Nederlandse Rally Kampioenschap

NK Rally: Putten gaat door op de ingeslagen weg

ASN-26

Vorig jaar tijdens de eerste editie van de Rally van Putten beloofde de organisatie een vernieuwend evenement. Gezien de reacties van rijders en betrokkenen is dat gelukt. Dit jaar gaan ze dan ook door op de ingeslagen weg. Zaterdag 18 april gaat de tweede editie van start, met een vol startveld en een aantal verbeteringen.

Tekst: Harry van Veenendaal
Foto's: Steven van Veenendaal

Het belangrijkste punt van de Rally van Putten was dat het een laagdrempelig evenement moest worden voor de deelnemers. Dat vertaalde zich in eerste instantie door een relatief laag inschrijvingsgeld. Een bij de rijders natuurlijk populair punt! Verder was er ook voor de bezoekers iets nieuws. Het vertrouwde infopakket verdween en daarvoor in de plaats kwam een innovatief digitaal platform. Live TV beelden vormen daarbij een belangrijk verkoop argument. Maar ook de speciale digitale kaarten zijn natuurlijk handig. Kortom een uitstekend initiatief. Met één uitzondering: ook de resultaten verdwenen achter de decoder. Wij vinden dat echt jammer. We snappen dat een organisatie geld nodig heeft voor de organisatie maar de tijden horen daar niet bij. Een belangstellende die even wil kijken hoe de stand is omdat hij of zij er niet bij kan zijn vanwege andere afspraken, moet eerst betalen en inloggen. Ook voor media vertegenwoordigers die niet geaccrediteerd zijn omdat ze elders aan het werk zijn is dat lastig. Dat laatste lost de organisatie dan waarschijnlijk wel op, maar dat is toch lastig. Voor de rest niets dan lof voor dit systeem. Over de prijs valt te twisten (ruim twee keer zo duur als WRC+, de equivalent bij het WK rally's, die meer biedt) maar als je het bekijkt vanuit een dagje gratis rally kijken is het natuurlijk niet duur. Alhoewel een uurtje video streamen is ook niet echt gratis... Maar goed de organisatie verdient een pluim voor de ontwikkeling van het systeem.

ASN-10 Kevin van Deijne rijdt in Putten niet meer met deze Fiesta maar in een fonkelnieuwe Clio, Timo van der Marel staat hier gebroederlijk naast hem maar won in Emmeloord bijna alle proeven in zijn klasse dat wil hij in Putten ook wel...

Deelnemers
Vorig jaar kregen de rijders allemaal een enquête en met de uitslag hiervan heeft de organisatie dit jaar wat puntjes op de i gezet. Het resultaat moet nog blijken voor wat de rally betreft maar de deelnemers geloven erin want er is een wachtlijst omdat het vooraf bepaalde aantal equipes overtekend is. Bij de rijders vinden we de bekende namen als Tank S Rally winnaar Jasper van den Heuvel. Hij is hier min of meer in zijn eigen achtertuin en moet dus samen met zijn bijrijder Lisette Bakker als één van de grote favorieten worden gerekend. Piet van Hoof is na de pech in de Tank S Rally gebrand op revanche en ook Arjen de Koning zal zijn huid duur verkopen. Ook de rest van het veld zal zich niet onbetuigd laten.

Bij de iets kleinere auto's zijn alle ogen natuurlijk gericht op Kevin van Deijne. Hij debuteert hier met zijn fonkelnieuwe Renault Clio in de bloedsnelle R3T versie. In de Tank S ging het, toen nog met de Ford Fiesta niet helemaal goed en moest hij zijn meerdere erkennen in Timo van der Marel. Of Van der Marel zijn prestatie in Putten kan evenaren is dus ook een interessante vraag.

Still going strong
Voor de rally uit rijdt de 0 wagen en ook daarin vinden we interessante rijders met een dito auto. Aan het stuur van de machtige Porsche GT3 zit Eddy van den Hoorn die echt een thuiswedstrijd rijdt. Naast hem zit Theo Badenberg, die met André Schoonenwolf toch tot de meest ervaren navigatoren van Nederland moet worden gerekend. Hij vierde in zijn hoogtijdagen triomfen met onder andere Erwin Doctor.

Short Rally
Bij de Short rally zal de strijd vooral gaan tussen regerend kampioen en winnaar in Emmeloord, Ruurd Ochse in zijn Honda en Hans Weijs in de agressieve Golf. Weijs moest in Emmeloord afhaken door ziekte maar zal er in Putten weer vol tegenaan gaan om de opgelopen achterstand te verkleinen.

Tijdschema
Op zaterdag 18 april om kwart voor één start de eerste deelnemer vanaf het serviceterrein in Putten en om even over half tien 's-Avonds zal de winnaar na 8 proeven en bijna 130 kilometer over zowel verharde wegen als onverharde paden over het finishpodium in het centrum van Putten rijden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet