Clio Cup

Clio Cup Benelux: Degelijk debuut in Clio 4 voor Stan van Oord tijdens Paasraces

svo 0836

Clio-coureur Stan van Oord heeft tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort wisselend succes gekend. In de eerste race leverde de jonge inwoner van Woudrichem de hele race een prachtige strijd met twee ervaren Clio-rijders, met als resultaat een podiumplaats als beste rookie, de prijs voor minder ervaren rijders. In de tweede race hoopte Van Oord dezelfde strijd te kunnen leveren, maar een lekke band vroeg in de race zorgde ervoor dat hij de pits moest opzoeken, waardoor hij direct kansloos was voor een goede klassering.

Tekst en foto's: PR

Na een uitstekende voorbereiding en met een fraaie uitstraling van zijn nieuwe Clio 4 kwam Stan van Oord vol vertrouwen naar de opening van het seizoen, de traditionele Paasraces op Circuit Park Zandvoort. "Ik heb er samen met een aantal mensen om mij heen veel energie in gestoken om tijdens de Paasraces te beginnen aan een mooi nieuw seizoen in de Clio Cup Benelux. Niels Langeveld steunt mij geweldig als rijders coach, Herman de Jager is mijn mentale coach en natuurlijk heeft het hele Certainty Racing Team onder leiding van Dillon Koster zich ook hard voor mij ingezet. Ook Koen van der Plas, mijn personal trainer mag ik niet vergeten, hij voelt mij meerdere keren per week stevig aan de tand. De training in combinatie met de juiste voeding zorgt ervoor dat ik fit en 100% gefocust aan de start kan staan!"

svo 5373

Tijdens de kwalificatie op zaterdag reed Van Oord prima rondetijden, die hem in beide races op een keurige zevende positioneerden, nog voor enkele meer ervaren Clio Cup-coureurs. Zijn beste rondetijd was slechts 73 duizendste van een seconde langzamer dan die van oud Formule 1-coureur Michael Bleekemolen.

De Clio Cup Benelux verzorgde op Tweede Paasdag de openingsrace. Het motregende en de baan was flink nat. Van Oord besloot desondanks slicks te monteren, wat goed zijn gegroeide zelfvertrouwen illustreert. Bij de start van de eerste race kwam hij echter niet goed weg en Van Oord verloor twee posities. Lang duurde dat echter niet, want al in de eerste ronde stelde hij orde op zaken en maakte zijn verloren posities direct goed. Vervolgens ontstond een ronden lang gevecht met René Steenmetz en Stephane Polderman. De drie coureurs wisselden geregeld van positie, maar uiteindelijk won de ervaring het van de jeugd en moest Van Oord toestaan dat de beide concurrenten hem passeerden. Na 16 ronden kwam Stan van Oord als 8e over de finish, wat hem naar het podium bracht en de bokaal voor beste Rookie opleverde.

svo 5383

De tweede Clio-race stond geprogrammeerd voor de Paasmiddag. Opnieuw mocht Van Oord als zevende starten en dit keer was hij wel goed weg. Jammer genoeg kon hij zich dit keer niet meten met zijn collega-rijders, want al na enkele ronden kreeg hij linksvoor een lekke band en kon de 17-jarige rijder niets anders doen dan de pits opzoeken om nieuw rubber te laten monteren. Met een pitstop wordt echter zoveel tijd verloren dat Van Oord bijna een ronde verloor en daarom niet meer de strijd kon aangaan met de andere rijders. "Ook een lekke band hoort bij het racen, er zat een flinke spijker in mijn band en dat is gewoon pure pech."

De Paasraces van de Clio Cup Benelux zijn over twee weken te zien op tv bij RTL 7. Uiteraard heeft Ed Bouwman, de man achter Maverick Productions, elke beweging van Van Oord en zijn Clio ook tijdens de Paasraces in beeld gebracht.

svo spirit

Naast zijn deelname aan de Clio Cup Benelux zal Stan van Oord dit seizoen ook vier evenementen deelnemen aan de Supercar Challenge. "Ik rijd op het circuit van Zolder, Brands Hatch (GB) en tweemaal op Assen bij het team Spirit Racing in een Clio. Dat is een prachtig veld met verschillende automerken door elkaar. Daar kijk ik ook enorm naar uit."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet