GT

GT: Diskwalificatie winnende Lamborghini Huracán GT3 na afloop BES race op Monza

VSA BES MON15 CT7E9443

Jeroen Mul, Fabio Babini en Andrew Palmer zijn op Monza tijdens de eerste race van de Blancpain Endurance Series als eerste over de streep gekomen. Voor het Italiaanse publiek domineerden de GRT Grasser Racing Team-coureurs de openingsrace van het seizoen met de Lamborghini Huracán GT3, die op Monza zijn racedebuut maakte. Robin Frijns eindigde met zijn WRT teamgenoten als derde algemeen. Na afloop van de race werd de Lamborghini echter uit de uitslag gehaald omdat de brandstoftoevoer-restrictor niet aan de regels zou hebben voldaan. Het Oostenrijkse team is tegen de diskwalificatie in beroep gegaan.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Vision Sport Agency/SRO

start-blancpain-monza

Op het Italiaanse circuit vertrok Pierre Kaffer met de Black Pearl by Rinaldi Racing Ferrari 458 Italia vanaf pole position en de Duitse coureur wist het eerste uur de Lamborghini achter zich te houden. Tijdens de eerste serie pitstops wist Andrew Palmer echter de leiding te pakken en al snel lag de Lamborghini twintig seconden voor op de achtervolgende Rinaldi Racing Ferrari van Norbert Siedler.

Jeroen Mul nam vervolgens de laatste stint voor zijn rekening en ook de Nederlander wist zijn tegenstanders ver achter zich te houden. Een zware crash van Ronnie Valori in de Attempto Racing McLaren 650S GT3, die bij het remmen voor de Parabolica rechtsaf de vangrails in klapte en daarna de Bentley Team HTP Bentley Continental GT3 raakte, zorgde voor een safety car. De voorsprong van Mul liep terug, maar in het verkeer na de herstart konden de achtervolgers geen vuist maken en wist Mul zijn voorsprong nog verder uit te bouwen.

Na drie uur kwam Mul als eerste over de streep, op 37 seconden gevolgd door de Rinaldi Racing Ferrari van Rinat Salikhov, die daarmee tevens de Pro-Am klasse wist te winnen. Belgian Audi Club Team WRT-coureurs Laurens Vanthoor, Jean-Karl Vernay en Robin Frijns behaalden de derde plaats algemeen, na een indrukwekkende opmars in het laatste half uur van Vanthoor, een opsteker na het teleurstellende weekeinde in Nogaro.

De Mercedes-coureurs kwamen er op het 5,793-kilometer lange circuit niet aan te pas. Stef Dusseldorp eindigde met de ROWE Racing Mercedes SLS AMG GT3 als 11e algemeen en zevende in de Pro Cup, teamgenoot Indy Dontje kwam als 15e over de streep. Yelmer Buurman (Black Falcon) werd 21e en de WRT Audi van Max Koebolt en Pieter Schothorst werd als 36e afgevlagd.

UPDATE 21:30 - De winnende Lamborghini van onder andere Jeroen Mul is niet door de technische controle na afloop van de wedstrijd gekomen. De brandstoftoevoer-restrictor zou niet conform het reglement zijn geweest, waarna de stewards de auto uit de uitslag schrapten. Het Oostenrijkse team is tegen de uitsluiting in beroep gegaan, waardoor de uitslag voorlopig onder voorbehoud is.

Uitslag Race Blancpain Endurance Series (onder voorbehoud)
Zondag 12 april 2015, Monza
1. GRT Grasser Racing Team (Babini/Palmer/Mul), 93 ronden
2. Rinaldi Racing (Salikhov/Siedler), + 37.007
3. Belgian Audi Club Team WRT (Vernay/Frijns/Vanthoor), + 51.795
4. AF Corse (Cameron/Griffin), + 1:00.638
5. Bentley Team M-Sport (Smith/Meyrick/Kane), + 1:07.119
6. Audi Sport Team WRT (Stippler/Ortelli/Müller), + 1 ronde
7. Kessel Racing (Broniszewski/Lyons/Bonacini), + 1 ronde
8. Nissan GT Academy Team RJN (Chiyo/Reip/Buncombe), + 1 ronde
9. Sainteloc Racing (Sandström/Mortara/Guilvert), + 1 ronde
10. AF Corse (Potolicchio/Perazzini/Cioci), + 1 ronde

UITSLAG


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet