GT

GT4 European Series: Ongelukkige seizoensstart voor Racing Team Holland by Ekris Motorsport

knap

Racing Team Holland by Ekris Motorsport is het nieuwe raceseizoen van de Competition102 GT4 European Series op het Franse circuit Nogaro ongelukkig begonnen. Ricardo van der Ende en Bernhard van Oranje verruilden afgelopen weekeinde hun kampioens-BMW M3 GT4 voor een snelle Ford Mustang FR500C. De overstap bracht hen echter weinig; de regerend GT4-kampioenen vielen in beide races uit. De formatie Simon Knap - Rob Severs kende meer geluk, het BMW M3 GT4-duo eindigde in haar eerste race als vierde.

Tekst en foto's: PR

De Ekris-BMW waar Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende vorig jaar het kampioenschap mee behaalde, werd tijdens de openingsrace van 2015 vervangen voor een Ford Mustang FR500C. Problemen met het ABS zorgden er voor dat de Mustang zich lastig rond het 3,636 kilometer lange parcours liet sturen. Toch sleepten Van Oranje en Van der Ende in de kwalificaties een tiende en vierde startplek uit de strijd. Severs en Knap verzekerden zich van een zesde en tweede uitgangspositie.

Kort na de start van de eerste race zorgde een klapband bij Van Oranje voor een vroege uitvalbeurt. "Het ABS schoot er uit toen ik hard moest remmen. De wielen blokkeerden en had daarna afgevlakte banden. Met niet veel later een klapband tot gevolg", beschreef Van Oranje de ongelukkige situatie. Van der Ende kon zich onverrichte zaken omkleden. Ondertussen beleefde Knap een sterke inhaalrace, waarna hij het stuur overgaf aan Severs. Uiteindelijk finishten zij hun eerste race samen als vierde nét buiten het erepodium. "Ik had een constante race en kon de mannen voor mij goed volgen. Het lijkt er op dat we een competitief jaar tegemoet gaan", zei Severs tevreden.

Nadat de Mustang 's ochtends met nieuwe onderdelen in verbeterde staat hersteld was, had Van der Ende aanvankelijk een geweldige Tweede Paasdag. Van der Ende reageerde bij de start als door een adder gebeten en stootte van de vierde plek door tot achter raceleider Duncan Huisman, die hij ook vrij rap wist te verschalken. "Ik had een prachtig gevecht met Duncan. Allebei rijdend in een Amerikaanse muscle car, een geweldige ervaring", zei Van der Ende.

ende

In de zesde ronde schoot Van der Ende zonder remmen rechtdoor, met flinke schade aan de Mustang tot gevolg. Van der Ende bleef gelukkig ongedeerd. Hij vervolgde: "Ik remde iets harder dan normaal en voelde al meteen minder druk. Bij de volgende bocht waar je hard moet remmen, gaven de remmen helemaal niet meer thuis. Het was een flinke klap, dat was niet fijn. Maar ik voel me gelukkig prima."

Simon Knap begon voortvarend aan de wedstrijd. Na de pitstop met rijderswissel leek teamgenoot Rob Severs af te koersen op een podiumklassering, maar een ongelukkige aanvaring met de Aston Martin Vantage van Jörg Viebahn maakte een voortijdig einde aan hun race. Simon Knap: "Jammer. Dit is niet helemaal wat ik van het weekeinde gehoopt had. Maar ik kijk uit naar de volgende races op Zandvoort. Daar zullen veel teams sterk voor de dag komen en ik denk dat we weer voor de top drie en dagsuccessen kunnen gaan. Dat hebben we dit weekeinde laten zien."

De derde en vierde wedstrijd in de Competition102 GT4 European Series worden verreden tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort in het weekeinde van 22, 23 en 24 mei aanstaande.

COUPES DE PÂGUES – CIRCUIT PAUL ARMAGNAC – NOGARO – 4 – 6 APRIL

Competition102 GT4 European Series race 1: 1. Luc Braams / Duncan Huisman, Chevrolet Camaro, 31 ronden in 52:58,701 minuten (127,7 km/u), 2. Marcel Nooren / Jelle Beelen, Chevrolet Camaro, op 5,461 seconden, 3. Jörg Viebahn, Aston Martin Vantage GT4, op 17,486, 4. Rob Severs / Simon Knap, BMW M3 GT4, op 19,772 en niet geklasseerd: Bernhard van Oranje / Ricardo van der Ende, Ford Mustang FR500C, op 27 ronden.

Competition102 GT4 European Series race 2: 1. Marcel Nooren / Jelle Beelen, Chevrolet Camaro, 30 ronden in 52:09,213 minuten (125,5 km/u), 2. Duncan Huisman / Luc Braams, Chevrolet Camaro, op 0,630 seconde, 3. André Grammatico, BMW M3 GT4, op 0,898 (1e am), 10. Rob Severs / Simon Knap, BMW M3 GT4, op 8 ronden en niet geklasseerd: Bernhard van Oranje / Ricardo van der Ende, Ford Mustang FR500C, op 25 ronden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet