DTM

DTM: Pool-position voor Christian Abt in Zandvoort

 Boot 2

Een hoog "Ter land, ter zee en in de lucht"-gehalte kan de Audi-teams niet worden ontzegd

Vrijdagavond treden de Audi-DTM-coureurs tijdens een wel heel bijzondere competitie tegen elkaar in het strijdperk. Tijdens de "1e Audi Dutzendteich Challenge" in Zandvoort nemen ze het met zogeheten "paper boats" tegen elkaar op. De boten zijn door hun monteurs van karton gemaakt. De "pool position" is voor Christian Abt, wiens boot "Bunny 1" op de Norisring door een deskundige jury tot het creatiefste vaartuig werd gekozen.


Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar Automotive Productions


Eigenlijk had deze bootrace al op de Norisring in Neurenberg moeten plaatsvinden, maar daar kon het spektakel niet doorgaan vanwege blauwalg in de Dutzendteich, het grote meer bij het circuit. Vandaar dat werd besloten om de wedstrijd in Zandvoort te organiseren. "Dat doen we gewoon in zee", dacht men bij Audi optimistisch, zonder rekening te houden met zaken als stroming. Met ondersteuning van Erik Weijers, de immer actieve event manager van Circuit Park Zandvoort, voor wie zelfs dit verzoek niet te dol was, werd een alternatief gevonden in de vijver direct achter de "Audi-S-Bocht".

De startopstelling voor de beide selectiewedstrijden werd al op de Norisring bepaald. Daarbij was het beslissende criterium de creativiteit van de boten, die zijn gebouwd door de Audi-teams Abt Sportsline, Phoenix, Rosberg en Futurecom. De monteurs worden dit keer beloond met de prijzen, onder andere VIP-tickets voor een thuiswedstrijd van de door Audi gesponsorde club FC Bayern München.

"Ik ben blij als ik niet zink", zegt Tom Kristensen, die wel gekke dingen gewend is: afgelopen weekend won hij in Denemarken een 24-uursrace voor mountainbikes! De boten van het Team Abt Sportsline starten vanaf de laatste plaats, want ze waren volgens de jury niet creatief genoeg. Met hun ranke constructies zijn ze echter wel favoriet voor de eindzege.

Rosberg-teambaas Arno Zensen had liever een wedstrijd op open zee gezien: "Daar zouden onze boten met hun drie drijvers beter geweest zijn." Optimisme heerst er bij het Audi Team Phoenix, dat de pool-position voor beide selectiewedstrijden veroverde. "Mijn zoon heeft getest in een zwembad, het ging prima", meldt teammanager Frank Lynn.

Wie er namens het team Futurecom TME met de boot "Antje" vaart, is nog niet bekend. Het team heeft twee kandidaten: Nicolas Kiesa en lokale held Jeroen Bleekemolen, die op Zandvoort de Audi A4 DTM racetaxi bestuurt en op het circuit thuisvoordeel heeft.

De "1e Audi Dutzendteich Challenge" begint vrijdag om 19.00 uur met de beide selectiewedstrijden, waaraan elk vijf boten deelnemen. De winnaars komen uit in de finale, de nummers twee strijden tegen elkaar in de "kleine finale" om de derde en vierde plaats.

 Jeroen Boot 1

Jeroen Bleekemolen op de Norisring in zijn boot "Antje"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet