van de beschikbare KP-kilometers is de wedstrijd een blijvertje.

Opschudding op KP 1
Het is direct spannend op de eerste klassementsproef, als na drie deelnemers Jasper van den Heuvel nog niet is doorgekomen. Zou hij? Nee, Van den Heuvel is wat later gestart en komt pas enkele auto's later door. Wie wel direct ontbreekt is top vijf kandidaat Antoine van Ballegooijen (Evo X). Hij raakt een chicane en moet opgeven. Wie ook snel verdwijnt is Wouter Ploeg met de spectaculaire BMW 1M. Een probleem in de aandrijving, vermoedelijk de versnellingbak, doet hem op de derde kp opgeven. Ook de Hongaar Erdi (Evo X) was verrassend snel onderweg maar hij bekocht dat met een crash.

VanHoof ASnl

Van Hoof knap derde
In de Tank S Rally kon alleen Piet van Hoof, in de oudere Evo IV, enigszins rivaliseren met Van den Heuvel. Alle hoop was dan ook op rijder uit Wintelre gevestigd voor enig weerwerk voor de overwinning. Maar helaas, Piet van Hoof moest forfait geven vanwege ziekte. Neef Sander nam echter de honneurs waar en deed dat niet onverdienstelijk. Hij versloeg enkele malen teamgenoot De Koning en eindigde op plaats drie, nog voor oude rot Henk Vossen. Arjen de Koning was na de wedstrijd tevreden. Hij zag concurrentie uitvallen en had vrede met de dominantie van 'Heuvel'. "Vorige keer moesten we even inkomen, nu is 't prima gegaan. Jasper verslaan in zijn thuiswedstrijd dat lukt natuurlijk nooit. Wel jammer dat Kooijman uitvalt met mechanische pech, voor mijn kampioenschap helpt het wel" verklaarde de bestuurder van de R4 spec Evo X.

Marel ASnl

Van der Marel maakt progressie
Ondanks het debuut van de sterke Renault Clio R3T van Kevin van Deijne, mocht Timo van der Marel (Opel Adam) zich verheugen met de zege bij de tweewiel aandrijvers. "Het gaat lekker. Vandaag een grote slag geslagen met de afstelling. In de komende wedstrijden richten we ons op de top tien." aldus Van der Marel. Concurrent Van Deijne moest vooral wennen aan de auto. "Het bevalt goed. Veel snellere, maar ook compleet andere auto als de Fiesta. We willen een stap voorwaarts maken en dit is de volgende stap in de leercurve." meende Van Deijne, die overigens later dit jaar weer in de D-Mack Drive Fiesta Trophy in het WK zal deelnemen. Bertram Altena werd knap derde tweewiel aandrijver met de Manta tussen het moderne geweld.

Klippel ASnl

Klippel snelste 350Z
In de Nissan 350Z Challenge was er voldoende ruimte voor drama. Aanvankelijke leider Antoine Biesheuvel viel nog maar eens uit (motorproblemen) en Matthias Boon kreeg problemen met het cardan. Zo leken Stijn van Bree en Erwin Klippel nog om de zege te kunnen gaan vechten, maar een lekke band voor Van Bree zorgde ervoor dat ook dat gevecht beëindigd werd. De andere cup, de 325i Challenge, werd opgeschrikt door een zware crash van Michiel Groeneboom (rijders ongedeerd). De winst daar ging naar Henk van de Brug.

Weijs wint shortrally
In de Shortrally was de winst voor Hans Weijs Sr. met de indrukwekkende Golf IV kitcar. Hij won het van een opvallend sterk rijdende Jurjan Monshouwer in de Ascona 400. Jelte de Boef werd derde in zijn Golf II. Regerende kampioen Ruurd Ochse viel uit met de Honda Civic Type R.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet