GT

Sterke Rob Severs mist podium na pech in European GT4 Series op circuit Nogaro

Rob Severs Nogaro European GT4 Series

Rob Severs was tijdens de seizoensopening van de European GT4 Series op weg naar een uitstekend resultaat. Nadat de autocoureur uit Woerden op eerste Paasdag een 4de plaats had gepakt, streed hij een dag later zelfs vol voor de winst. 'Het ging super, want de snelheid was prima', stelde Severs (27) maandag op het Franse circuit van Nogaro. 'Totdat ik door mijn ABS heen schoot, op het vuile gedeelte van de baan kwam en onfortuinlijk een andere wagen raakte. Dat betekende helaas einde van de wedstrijd, die minimaal een podiumplaats zou hebben opgeleverd en misschien zelfs de zege.'

Tekst en foto: PR

Nadat Rob Severs afgelopen oktober het nationale kampioenschap in de Burando Production Open had veroverd, kon hij tijdens Pasen voor het eerst weer actief in een rappe raceauto stappen. De snelle BMW-dealer uit Woerden komt dit seizoen met een BMW M3 GT4 uit in de zeer competitieve Pro-klasse van de European GT4 Series. Samen met de rappe Simon Knap vormt Severs een kansrijk koppel, dat dit jaar in deze internationale serie met fraaie GT4-bolides om de bovenste plekken wil meedoen.

Vrije training en kwalificatie
Tijdens de twee vrije trainingen van zaterdag was het zaak om een goede set-up voor de auto te vinden richting de kwalificatie. Op het 14 bochten tellende en 3,636 kilometer lange circuit Paul Armagnac in Nogaro kende Severs wat remprobleempjes. 'Het ABS-systeem werkte niet optimaal. Daardoor verloren we de nodige rijtijd. Dat was jammer, want daardoor heb ik in de vrije sessie niet met nieuwe banden kunnen rijden. Gevolg was dat ik tijdens de kwalificatie voor het eerst met vers rubber reed en net niet alles uit het piekmoment van mijn banden wist te halen. Niettemin zat ik in de kwalificatie met mijn beste rondetijd in de buurt van de top 3, dus dat gaf vertrouwen voor de twee races', aldus Severs, die met zijn 6de kwalificatietijd in zijn sessie wel alle andere Nederlandse deelnemers achter zich hield.

Net geen podium
Op paaszondag mocht Severs dan ook vanaf plek 6 zijn eerste manche van het weekend afwerken. Tijdens deze heat over 50 minuten plus één ronde wist Severs lange tijd aan te haken bij de snelste rijders. 'We hadden ten opzichte van een dag eerder de set-up van de BMW M3 GT4 aangepast. Dat pakte goed uit. Ik kon na de start goed bij de kopgroep blijven. Al merkten we wel dat we op de twee lange rechte stukken van dit circuit te kort schoten ten opzichte van de wagens voorin. Daardoor liepen de Camaro's, dankzij een stukje extra vermogen, wat weg', aldus Severs.
Nadat een safetycarsituatie de race kortstondig had geïnterrumpeerd, was het halfweg koers tijd voor de verplichte pitstop. Severs gaf het stuur over aan teamgenoot Knap, die de tweede helft van de wedstrijd voor zijn rekening nam. Met een sterk gereden slotstuk wist Knap nog wat progressie te boeken en uiteindelijk de bolide als 4de over de finish te brengen. 'We kwamen net te kort voor de top 3', zei Severs na afloop. 'Maar het gaat goed. We maken elke sessie stappen vooruit. Het is dit weekend racen op een voor mij nieuw circuit. Niettemin zit ik met mijn tijden en klassering toch dicht tegen het podium aan. Dat geeft vertrouwen voor de tweede wedstrijd.'

Race 2
Dat goede gevoel van Severs was terecht. Niet alleen mocht zijn teammaat Knap tijdens de maandagrace vanaf de prima tweede stek starten, bovendien ontvouwde deze manche zich lange tijd prima voor deze twee coureurs van Ekris Motorsport. Terwijl enkele andere rijders hun raceauto niet op de baan wisten te houden, bracht Knap de BMW halverwege de wedstrijd als 3de de pits in. Tijdens deze verplichte stop nam Severs het stuur over. Nadat de Woerdenaar vlak achter Jörg Viebahn terug de baan op was gekomen als de nummer 4, wisten deze twee rijders heel rap het gat dicht te rijden naar de twee leidende wagens van Luc Braams en Marcel Nooren. Het duurt dan ook niet lang voordat Viebahn en Severs aansluiting vonden bij de twee frontrunners. Met nog een kwartier wedstrijd te gaan, wist Severs aan Luc Braams voorbij te gaan. Even later ontstond er een prachtig treintje aan kop van drie rijders, waarbij Severs op amper een halve seconde achterstand van de kop op plek 3 lag. Toen Nooren even later een foutje maakte, waren Viebahn en Severs er als de kippen bij om hem te verschalken. 'Het ging super. Mijn snelheid was goed, mijn rondetijden prima en we waren hard op weg naar in elk geval een podiumplaats', zag Severs tot zijn tevredenheid. 'Totdat ik bij het verdedigen van mijn tweede plaats bij het aanremmen van een bocht door mijn ABS heen schoot. Ik gleed door op onderstuur. Normaal is dat geen probleem. Dan draai je door, neem je de bocht wat ruimer en ga je vervolgens gewoon verder. Maar nu had ik de pech dat koploper Viebahn aan de buitenkant van de bocht zat. We raakten elkaar. Helaas liep ik daarbij dermate veel schade aan de auto op, dat verder rijden helaas onmogelijk bleek. Heel erg zonde, want we waren op weg naar een absoluut topresultaat. Het podium was in het vizier en wie weet wat er nog meer mogelijk was.'

Op naar Zandvoort
Over zeven weken staat het tweede weekeinde van de European GT4 Series op het programma. Dan is Severs' thuiscircuit Zandvoort het racedecor. 'Dan gaan we absoluut weer voor een topresultaat. We hebben tijdens de Paasdagen immers uitstekend laten zien dat we voorin kunnen meedraaien', besluit Severs met een positieve noot.

Uitslagen European GT4 Series, Nogaro (4-6 april 2015):
Race 1: 1. Luc Braams / Duncan Huisman 31 ronden in 52:58,701 minuten, 2. Marcel Nooren / Jelle Beelen op 5,461 seconden, 3. Jörg Viebahn (Dui) op 17,486, 4. Rob Severs / Simon Knap (BMW M3 GT4) op 19,772.

Race 2: 1. Marcel Nooren / Jelle Beelen 30 ronden in 52:09,213, 2. Luc Braams / Duncan Huisman op 5,630 seconden, 3. André Grammatico (Fra) op 5,898. Uitgevallen: Rob Severs / Simon Knap (BMW M3 GT4).

Kalender European GT4 Series 2015:
22-24 mei: Pinksterraces, Zandvoort (Ned)
5-7 juni: ADAC GT Masters, Red Bull Ring (Oos)
19-21 juni: ADAC GT Masters, Spa-Francorchamps (Bel)
14-16 augustus: ADAC GT Masters, Nürburgring (Dui)
2-4 oktober: Blancpain Sprint Series, Misano (Ita)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet