Algemeen

Dragracing: Festival of Power opent Europees dragrace-seizoen

fop micallef

Komend weekend trapt het internationale dragrace-seizoen af op Santa Pod Raceway met het Festival of Power. Hoewel de wedstrijd op de Engelse baan niet meetelt voor het Europees kampioenschap en er alleen punten te behalen zijn voor de Britse titelstrijd, wordt het traditionele paasevenement algemeen gezien als de opening van het Europese seizoen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Ondanks dat Pasen vroeg valt en de kans op 'minder goed Engels weer' daarmee vrij groot is, zijn de startvelden in bijna alle klassen goed, tot zelfs zeer goed gevuld. Het aantal Nederlandse deelnemers dat de oversteek waagt en het risico op regen durft te nemen, is echter zeer beperkt.

fop huis
Ronald Huis

Bij de auto's heeft Ronald Huis ingeschreven in de klassen Super Gas en Super Comp, terwijl bij de motoren in de Top Fuel Bike klasse Rene van den Berg op de startlijst staat.

fop berg
Rene van den Berg

Buiten het drukke programma met talloze Sportsman klassen, zal de nodige aandacht uitgaan naar de Pro Modified klasse, waar voor de Britse titelstrijd negen auto's staan ingeschreven. Minstens zo interessant is de Top Fuel klasse. Ondanks dat de wedstrijd voor deze klasse zelfs helemaal nergens voor meetelt, komen er maar liefst vier auto's in actie. Niet geheel toevallig zijn het de vier auto's van Rune Fjeld Motorsport, het team dat op Santa Pod Raceway zijn uitvalsbasis heeft. Jari Halinen (Finland) en Duncan Micallef (Malta) zijn er om voor aanvang van het FIA EK-seizoen alvast wat testruns te kunnen maken.

fop v jones
Liam Jones in actie in zijn Super Pro ET dragster

Interessant is de bezetting van de andere twee RFM-dragsters. Vorig jaar nog actief in de Super Pro ET klasse, maakt Liam Jones de overstap naar de Top Fuelers. De Engelsman kwam vorig weekend al een keer in actie en wil tijdens het Festival of Power zijn licentieruns voltooien, om zo ruim voor aanvang van het seizoen het benodigde papiertje in bezit te krijgen. Als alles volgens plan verloopt zou Jones dan eind mei op Santa Pod ook aan de start moeten staan van het FIA Europees Kampioenschap.

fop v bremnes.03
Birgitte Bremnes (eigen foto team)

De vierde RFM Top Fueler wordt bezet voor de 23-jarige Birgitte Bremnes. Na al eerder haar Top Methanol Dragster licentie meer dan overtuigend te hebben gehaald, wil de jonge Noorse nu haar Top Fuel licentieruns gaan doen. Gezien het talent van de rijdster uit de stal van het Islanders Drag Racing Team zal het met goed gevolg volbrengen van de licentieruns in een Top Fueler geen al te grote problemen opleveren. Voor zover bekend is er echter (nog) geen budget om ook deelname aan het FIA EK mogelijk te maken.

De kwalificaties van het Festival of Power worden op vrijdag en zaterdag verreden terwijl de eliminaties voor paaszondag op het programma staan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet