IndyCar

IndyCar: Rocky Moran Jr. maakt op zijn 35e IndyCar-debuut op Long Beach

150417 Indy LongBeach Moran
Rocky Moran Jr. maakt dit weekeinde zijn IndyCar-debuut op het stratencircuit van Long Beach

Op zijn 35e maakt coureur Rocky Moran Jr. dit weekeinde tijdens de Grand Prix van Long Beach toch nog zijn IndyCar-debuut. Te elfder ure kreeg hij een aanbieding om te rijden voor het team van Dale Coyne Racing, waar hij de Mexicaan Carlos Huertas vervangt. Voor Moran, die uit Califonië afkomstig is, is de wedstijd op Long Beach een thuisrace. Hij reed er een aantal keren in de Toyota Atlantics, maar zijn laatste race tot dusver ligt alweer vier jaar terug, toen hij in de American Le Mans Series uitkwam. Afgelopen najaar testte hij in Homestead een IndyCar van het team Schmidt Peterson Motorsport. "Het is altijd mijn droom geweest om in IndyCars te racen", zegt Moran. "Gistermiddag kreeg ik een telefoontje dat het nu eindelijk gaat gebeuren. Gelukkig had ik het stoeltje van die test van vorig jaar, en wist ik welke afstelling van de pedalen voor mij goed is."

Tekst: René de Boer (vanuit Long Beach, Twitter: @renedeboer)
Foto: Rebocar Automotive Productions

Of er een vervolg aan zijn optreden in de IndyCars komt, is nog niet bekend. Vooralsnog wist Moran niet echt te overtuigen: tijdens de eerste vrije training op het stratencircuit eindigde hij met de Dallara-Honda van Dayle Coyne Racing als 22e van de 23 deelnemers. Met zijn tijd van 1:11.1072 minuten kwam hij 2,4614 seconden tekort op de snelste tijd, die werd gerealiseerd door Scott Dixon in de Dallara-Chevrolet van Target Chip Ganassi Racing. Alleen Morans teamgenoot Francesco Dracone, eveneens een 'rookie', was nog langzamer: de Italiaan bleef op het slechts 1,968 mijl korte circuit nog eens 1,3 seconde achter op de tijd van Moran. Aan gebrek aan kilometers lag het ook niet: met 21 ronden kwamen beide rijders tot het op één na hoogste totaal, alleen Gabby Chaves reed nog een ronde meer.

Morans vader startte drie keer tijdens de Indy 500 en nam in totaal aan 24 IndyCar-races deel. Samen met PJ Jones en Mark Dismore won hij de 24 Uur van Daytona in 1993.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet