DNRT

Willem Vriend wint spectaculaire seizoensopener Westfield Cup

3B9A5386

Vicekampioen 2014, Willem Vriend kwam het beste uit de winterslaap en greep met een eerste en een tweede plaats de totaaloverwinning van het eerste evenement van de ANAC carwash Westfield Cup op het duinencircuit in Zandvoort. Daniël Sandifort reed tweemaal de snelste ronde en stapte op de tweede trede van het ereschavot. Rookie Sybren Deuninck greep de overwinning in de eerste race en werd derde algemeen. John Hoogland werd vierde, voor Hans Wellink en Lex Peters. Het eerste evenement werd helaas gekenmerkt door een flink aantal grote crashes. Allemaal raceongelukken, maar toch een schaduw op een mooie racedag met een vol veld Westfields.

Tekst en foto's: PR

Met een veld van maar liefst 24 auto's ging de vrije training van start. De ochtend begon droog, maar fris met een zonnetje. Alle rijders tastten na een lange winter aan het begin van de vrij training de baan nog af, maar met de relatieve rust was het snel gedaan. Onze gewaardeerde Duitse deelnemer Rainer von Klier reed door de Arie Luyendijk Bocht en trof een Vrije Formule-auto op zijn pad. De auto reed langzaam, dus besloot Von Klier deze rechts te passeren. Op datzelfde moment besloot de wagen om de pitstraat in te rijden. Von Klier probeerde nog een aanrijding te vermijden, maar raakte de formulewagen met de rechter voorzijde van zijn #36 MB Motorsport Westfield. Een flinke klap was het gevolg, waarbij beide rijders gelukkig ongedeerd bleven, maar de auto's zwaar beschadigd waren. Dermate zwaar dat de sessie met een code rood werd afgevlagd en beide coureurs klaar waren voor de dag. Hoewel de sessie na de opruimwerkzaamheden herstart werd, was het alleen nieuwkomer Sybren Deuninck die nog de baan opreed, hongerig naar extra meters in de voor hem nieuwe auto. Daniël Sandifort klokte met een zeer nette 1:57.944 de snelste ronde.

3B9A4345

Buienradar loog niet, want tijdens de tijdtraining van de Westfield Cup trok de wind aan en begon het te regenen. Met als gevolg dat er veel gegleden werd. Onder andere Philip Griffioen, die met blokkerende wielen bij het aanremmen van de Tarzanbocht hopeloos de baan af schoof. De ervaring van de GRIVOS coureur hielp hem de auto door het grind weer op de baan te krijgen en door te rijden. "Niets proberen was geen optie", zo sprak Griffioen over het moment, "Ik remde eerst bij 150 meter, nu weer maar nu was de baan natter en had ik minder grip." Ongeveer halverwege de sessie nam de regen in hevigheid toe en zochten de meeste Westfields de droogte van de pitstraat op in de wetenschap dat tijdverbetering een illusie was. Willem Vriend eiste hierdoor de eerste poleposition van het jaar voor zich op, voor Hans Wellink en Daniël Sandifort. Andrew Vosselman reed de vierde tijd en debutant Jeroen Brum zette een nette vijfde tijd neer. Ondanks het uitstapje was de zesde startpositie voor Philip Griffioen.

Vanaf poleposition pakte Willem Vriend meteen de kop, achter hem was het de uitstekend gestarte Andrew Vosselman die al een poging deed Hans Wellink te passeren. Jeroen Brum schoot iets door in de Tarzanbocht, wat hem meteen veel plaatsen kostte. Nog voor de leiders start-finish opnieuw waren gepasseerd werd de snelheid uit de race gehaald door een code 60, in verband met een crash in het Scheivlak. Op een rustig tempo kwamen de Westfields langs start-finish, maar helaas zonder Jeroen Brum. John Hoogland reed achter hem: "Hij ging te ver op de natte curbstones en kwam in een hoek de baan weer op." Gelukkig werd al vrij snel duidelijk dat Brum ongedeerd was gebleven, maar over zijn auto kon niet hetzelfde gezegd worden. Brum zelf hierover: "Bij de tijdtraining was er een onderdeel afgebroken, dat hebben we vervangen maar de auto voelde toch net iets anders aan. Hij brak uit in het Scheivlak en ik ging recht de banden in. Er is veel schade aan de auto."

3B9A4398

In de zesde ronde werd het sein weer op groen gezet en mochten de gaspedalen weer naar beneden. Prompt poogde Max Boodie Lex Peters in Tarzanbocht uit te remmen, maar Peters wist zijn neus voor die van Boodie te houden. Niettemin was de volgorde de volgende ronde in het voordeel van Boodie. Helaas werd de race voortijdig beëindigd. Een korte code 60 werd al vrij snel gepromoveerd tot code rood. Eric Houtman en Rudi Standaert hadden elkaar geraakt bij de Hans Ernstbocht. "Ik zat naast Rudi", zei Houtman, "ik gaf niet eens gas en toch brak de auto uit." In eerste instantie was de winnaar Willem Vriend voor Hans Wellink en Daniël Sandifort, maar na het bestuderen van alle rondetijden onder code 60 ging de wedstrijdleiding over tot het opleggen van straffen. Na alle plussen en minnen bevond ineens Sybren Deuninck zich op de eerste plaats, voor Willem Vriend en RAEK Racing coureur John Hoogland met Hans Wellink, Daniël Sandifort en Andrew Vosselman op de plaatsen vier, vijf en zes.

3B9A5452

Met plaats acht in de eerste race startte Max Boodie vanaf de poleposition in race twee. Veel plezier of profijt van de positie had Boodie niet, want een groot deel van het veld was hem al snel voorbij bij de start. Echter meer naar achteren in het veld ging het grondig mis. Jan Frensch: "Ik moest uitwijken voor een andere deelnemer die niet goed gestart was, daardoor reed ik met de helft van mijn auto op het natte deel van de baan en de andere helft op het droge. Daardoor brak de auto weg en stond ik ineens dwars. Luc Brands raakte vol de voorkant van mijn auto, Eric Houtman raakt vervolgens Luc, werd gelanceerd, draaide en kwam op zijn kop in het zand terecht."

Roland Lenters kon in de mêlee de auto van Frensch niet ontwijken en werd zo ook onderdeel van de ravage. Het belangrijkste was uiteraard de veiligheid van de rijders en gelukkig waren alle rijders ongedeerd. De wedstrijd werd onmiddellijk afgebroken om de medische diensten de gelegenheid te geven zich om de rijders te bekommeren. De OCA mensen kregen vervolgens de taak de gehavende Westfields van de baan te transporteren en de diverse gelekte vloeistoffen te bestrijden.

3B9A7714

Met een vertraging van een half uur, waarin de OCA marshalls erin slaagden de baan weer racewaardig te krijgen werden de rode lichten ten derde male gedoofd. Wederom had Max Boodie een slechte start, Hans Wellink passeerde hem aan de linkerzijde met twee wielen over het gras. Even was er een miniem contact tussen de twee auto's, maar beiden reden onverstoord door. Eenmaal voorbij aan Boodie reed Wellink nek aan nek met Lex Peters, gestart van plek twee. Boodie en Willem Vriend deden exact hetzelfde. Nadat Daniël Sandifort zich langs Boodie werkte begon het gevecht om de eerste positie. Met het decimeren van het aantal deelnemers aan de Westfield Cup leken de heren het besluit genomen te hebben de kwaliteit ter compensatie op te schroeven. Elke ronde leverde positiewisselingen op. Willem Vriend, Hans Wellink, Lex Peters en Daniël Sandifort vochten ronden lang op het scherpst van de snede. De leiding wisselde tussen Vriend, Wellink en Peters meerdere malen, met Sandifort op het vinkentouw.

Meer naar achteren in het veld waren het Jan Schouten, Bob Wagemans, Gerrit Liebrecht en Rudi Standaert die eveneens in een vel gevecht gewikkeld waren, waarbij de rijders menigmaal van positie wisselden. Bij de finish kon er uiteindelijk maar één de beste zijn, met drietiende seconde voorsprong op Daniël Sandifort pakte Vriend de overwinning. Lex Peters greep de laatste plek op het podium al moest hij daarvoor wel diep gaan, want in de laatste ronde verloor hij zijn Westfield nog bijna in de Arie Luyendijk Bocht. Hij raakte naast de baan maar hield het gas er vol op om zo Hans Wellink voor te blijven. Andrew Vosselman en Max Boodie maakten aanvankelijk de top zes vol, maar de wedstrijdleiding besloot Boodie maar liefst zestig seconden straf te geven. Hierdoor verloor Boodie plaats zes en werd hij als laatste geklasseerd. John Hoogland schoof zo één plaats door.

3B9A4387

Met de poleposition, een tweede en een eerste plaats was het duidelijk wie de winnaar van de dag was, namelijk Willem Vriend. Met twee uitstekende resultaten zag Daniël Sandifort zich op plek twee terug, voor debutant en de meest blije persoon van het veld, de jonge Sybren Deuninck die zijn eerste evenement beloond zag met een derde plaats overall. Door een beter resultaat in race één greep John Hoogland plek vier, nipt voor Hans Wellink. Lex Peters pakte plaats zes. Dit is ook meteen de tussenstand van de ANAC carwash Westfield Cup. Op 17 mei staat het volgende evenement gepland op Circuit Park Zandvoort. Voor de volledige stand het uitgebreide verslag, foto's en onboard beelden verwijzen we naar www.westfieldcup.nl
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet