GT

GT: Eerste Blancpain Sprint Series-pole van het seizoen voor Stéphane Ortelli

VSA BSS NOG15 SP1 8744

De Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra van Stéphane Ortelli en Stéphane Richelmi zal vanmiddag in de eerste Blancpain Sprint Series race van het seizoen 2015 van pole vertrekken. Op het Circuit Paul Armagnac in Nogaro wist Ortelli in de kwalificatie de Belgische BMW-coureur Maxime Martin af te troeven. Maximilian Buhk kwalificeerde zich met de Bentley als derde.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: SRO/Vision Sport Agency

Tijdens de vrije trainingen op zaterdag domineerden de Audi's vanaf de eerste minuut en wist enkel Maxime Martin in de buurt te blijven. In het eerste deel van de kwalificatie leek het sterk op een herhaling van de training, met als gevolg vijf Audi-coureurs in de top zeven. Het ging allemaal echter niet zonder slag of stoot. De snelste man in de sessie, Christopher Mies, ging onder koude omstandigheden van de baan en gleed door het natte gras tegen de muur. Met een licht beschadigde en onder de modder zittende auto kon de Duitser naar de pits terugkeren. Minder fortuinlijk was de debuterende Robin Frijns. Bij het opkomen van het rechte stuk ging de Limburger in de rondte en schoot hij aan de andere kant van de baan tegen de betonnen pitmuur. Forse schade aan de linkerkant van de Audi en een rode vlag waren het gevolg.

VSA BSS NOG15 SP2 6747
Maximilian Buhk en HTP lijken moeiteloos te zijn overgestapt naar Bentley

In het tweede deel van de kwalificatie was het Maximilian Buhk die met de Bentley Continental GT3 het snelste was, voor Phoenix Racing-coureur Markus Winkelhock. Grote verrassing in de sessie was de snelle tijd van debutant Jules Szymkowiak die met de tweede Bentley in de slotfase de vierde tijd wist te noteren en daarmee ook de Silver Cup pole veroverde. Nick Catsburg eindidgde de sessie als zesde en plaatste zich daarmee ook voor de afsluitende sessie voor de tien snelste coureurs.

Markus Winkelhock was de eerste coureur die onder de 1 minuut 25 dook met een snelste tijd van 1:24.931. Lang kon de Phoenix-coureur echter niet genieten van zijn pole, want Stéphane Ortelli wist 0,199 seconden te vinden en passeerde zijn merkgenoot. Maxime Martin en Maximilian Buhk probeerden de tijd van de Monegask nog aan te vallen, maar de beide coureurs kwamen in eerste instantie niet in de buurt. In de laatste minuut zette Martin nog een ultieme aanval in, maar de BMW kwam uiteindelijk 0,089 seconden tekort voor pole. Jules Szymkowiak kwalificeerde zich als achtste, twee plaatsen voor Nick Catsburg.

VSA BSS NOG15 SP1 8976 Sterk optreden voor rookie Jules Szymkowiak - pole in de Silver Cup

UPDATE - 12:30: Inmiddels is bekend dat de Audi van Frijns en regerend Blancpain GT Series kampioen Laurens Vanthoor dusdanig zwaar is beschadigd dat verdere deelname dit weekeinde niet mogelijk is. Uit nadere inspectie van de auto na terugkomst in de pits bleek dat er schade is ontstaan aan het chassis die niet op het circuit kan worden gerepareerd. Voor Frijns en Vanthoor begint het seizoen dus met een dubbele nul-score.

Uitslag kwalificatie Blancpain Sprint Series

Zondag 5 april 2015, Circuit Paul Armagnac
1. Stéphane Ortelli (Belgian Audi Club Team WRT) in 1:24.732
2. Maxime Martin (BMW Sports Trophy Team Brasil) + 0.089
3. Maximilian Buhk (Bentley Team HTP) + 0.186
4. Markus Winkelhock (Phoenix Racing) + 0.199
5. Frank Stippler (Belgian Audi Club Team WRT) + 0.232
6. Craig Dolby (MRS GT Racing) + 0.404
7. Christopher Mies (Belgian Audi Club Team WRT) + 0.623
8. Jules Szymkowiak (Bentley Team HTP) + 0.831
9. Martin Ragginger (Fach Auto Tech) + 0.943
10. Nick Catsburg (Reiter Engineering) + 0.947
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet