Diversen

Div: KNAF Talent First-selectie klaar voor de volgende stap

Continuïteit gekoppeld aan ambitie kenmerkt de KNAF Talent First-selectie voor 2015. Zo vormen Mats van den Brand en Leo van der Eijk opnieuw de KTF-rallyselectie. Van den Brand promoveert dit jaar naar de Drive DMACK Fiesta Trophy en komt daarmee in actie bij vijf voor het FIA World Rally Championship meetellende wedstrijden. Martijn van Leeuwen is opnieuw opgenomen in de KNAF Talent First-kartselectie en zal op het hoogste niveau strijden in het CIK-FIA Europees en Wereldkampioenschap KF. De 16-jarige karter krijgt gezelschap van de twee 14-jarige karttalenten Richard Verschoor en Rinus van Kalmthout, het tweetal dat vorig jaar furore maakte in de CIK-FIA Karting Academy Trophy. Verschoor maakt de sprong naar de KF-klasse en zal onder andere uitkomen in het CIK-FIA Europees en Wereldkampioenschap, terwijl Van Kalmthout, nota bene als junior, al bij de senioren in actie komt in de diverse Rotax kampioenschappen.

Tekst en foto's: PR

Stichting KNAF Talent First is een initiatief van de nationale autosportfederatie KNAF om jong autosporttalent te begeleiden en te ondersteunen op hun weg naar de top. De activiteiten van KNAF Talent First worden mede mogelijk gemaakt door de steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF. Met de recente overstap van Max Verstappen naar de Formule 1 en Kevin Abbring naar het Wereldkampioenschap rally, is KNAF Talent First er opnieuw in geslaagd om Nederlands autosporttalent af te leveren aan de poort van de eredivisie in hun tak van sport. Voor KNAF Talent First een extra stimulans om met nog meer energie op de ingeslagen weg door te gaan.

Mats van den Brand
Mats van den Brand

De KNAF Talent First-rallyselectie bestaat net als vorig jaar uit Mats van den Brand (Sint-Oedenrode) en Leo van der Eijk (Nieuwerkerk aan den IJssel). De onlangs 24 jaar geworden Van den Brand promoveert dit jaar naar de prestigieuze Drive DMACK Fiesta Trophy. Deze uit zes wedstrijden bestaande serie wordt verreden tijdens vijf FIA World Rally Championship evenementen. Gestreden wordt met volledig identieke Ford Fiesta's R2. Voor het oog van de grote WRC-teams kan Van den Brand zich in de kijker rijden. Het KTF-rallytalent pakte deze kans om op WRC-niveau in actie te komen door het winnen van de Drive DMACK Fiesta Shootout, een competitie tussen rallytalenten uit diverse landen. Van den Brand plaatste zich voor deze competitie door zijn uitstekende optreden bij zijn debuut op WRC-niveau met een Ford Fiesta R2 tijdens de ADAC Rallye Deutschland van vorig jaar. In Nederland scoorde Van den Brand afgelopen seizoen 100% door de vijf wedstrijden waaraan hij deelnam in de Ford Fiesta Sport Trophy op zijn naam te schrijven. Omdat Van den Brand niet aan alle wedstrijden kon meedoen, eindigde hij als runner-up in het kampioenschap. In 2013 veroverde de KTF-rijder met grote overmacht de titel in de Nissan 350Z Challenge.

Leo van der Eijk
Leo van der Eijk

Van der Eijk, die deze maand 23 jaar wordt, blijft eveneens opgenomen in de KTF-rallyselectie, maar omdat hij zijn programma nog niet rond heeft, zal het talent nog niet als KTF-rijder in actie kunnen komen. Doel is om zich via een nationaal programma en een WRC-optreden te plaatsen voor de Drive DMACK Fiesta Shootout, om vervolgens van daaruit door te stoten naar de internationale rallycompetitie.

Martijn van Leeuwen
Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen maakt net als vorig jaar deel uit van de KNAF Talent First-kartselectie. De 16-jarige inwoner van Rijkevorsel verraste vorig seizoen met een fraaie vijfde plaats in het CIK-FIA Wereldkampioenschap KF en werd kampioen in de sterk bezette KF-klasse van het Deutsche Kart Meisterschaft (DKM). Van Leeuwen komt uit voor CRG Keijzer Racing en heeft als hoofddoel de wedstrijden voor het CIK-FIA Europees en Wereldkampioenschap KF. Daarnaast treedt het KTF-talent opnieuw aan in het DKM en diverse WSK wedstrijdseries. Met twee derde plaatsen in WSK-wedstrijden is Van Leeuwen het seizoen al voortvarend begonnen.

Richard Verschoor
Richard Verschoor

Na hun uitstekende optreden als KNAF afgevaardigden in de CIK-FIA Karting Academy Trophy 2014, waarin ze respectievelijk de eerste en derde plaats veroverden, maken de twee 14-jarige karttalenten Richard Verschoor (Benschop) en Rinus van Kalmthout (Hoofddorp) dit jaar ook deel uit van de KNAF Talent First-kartselectie. Verschoor maakt een flinke sprong, promoveert direct naar de KF-klasse en zal daarin net als Van Leeuwen uitkomen in het CIK-FIA Europees en Wereldkampioenschap en diverse DKM en WSK wedstrijdseries. Verschoor rijdt voor het Zwitserse RB Racing. Van Kalmthout is eigenlijk nog junior, maar maakt voortijdig de overstap naar de senioren en concentreert zich dit jaar vooral op de diverse Rotax kampioenschappen en wedstrijdseries. Van Kalmthout treedt aan voor het gerenommeerde Nederlandse Team TKP.

Rinus van Kalmthout
Rinus van Kalmthout

Continuïteit ook bij de bondscoaches. Marco du Pau zal weer optreden als bondscoach van de KNAF Talent First-karttalenten, terwijl Gerard Grouve voor het tweede jaar op rij het bondscoachschap van het KTF-rallyprogramma en de KTF-autorensport voor zijn rekening neemt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet