Rinus van Kalmthout

Karting: Pech in pré-finale voor Rinus van Kalmthout tijdens Rotax Max Senior Euro Challenge op Salbris (F)

rvk 6137

Rinus van Kalmthout heeft in Frankrijk op het circuit van Salbris deelgenomen aan de eerste ronde van het Europees Kampioenschap, de Rotax Max Senior Euro Challenge. Op de prachtige Franse kartbaan was Van Kalmthout tijdens de vrije trainingen de snelste man op de baan. Met goede resultaten in de drie heats op zaterdag wist de jonge Hoofddorper zich als beste Nederlander op een kansrijke vijfde plek te kwalificeren voor de pré-finale. Helaas werd hij al in de tweede bocht vol van de baan gezet, waardoor hij terugviel naar de laatste positie en een goede klassering voor de finale onmogelijk werd. In de finale wist Van Kalmthout van de 29e startplek op te klimmen naar de 18e positie, maar dat was gezien zijn getoonde snelheid niet de plaats waar hij recht op had.

Fotografie: PR

rvk 2291


De Rotax Max Senior Euro Challenge is een prachtig kampioenschap waaraan topcoureurs vanuit de hele wereld deelnemen. 60 van de sterkste karters, naast Europeanen ook rijders uit Zuid-Afrika, Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, USA, Canada en Australië waren naar het kartcircuit van Salbris in midden Frankrijk gekomen voor de eerste ronde. Tijdens de vrije trainingen was Rinus van Kalmthout de snelste rijder op de baan, wat hem vertrouwen gaf voor de kwalificatie en de heats.

rvk salbris 06

De wisselende weersomstandigheden op zaterdag vroegen veel van het team van Van Kalmthout. Dirk Honig, Henki Waldschmidt en Ton Vink werkten hard om de kart steeds weer de beste afstelling te geven. De 60 karters werden voor de kwalificatie verdeeld over twee groepen. Van Kalmthout reed een ronde van 0,1 seconde achter de poletijd van zijn groep. Helaas reed een andere rijder hem precies in zijn snelle ronde in de weg en daardoor kon hij zijn tijd niet meer verbeteren. In dit sterke veld betekent een tiende van een seconde echter veel, want nu kwalificeerde Van Kalmthout zich als 8e in zijn sessie en 12e overall. Dat leverde hem een startplek op de derde rij op voor zijn drie heats op zaterdag.
In de eerste heat maakte Van Kalmthout in de regen een wereldstart, vanaf de 6e startplek schoot hij direct naar de2e positie achter de Belg Max Timmermans. De nattigheid had echter effect op zijn nieuwe elektronica en zijn kart liep niet optimaal. Door de temperatuur in zijn motor op te voeren en zo de elektronica wat te drogen wist Van Kalmthout de schade beperkt te houden. Met een 4e positie in de eerste heat kon de 14-jarige rijder tevreden zijn.

rvk 2792

Ook in de tweede heat had Van Kalmthout op de natte baan een prima start. Nu verruilde hij zijn 6e startplek voor de 3e positie. Hij reed het gat naar de voor hem rijdende Brit Sam Marsh dicht, passeerde hem en leek op weg naar de raceleider. Jammer genoeg verremde hij zich even tegen het einde van de race, waardoor hij terugviel naar de 5e positie.

rvk salbris 05

De derde heat was voor Van Kalmthout een toprace met helaas een vervelend eind. Opnieuw was zijn start uitstekend en nam hij de 3e positie over. Vervolgens reed hij naar de twee raceleiders Jai Nijjar en Pierce Lehane, passeerde beide en nam de leiding in de race. Toen het begon te regenen werd hij twee ronden voor het einde gepasseerd door Lehane en Leonard Hoogenboom. Op de natte baan op slicks verremde Van Kalmthout zich helaas, waardoor hij zijn landgenoot raakte. Zelf kon hij door en kwam als 2e over de finish, maar Hoogenboom viel spijtig genoeg ver terug.

Direct na de race bood Van Kalmthout zijn oprechte excuses aan bij Hoogenboom. Logischerwijs kreeg hij een tijdstraf van 5 seconden, waardoor hij nu niet als 2e maar als 7e geklasseerd werd. Dat bracht Van Kalmthout in de pré-finale als beste Nederlander op een 5e startpositie.
Rinus van Kalmthout rekende erop ook nu bij de start weer goede zaken te kunnen doen. In de eerste bocht ging de Turk Berkay Besler voor hem echter vol op zijn rem staan. Van Kalmthout moest uitwijken en kwam daardoor in de tweede bocht aan de buitenzijde terecht, waar hij vol geraakt werd door een andere rijder en in grindbak terecht kwam. Helemaal achteraan als 34e moest hij zijn race vervolgen en met een kromme stuur-as kon hij niet verder naar voren komen dan de 29e positie.

rvk salbris 09

Dat was zijn ook zijn kansloze startplek voor de finale. Het enige dat Van Kalmthout kon doen was proberen de schade te beperken door zoveel mogelijk concurrenten te passeren. Hij wist gedurende de race 11 posities goed te maken, waarmee hij zijn eerste Rotax Max Euro Challenge bij de senioren toch teleurstellend als 18e eindigde.

rvk 3289

Het volgende event van Rinus van Kalmthout is al komend weekend. In het Duitse Wackersdorf neemt de 14-jarige karter als voorbereiding op de Rotax Max Senior Euro Challenge op ditzelfde circuit later dit jaar deel aan het Wackersdorf Open, een Internationaal Rotax evenement.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet