DNRT

DNRT: Jos Kiekens, terug van heel ver weg geweest

jos kiekens

Mooi om afgelopen zondag Jos Kiekens weer aan het racen te zien. Voor het eerst na zijn 'horror'-crash in de Dutch Formula Ford op Spa in juli 2012, reed de 19-jarige rijder weer in wedstrijdverband. Nu in twee races in de BMW E30 Cup van de DNRT.

Tekst: Gerrie Hoekstra/archief
Foto's: Gerrie Hoekstra en archief Autosport.nl

kiekens 4615

In 2011 debuteerde Jos Kiekens in de Formido Swift Cup en veroverde hij direct de eretitel van beste rookie. Ook zijn nieuwe avontuur in de Formule Ford een jaar later verliep voorspoedig. Na de races op Brands Hatch van eind juni leidde de nieuwkomer zelfs het klassement in de Eurocup.

480 kiekens groep 4410

Horrorcrash
Begin juli op Spa-Francorchamps begon Kiekens eveneens super. "Ik was in de kwalificatie veel sneller dan de concurrentie. Het zou dus een heel mooi raceweekend kunnen worden. Totdat het in de eerste race na één rondje al afgelopen was. Ik knalde met liefst 180 kilometer per uur vol op een gespinde rijder, die vergat te remmen en met zijn auto naar achteren rolde. Ik raakte hem volop het keiharde motorblok, waardoor ik het gevoel had op een betonnen muur te klappen. Ik herinner me nog dat ik op hem knalde. Daarna weet ik alleen nog dat ik met een helikopter naar Luik ben gebracht en dat ik daar in een ziekenhuis wakker werd.''

Acht operaties
De blessures van de onfortuinlijke coureurs waren niet mals. Naast een gescheurde kruisband, had Kiekens aan zijn scheenbeen ook een open botbreuk. Bovendien brak hij zijn rechterenkel en had hij links vier tenen gebroken. "Ik heb in Luik vijf operaties ondergaan en vervolgens nog drie in Amsterdam. Ruim twee maanden heb ik in het ziekenhuis gelegen en me daarna zeven maanden in een rolstoel voortbewogen. Daarna begon de zware revalidatie."

Racegevoel is er weer
"Na deze periode begon het toch weer te kriebelen bij me. Ik heb als eerste een test in een Westfield gedaan en afgelopen maart reed ik mijn eerste kartwedstrijd in de Chrono Rotax bij de Senioren op Berghem. Ik kreeg voor vandaag de kans om in te stappen in de BMW E30 Cup. Het was voor mij een plezierige ervaring om weer een echte autorace te rijden en ik merkte dat het racegevoel weer helemaal terugkomt. Ik moet alleen veel meer kilometers gaan maken om weer meer ritme te krijgen. Of dit een eenmalige actie was bij de DNRT weet ik niet, al moet ik eerlijk zeggen dat het racen in deze klasse met meer dan 40 auto's in de baan enorm leuk is."

Met een negende en vijfde plaats in de races mag Kiekens bij zijn rentree erg tevreden terugkijken. Ex-Formule 3-coureur Stefan de Groot was een maatje te groot voor de rest van de deelnemers en won beide manches. Tobias Kreuger en Jessie Hemink verdeelden de rest van de podiumplaatsen.

Toekomst
De pas 19-jarige Kiekens: "Ik zou wel graag in een mooie GT-serie willen gaan rijden als daar mogelijkheden voor zijn. Ik twijfel over het racen in formulewagens. Ik denk dat ik binnenkort mijn oude Formule Ford teambaas Gerben Provily maar eens ga bellen. Wellicht kan hij mij verder helpen."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet