RGMMC

Karting: RGMMC: Net niet verhalen voor landgenoten in Salbris

Knipsel

De finales van de eerste ronde van de Rotax Eurochallenge in het Franse Salbris brachten weinig geluk voor onze landgenoten. Pech in de prefinales en net niet verhaaltjes in de beslissende finales maakt het geen topdag vandaag. Toch hadden we in iedere klasse weer een landgenoot voorin zitten!

Tekst: Philippe De Roeck

We zijn een thuiswedstrijd gewoon als eerste manche van het EK Rotax Max. Karting Genk ruilde echter met Salbris waardoor Genk nu de ontknoping van het EK ontvangt.

Voor de zoveelste keer in de geschiedenis van de Eurochallenge was het in de finale van de Junioren opnieuw een Brits onderonsje met een top zes, volledig bezet door de Britten. Jack McCarthy won voor Kiem Jewiss en Dean MacDonald. Eerste landgenoot is DIkkie van der Wal die een goede dag kende vandaag en zich opwerkte naar P9 in de finale. Kenzo Aerts kende een goed debuut op Salbris met een rechtstreekse plaats voor de finales en 26e plek in de finale vandaag.

In de Senioren was de zesde plek voor Glenn Van Parijs opnieuw een bevestiging dat we op Europees niveau toch steeds een topper hebben rondrijden. Nog iemand die zich vandaag geweldig in de schijnwerpers zette was Dave Blom. De man startte, eerlijk, in een kansloze positie in de secondchance vanochtend na een dag vol problemen tijdens de heats. Maar Blom redde het, en hoe! Hij werd heel knap vijfde en plaatste zich voor de finale. Sanne van Wagensveld, Bas de Laat, Luuk Monfoort, en Lennert van Bogaert redden het niet.
In de finale die gewonnen werd door slokop Pierce Lehane die heel het weekend uitstekend onder weg was. John Stewart en Jaij Nijar werden tweede en derde. Van Parijs pakte dus zoals gezegd een goede zesde plek. Rinus van Kalmthout werd 18e, Luc Willemse 21e en Dave Blom 24e. Max Timmermans begon de dag gisteren uitstekend en won twee heats maar viel ver terug in zijn laatste heat na remproblemen. En eens in de problemen, altijd in de problemen zegt men wel eens. Het was dan ook meteen prijs in de prefinale toen Timmermans na amper een ronde al helemaal terugviel in het klassement. In de finale kwam Timmermans nog tot P25 maar er zat duidelijk meer in. Ook voor Michael Cool die de prefinale vanaf P8 mocht aanvangen maar al in bocht twee van de eerste ronde het grind werd in geknald. P32 is het resultaat.

Kort voor aanvang van dit weekend kwam het bericht de wereld in dat Mats van den Brand ingeschreven stond in de DD2 klasse op een DR Chassis. Da's mooi, denken we dan maar het werd nog mooier want de rally rijder bewees nog maar eens één van de rapste mannen van Nederland te zijn. Van den Brand kende uitstekende heats en werd vanochtend ook nog derde in de prefinale. Veel belovend nieuws dus voor de voormalige Europese kampioen. Ook Lorenzo van Riet toonde dit weekend al zijn snelheid, we hadden dus twee sympathieke Nederlanders voorin in richting de finales. Startend vanaf P3 kwam Mats van den Brand in de start wat in het gedrum en sloot aan als vijfde. Ferenc Kanscar nam de kop maar halverwege de wedstrijd ging Anthony Abasse er voorbij. Abasse trok al snel een gaatje, niet genoeg om zeker te zijn van winst, wel groot genoeg om even wat adem te krijgen. Van den Brand reed lang in het treintje op P5 maar er kwamen geen aanvallen, ook niet in de laatste ronde en zo veranderde er maar weinig. Abasse won voor Kanscar en Kevin Ludi terwijl van den Brand Fillipos Kalesis in de laatste bocht nog voorbij ging aan van den Brand die zesde werd. Lorenzo van Riet werd heel knap achtste.

Resultaten zijn nog onder voorbehoud!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet