Algemeen

Dragracing: Dubbele winst en bonus voor Erica Enders in Vegas

vegas enders p

Een dubbelslag voor Erica Enders bij de NHRA Nationals in Las Vegas. Niet alleen schreef de regerend Pro Stock titelhoudster de vijfde wedstrijd van het kampioenschap op haar naam, een dag eerder won Enders ook de hoofdprijs van USD 50.000 in de K&N Horsepower Challenge. Door de dubbele winst mocht Enders naast het gewone prijzengeld ook nog een bonus van USD 25.000 in ontvangst nemen. In de Funny Car klasse pakte John Force in Las Vegas zijn 142ste overwinning, terwijl bij de Top Fuelers Richie Crampton zijn eerste zege van het seizoen veiligstelde door in de finale Larry Dixon te kloppen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

De SummitRacing.com NHRA Nationals op The Strip at Las Vegas Motor Speedway was de vijfde wedstrijd van de 24 races tellende NHRA Mello Yello Drag Racing Series.

vegas enders a

Erica Enders terug aan het front
Na een wat moeizame start van het seizoen was regerend Pro Stock kampioene Erica Enders in Las Vegas weer helemaal terug. Op zaterdag pakte Enders de tweede kwalificatiepositie en nog veel belangrijker, de winst in de K&N Horsepower Challenge, een los van het kampioenschap staande competitie waarvoor alleen in de kwalificaties punten te verdienen zijn. In de finale klopte Enders in de Elite Motorsports Camaro Vincent Nobile en mocht zo de cheque van USD 50.000 in ontvangst nemen.

vegas enders a2

Een dag later was het tijdens de eliminaties van de SummitRacing.com NHRA Nationals opnieuw raak en liet Enders zien niet alleen van een snelle auto afhankelijk te zijn. In de halve finale klopte de regerend kampioene op reactietijd Greg Anderson en stond daarmee in de finale opnieuw tegenover Nobile. Met 6,674 seconden noteerde het tweetal precies dezelfde tijd, maar omdat Enders sneller reageerde om het verspringen van de lichten, passeerde de Elite Motorsports Camaro net iets eerder de finishlijn en moest Nobile voor de tweede keer binnen 24 uur het hoofd buigen voor de snelle dame. Door het in één weekend winnen van beide wedstrijden pakte Enders ook de door de NHRA voor deze bijzondere prestatie uitgeloofde bonus van USD 25.000. De Zweed Jimmy Alund bracht het in de kwalificaties tot de tiende positie en werd in de kwartfinales uitgeschakeld door de latere winnares Enders.

vegas force a

Force-finale
Bij de Funny Cars in Las Vegas een groot contrast tussen de kwalificaties en eliminaties. Bij de tijdritten waren het nog de Don Schumacher Racing Dodges van Matt Hagan, Jack Beckman en Tommy Johnson Jr. die de eerste drie posities innamen. In de eliminaties waren het echter de John Force Racing Camaro's die de dienst uitmaakten. Robert Hight klopte op weg naar de eindstrijd in de halve finale Johnson, terwijl John Force Hagan uitschakelde en in de halve finale Alexis DeJoria het nakijken gaf. In de finale bleef Force met 4,148 tegen 4,154 seconden zijn teamgenoot Hight nipt voor. Voor de 16-voudig Funny Car kampioen was het de 142ste overwinning uit zijn carrière.

vegas crampton a

Richie Crampton klopt Larry Dixon
Bij de Top Fuelers dit keer ook geen Don Schumacher Racing auto's in de eindstrijd. In de Morgan Lucas Racing Lucas Oil dragster klopte Richie Crampton achtereenvolgens Troy Buff, Steve Torrence en 'polesitter' J.R. Todd en plaatste zich zo voor de finale. Aan de andere kant van de ladder was Larry Dixon te sterk voor Clay Millican en de twee DSR-piloten Tony Schumacher en Spencer Massey. In de eindstrijd kreeg Dixon echter problemen, waardoor de winst met 3,902 tegen 4,46 seconden gemakkelijk naar Crampton ging. Voor de Australiër, die vorig jaar de titel 'rookie of the year' won, was het de eerste zege van dit seizoen en de derde uit zijn carrière.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet