GT

Goed debuut Indy Dontje in Blancpain Endurance Series op Monza

BES-IndyDontje-Monza02

Indy Dontje kan terugkijken op een succesvol debuut als GT-coureur tijdens de seizoensopener van de Blancpain Endurance Series op het circuit van Monza. Hoewel de Mercedes SLS AMG GT3 dit weekend niet de snelste wagen was op het supersnelle 5,793 kilometer lange Grand Prix circuit nabij Milaan, hebben Dontje en zijn ROWE RACING collega's Daniel Juncadella en Nicolaï Sylvest het maximale uit hun kansen gehaald door de race op zondagmiddag als vijftiende te finishen en daarmee 1 kampioenschapspunt te verdienen!

Tekst en foto's: PR

Nadat Dontje de afgelopen drie seizoenen uitkwam in formulewagens, stond de 22-jarige Noord-Hollander dit weekend voor een compleet nieuwe uitdaging. Niet alleen was het circuit van Monza onontgonnen terrein, ook het racen 'met een dak', het afleggen van een lange-afstandsrace én het delen van de wagen met zijn twee teamgenoten waren nieuwe belevenissen. In de vrije training op zaterdagochtend wisselden de drie ROWE RACING coureurs dan ook veelvuldig van stuur om zoveel mogelijk kennis en ervaring op te doen.

In de drie – ieder vijftien minuten durende – kwalificaties op zaterdagmiddag en zondagochtend toonden de drie debutanten snelle leerlingen te zijn door steevast goed voorin mee te draaien tussen de 24 ingeschreven PRO-deelnemers. DTM-coureur Daniel Juncadella legde in de derde en beslissende tijdtraining beslag op de zestiende startplaats.

BES-IndyDontje-Monza01

Indy Dontje: "Tot nu toe is het team erg tevreden met hoe alles verloopt. Natuurlijk hebben wij als debutanten alle drie nog veel te leren, maar maken we ook aantoonbaar progressie. In mijn kwalificatiesessie had ik flink last van verkeer omdat er op dat moment veel amateur rijders op de baan waren, maar we wisten dat Daniel in de derde en laatste kwalificatiesessie op nieuwe banden en met minder benzine aan boord het potentieel beter zou kunnen benutten."

Juncadella nam op zondagmiddag ook de start van de drie uur durende race voor zijn rekening, waarbij de Spanjaard bij het doven van de lichten al snel een paar posities won. Nadat de voormalig testcoureur van het Force India F1 Team in ronde 35 het stuur had overgedragen aan Dontje reed deze in zijn stint van ongeveer een uur de bolide met startnummer 98 zelfs naar een plek in de top tien!

Doordat de tweede pitstop wat langer duurde dan gepland, viel Nicolaï Sylvest in de sprint tot aan het vallen van de finishvlag wel wat plaatsen terug, maar wist het debuterende trio toch de openingsrace van het seizoen op een mooie 15e positie algemeen en tiende plek tussen de PRO deelnemers te volbrengen, welke goed is voor 1 kampioenschapspunt!

Indy Dontje: "Ik denk dat we met zijn allen kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend waarin we het maximale eruit hebben gehaald. Ondanks het gebrek aan ervaring konden we ons goed staande houden in dit indrukwekkende startveld van maar liefst 56 wagens! Ik wil dan ook graag teamchef Hans-Peter Naundorf en iedereen binnen ROWE RACING en AMG bedanken voor hun vertrouwen en support. Voor onze volgende race op Silverstone (23-24 mei 2015) staan nog twee testdagen en meetings met alle engineers op het programma om alles nauwkeurig te analyseren om straks in Engeland nog beter voorbereid aan de start te komen. Ik kan niet wachten om weer in de auto te kruipen!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet