Rinus van Kalmthout

Vroegtijdig einde finale houdt Rinus van Kalmthout van podium in Wackersdorf Open

Rinus van kalmthout A81F2572

Rinus van Kalmthout kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn deelname aan het Wackersdorf Open van afgelopen weekend. Hoewel hij in de vrije training wat snelheid tekort kwam, wist hij in de kwalificatie met een tweede positie en twee derde plaatsen in de twee races wel goed voor de dag te komen. In de préfinale viel Van Kalmthout met elektronische problemen terug naar de 12e positie. Met een andere motor ging het in de finale aanzienlijk beter. De 14-jarige coureur wist al snel op te klimmen naar de 6e plek, maar werd hard aangereden en viel terug naar de 18e positie. De verloren posities maakte hij snel goed met sterke inhaalacties en vier ronden voor het einde van de race lag hij alweer 6e. Door een ongeluk werd de finale stilgelegd en helaas voor Van Kalmthout niet meer herstart, waardoor hij zijn opmars door het veld niet kon voortzetten.

Fotografie: Bas Kaliges

In het Duitse Wackersdorf heeft Rinus van Kalmthout, als voorbereiding op de Rotax Max Senior Euro Challenge op deze baan later dit jaar, deelgenomen aan het Wackersdorf Rotax Max Challenge Open, een Internationaal Rotax-evenement waaraan 33 Senior-karters deelnamen.
Tijdens de vrije trainingen liep het allemaal nog niet zoals gewenst en kon Van Kalmthout geen echt goede rondetijden rijden. In de kwalificatie ging het gelukkig beter, met een tweede tijd achter de Duitser Christopher Dreyspring verschafte de KNAF Talent First-rijder zich een goede uitgangspositie voor de twee heats. De Turk Berkay Besler kwalificeerde zich als derde en de ervaren Nederlander Roy Curfs werd vierde.

In de eerste heat bepaalde dit viertal het tempo, samen sloegen zij een gat met de rest van het veld. Van Kalmthout had een matige start en moest een plek toegeven aan Besler. Wat later in de race kon ook Curfs hem passeren. "In het middengebied kwam mijn motor vermogen tekort", maakte Van Kalmthout de reden duidelijk. In de allerlaatste ronde plaatste Van Kalmthout aan het einde van het rechte stuk een perfect uitgevoerde uitremactie, waarmee hij zijn landgenoot passeerde en toch nog de 3e positie pakte.

In de tweede heat had Van Kalmthout vanaf de buitenzijde wederom een moeilijke start en verloor twee posities aan Oliver Askew en Besler. Hij wist de verloren posities echter in de eerste ronde alweer goed te maken. Van Kalmthout had van zijn begeleider Henki Waldschmidt de opdracht gekregen om zijn banden te sparen voor de préfinale. Toen het gat met de achtervolgers halverwege de race groot genoeg was liet hij de aandringende Besler voorbij gaan. Zo werd Van Kalmthout opnieuw 3e, wat tevens zijn startpositie voor de préfinale was.

Rinus van Kalmthout A81F3294A

In de préfinale had Van Kalmthout een prima start, hij pakte direct de tweede positie achter Dreyspring. De achter hem liggende Askew plaatste een aanval en nam de tweede positie over. De rest van het veld was inmiddels aangesloten en in een scrimmage waarbij meerdere rijders betrokken waren viel Van Kalmthout terug naar de 11e plaats. Hij wist zich al snel terug te knokken naar de 8e positie, maar toen begon zijn motor steeds meer in te houden en zonder goede snelheid viel Van Kalmthout terug naar de 12e positie.

Vanaf die plek moest Van Kalmthout de finale starten, maar met een andere motor ging het gelukkig direct beter. Na vier ronden lag hij al 6e. Nadat hij Askew was gepasseerd liet die in de korte hairpin zijn kart hard achter in de kart van Van Kalmthout lopen. De Amerikaan kreeg hiervoor 10 seconden tijdstraf, maar Van Kalmthout viel door deze aanslag terug naar de 18e positie. Balend reed de 14-jarige senior sterk naar voren. Vier ronden voor de finish lag hij alweer 6e.

De race werd echter plotseling stilgelegd vanwege een ongeluk elders in het veld. Van Kalmthout wachtte rustig op de herstart, klaar om zijn opmars voort te zetten. De wedstrijdleiding besloot echter de race vroegtijdig te beëindigen en daarmee was de 6e eindklassering voor Van Kalmthout toch teleurstellend.

Komend weekend is de start van de BNL op het circuit van Genk. In dit Rotax-kampioenschap over drie evenementen hoopt Rinus van Kalmthout eindelijk zijn snelheid om te kunnen zetten in succes.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet