GT

GT: Müller en Martin bezorgen BMW Sports Trophy Team Brasil eerste overwinning

VSA BSS NOG15 GR8R8092

BMW-fabriekscoureurs Maxime Martin en Dirk Müller hebben BMW Sports Trophy Team Brasil de eerste overwinning in de Blancpain Sprint Series bezorgd. Het Belgisch-Duitse duo versloeg in de hoofdrace op het Circuit Paul Armagnac in Nogaro de winnaars van de kwalificatierace van gisteren, Stéphane Ortelli en Stéphane Richelmi. Christopher Mies en Enzo Ide eindigden de race opnieuw als derde.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: SRO/Vision Sport Agency

In tegenstelling tot de kwalificatierace kwam het hele veld vandaag ongeschonden door de eerste bochten. Achterop het circuit zette Maxime Martin de aanval in op Stéphane Richelmi en nog voor het duo het lange rechte stuk op kwam was de BMW de van pole vertrokken Audi voorbij. Martin kon direct een gat slaan naar de achtervolgende auto's en was in no time vijf seconden los van Richelmi. Achter Richelmi kwam diens teamgenoot Christopher Mies snel opzetten en in de zevende ronde liet Richelmi Mies voorbij.

Het verschil tussen de nummers een en twee in de race bleef vervolgens rondenlang rond de vier seconden en de gevechten op de baan speelden zich tot de pit window open ging dan ook met name achter in het veld af. Richelmi was de eerste coureur die de pits in dook toen de pit window na 25 minuten open ging, Martin volgde halverwege de race. Christopher Mies reed door en een combinatie van snelle rondetijden en een snellere pit stop door het Belgian Audi Club Team WRT team leverde zijn teamgenoot Enzo Ide de leiding op.

VSA BSS NOG15 SP1 9085
Ook de Audi van Mies en Ide legde het af tegen de BMW van Martin en Müller

Na de stops lag Ide twee seconden voor Dirk Müller, maar de Duitse coureur zat twee ronden later al weer op de bumper van de Audi. Het duurde vervolgens nog enkele ronden voor de BMW Z4 GT3 bij in het ingaan van de eerste bocht de Audi R8 LMS ultra wist te passeren. Bij WRT maakte men direct een tactische beslissing door de sneller rijdende Stéphane Ortelli op het rechte stuk Ide voorbij te laten gaan en de aanval op Müller in te zetten.

Hoewel Ortelli een deel van de achterstand goed wist te maken, bleef hij rondenlang op een seconde achterstand rondrijden. Pas kort voor het einde dook hij voor het eerst onder de seconde, maar de Monegask kon geen vuist meer maken tegen Müller, die na 41 ronden als eerste over de streep kwam. Op 0,368 seconden kwam Ortelli als tweede over de finish, gevolgd door de Audi van Enzo Ide en op ruime afstand de Bentley Continental GT3 van Maximilian Buhk.

Jules Szymkowiak en zijn Franse teamgenoot Olivier Lombard eindigden met de Bentley Team HTP Bentley Continental GT3 als 14e algemeen en tweede in de Silver Cup. Nick Catsburg en Albert von Thurn und Taxis bleven met de Reiter Engineering Gallardo R-EX steken op de 17e plaats.

Uitslag Main Race Blancpain Sprint Series
Maandag 6 april 2015, Circuit Paul Armagnac
1. Müller-Martin (BMW Sports Trophy Team Brasil) in 41 ronden
2. Ortelli-Richelmi (Belgian Audi Club Team WRT) + 0.368
3. Mies-Ide (Belgian Audi Club Team WRT) + 8.322
4. Buhk-Abril (Bentley Team HTP) + 20.798
5. Seefried-Siedler (Rinaldi Racing) + 23.766
6. Nash-Stippler (Belgian Audi Club Team WRT) + 46.772
7. Bonanomi-Salaquarda (ISR) + 50.188
8. MayrMelnhof-Winkelhock (Phoenix Racing) + 50.856
9. Vasiliev-Bouchut (GT Russian Team) + 59.041
10. Sperafico-Sperafico (BMW Sports Trophy Team Brasil) + 1:07.740
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet