VLN

VLN: Duitse federatie DMSB besluit tot snelheidslimiet op bepaalde punten Nordschleife

150401 Nordschleife
Op bepaalde punten van de Nordschleife gaan snelheidslimieten gelden

Na het ongeval met de Nissan van Jann Mardenborough in de eerste race van de VLN Langstreckenmeisterschaft, waarbij een 49-jarige toeschouwer uit Nederland om het leven kwam, kondigde de Duitse auto- en motorsportfederatie DMSB een voorlopig verbod voor de krachtigste auto's, waaronder de GT3- en Porsche-Cup-klasse, voor deelname aan door de DMSB goedgekeurde evenementen op de Nürburgring-Nordschleife af. Vandaag vond in Frankfurt een ronde-tafelgesprek met diverse betrokkenen (beroeps- en amateurcoureurs, vertegenwoordigers van de diverse fabrikanten en race-organisatoren, alsmede de veiligheidsexperts en technici van de DMSB) plaats, waaruit een aantal maatregelen resulteerden. Daartoe behoren snelheidslimieten op bepaalde punten, het weren van toeschouwers uit bepaalde zones en het reduceren van het motorvermogen van auto's uit de snelste klassen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

"Alle betrokkenen waren het erover eens dat alles moet worden gedaan om ongevallen, waarbij toeschouwers schade kunnen ondervinden, te voorkomen", zei DMSB-voorzitter Hans-Joachim Stuck. "Nu hebben we een aantal maatregelen aangenomen waardoor deze auto's weer kunnen racen, zij het met enkele beperkingen. Tegelijkertijd stelt de DMSB een commissie van experts in die moeten zoeken naar oplossingen op middellange termijn, die na afloop van het seizoen kunnen worden geïmplementeerd. Daartoe kunnen ook omvangrijke veranderingen in de reglementen en mogelijke aanpassingen van het circuit behoren."

Met onmiddellijke ingang zijn de volgende maatregelen van kracht: van auto's uit de hoogste klassen wordt het motorvermogen met vijf procent verminderd. Om te voorkomen dat auto's loskomen van het asfalt, moet de snelheid op de kritische punten Flugplatz, Schwedenkreuz en Antoniusbuche worden verminderd. Dit wordt bereikt door het invoeren van een zone met een snelheidslimiet van 200 km/u (250 km/u op de 'Döttinger Höhe' voor Antoniusbuche), die vanaf een paar honderd meter voor de genoemde punten van kracht wordt. Net als bij gele vlaggen wordt het naleven van de snelheidslimieten gecontroleerd met behulp van GPS, waarbij er bij overtredingen zware straffen zullen gelden. Als auto's de zones met snelheidslimiet zijn gepasseerd, mag er weer gas gegeven worden.

Ook wordt de toegang tot bepaalde toeschouwersplaatsen bij Flugplatz, Metzgesfeld en Pflanzgarten beperkt, totdat werkzaamheden op deze locaties zijn afgerond en toegang voor bezoekers weer volledig mogelijk is. Het verbod voor auto's uit de klassen SP7, SP8, SP8T, SP9, SP-Pro, SP-X, Cup-2, de GT-klassen van H4, E1-XP1, E1-XP2 en E1-XP Hybrid om aan DMSB-goedgekeurde evenementen op de Nordschleife deel te nemen, is opgeheven.

"Met deze maatregelen die zijn goedgekeurd, kunnen de evenementen die in de komende weken op de Nordschleife zijn gepland, doorgang vinden. Tegelijkertijd houdt de DMSB de race-activiteiten nauwlettend in de gaten. Samen met een commissie van experts wordt gezocht naar passende maatregelen om veilige en faire autosport op de Nordschleife ook in de komende jaren mogelijk te maken", aldus Stuck.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet