Racing Shows

Racing Shows: 27e Techo Classica TT en Stroomlijn Highlights bij Mercedes Benz

De 27e editie van de Techno Classica vindt van 15 april t/m a.s. zondag in de Grugahallen in het Duitse Essen plaats. Hoogtepunt van deze editie zijn de stroomlijn highlights van Mercedes Benz door de jaren heen en de TT wegrace in het Noord Ierse Dundrod die 86 jaar geleden voor het eerste gehouden werd. Er worden deze dagen maar liefst 190.000 in Essen verwacht.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2015 Mercedes C 111 2

De Mercedes Benz C111-III waarmee in 1978 op de testbaan van Nardo meerdere records met een gemiddelde van over de 300 km. werden gevestigd. Eigenlijk nog gebaseerd op zijn voorganger met Wankelmotor.

27e Techica Classica TT en Stroomlijn Highlight bij Mercedes Benz
Dit weekend zijn er in de Grugahallen maar liefst 1250 exposanten in de Grugahallen aanwezig die hun exotische of historische producten onder de aandacht van de grote massa willen brengen. De organisatie koos op autosportgebied de TT in het Ierse Dundrod als thema. Deze wegwedstrijd werd in 1929 voor de eerste maal gehouden en leverde een overwinning op voor de legendarische Rudolf Carracciola die er vijf uur, zevenendertig minuten en veertig seconden voor nodig had om deze wedstrijd op zijn naam te schrijven.
Nadat in 2015 de autosportgeschiedenis bij Mercedes Benz het thema was koos het merk dit jaar voor de ontwikkeling van de stroomlijncultuur door de loop de jaren heen.

1929 Mercedes
De 7.1L Mercedes Benz SS waarmee Rudolf Caracciola in 1929 de TT in het Noord Ierse Dundrod won.

Maar een andere hoogtepunt bij Mercedes was natuurlijk startnummer 722 uit 1955. Want het is immers alweer 60 jaar geleden dat Sir Stirling Moss samen met Dennis Jenkinson de befaamde Mille Miglia met een 300 SLR won. Naast al dit fraais was er natuurlijk ook het nodige uit de zeventiger en tachtiger jaren te zien. De Duitse Ford Club pakte bijv. flink uit met een Super Transit Van en een Groep 2 Ford Capri RS2600 uit 1973.

2015 Ferrari Dino
De prachtige Ferrari Dino uit 1967 werd in 2011 weer teruggevonden en volledig gerestaureerd.

Ferrari juwelen
Bij de Britse JSW Groep tref je o.a. de Lancia Ferrari D 50 aan die door Lancia aan Ferrari werd overgedaan na de dood van Alberto Ascari. Later werd de auto tot Ferrari omgedoopt. Met de 2.5L Lancia dook Ascari destijds de haven van Monaco in. Mooi is ook de geschiedenis van de NART Dino 206 GT die tijdens de 12U van Sebring als 36e eindigde en tevens zijn klasse won. Daarna werd de auto nog tijdens een Internationale autotentoonstelling in New York getoond en verdween vervolgens jarenlang in een schuurtje achteraf. Pas in 2011 dook deze unieke NART 206 GT weer op en werd bij de Duitse Ferrari Dealer Eberlein in Kassel volledig opnieuw gecertificeerd. Er vielen genoeg andere historische autosporthoogtepunten(soms een beetje verborgen dat wel) te bewonderen. www.autosport.nl maakte een kleine rondgang.

2015 Ferrari 1955
De prachtige Lancia-Ferrari D50 uit 1956. Aan deze auto zit een gehele geschiedenis vast.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet