Clio Cup

Niels Langeveld opent Clio Cup-seizoen met poleposition en fraaie zege op Zandvoort

1428338427-150406 nl 5391

Niels Langeveld heeft tijdens de Paasraces op Circuit Park Zandvoort met een zege in de eerste Clio-race direct duidelijk gemaakt dat hij met niets minder dan de titel tevreden is. De eerste race startte de coureur uit Sassenheim vanaf poleposition en na 16 foutloze ronden kwam hij als winnaar over de finish. Veel langer had de race ook niet moeten duren, want met een rokende motor moest Langeveld in de uitloopronde zijn Clio langs de baan parkeren. Met een nieuwe motor begon hij aan de tweede race, die hij startte vanaf de tweede positie. Na een moeilijke start kwam Langeveld deze race als derde over de finish, waarmee hij in het klassement de tweede plaats inneemt achter Loris Hezemans, die de tweede race won.

Tekst en foto's: PR

Dankzij een uitstekende voorbereiding op het seizoen begon Niels Langeveld vol vertrouwen aan de openingsraces van de Clio Cup Benelux. Terecht, zo bleek al snel, want zowel in beide vrije trainingen als in de kwalificatie was Langeveld de snelste man op de baan. De kwalificatie leverde hem de poleposition op voor de eerste race. Voor de poleposition van race 2, die bepaald wordt door de op één na snelste tijd van een rijder, kwam Langeveld een luttele 25 duizendste van een seconde tekort, zodat hij de tweede race als tweede zou starten.

1428338415-150406 nl 0766

De Clio Cup Benelux opende op maandagochtend vroeg de Paasraces met haar eerste race van seizoen 2015. De baan was door de motregen verraderlijk glad, maar toch hadden de meeste deelnemers slicks gemonteerd. Ondanks de gladde baan had Niels Langeveld een perfecte start, hij ging soeverein als eerste de Tarzanbocht in. Achter hem werd gevochten om de tweede positie, maar Langeveld concentreerde zich op zijn eigen race, reed strakke rondetijden en bouwde gestaag zijn voorsprong uit. In de vijfde ronde wist de Certainty-coureur een ronde van 1.56.302 op de klok te zetten, een tijd die door geen van de andere deelnemers te evenaren viel. Daarmee verdiende Langeveld naast zijn punt voor de poleposition weer een extra punt.

Veertien ronden lang leek er voor Langeveld geen vuiltje aan de lucht, maar met nog een paar minuten te gaan begon zijn Clio plotseling te roken. "Ik zag wat rook en het begon vreemd te ruiken. Toen ik de laatste ronde inging hoopte ik dat ik hem nog over de finish kon brengen, want de rook en brandlucht werden steeds erger. Gelukkig lukte dat, maar eenmaal over de finish heb ik de Clio snel stilgezet langs de baan", vertelde de trotse winnaar van race 1.

Na onderzoek door zijn team Certainty Racing bleek een slangetje olie te hebben gelekt. Die was op de hete motor terecht gekomen en dat had logischerwijs de rook en stank voortgebracht. Zijn team besloot echter het zekere voor het onzekere te nemen. Met nog maar enkele uren voor de tweede race werd de motor verwijderd en werd een nieuwe motor gemonteerd. "Ongelofelijk, wat een geweldige prestatie van mijn engineers. Ik ben Certainty Racing enorm dankbaar, nu kan ik de tweede race zonder zorgen van start gaan en hopelijk weer veel punten scoren", sprak Langeveld zijn dankbaarheid uit aan zijn team.

1428338422-150406 nl 5380

Deze tweede race kwam Niels Langeveld niet zo goed van zijn startplek, hij viel in de eerste ronde terug van de tweede naar de vijfde positie. "Mijn eigen schuld, ik ging van start met te weinig toeren." Strijdvaardig begon de kopman van Certainty Racing aan een inhaalrace. Al in de tweede ronde wist hij een plaats goed te maken, maar eenmaal achter zijn rivaal Sebastiaan Bleekemolen moest Langeveld geduldig wachten op het juiste moment. Dat kwam in de vierde ronde, toen de bestuurder van de zwarte Clio met startnummer 10 in de Mastersbocht een gaatje vond om de derde positie te pakken. De afstand naar het leidende duo was inmiddels echter al groot.

Terwijl Langeveld steeds verder afstand nam van zijn achtervolger kon hij het gat naar de kopgroep maar beetje bij beetje goedmaken. Hij kon Melvin de Groot nog tot twee seconden naderen, maar na 16 ronden racen moest Langeveld in deze tweede race van het seizoen genoegen nemen met de derde podiumplek. "Ik besef dat ik deze race bij de start verloren heb, als mijn start net zo goed was geweest als die van race 1 had ik misschien opnieuw gewonnen. Jammer, maar ik heb dit weekend toch 42 punten gescoord en dat is een veel beter begin dan vorig seizoen", aldus een tevreden Niels Langeveld.

1428338434-150406 nl 4915

De Paasraces van de Clio Cup Benelux worden over twee weken uitgezonden op RTL. Niels Langeveld publiceert via zijn eigen Youtube-kanaal zijn inmiddels bekende films, die ook via Facebook te zien zijn.

De volgende races van de Clio Cup Benelux zijn op 30 en 31 mei op het Formule 1 circuit van Spa-Francorchamps. Het weekend zal in het teken staan van de World Series by Renault en zal ongetwijfeld veel raceliefhebbers naar de fameuze baan in de Belgische Ardennen trekken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet