IndyCar

Champcar: Pastorelli schittert in Montreal, Bourdais op weg naar derde titel

Rocketsports-coureur Nicky Pastorelli heeft in de naar maandag verplaatste Champcarwedstrijd in Montreal een uitstekende zesde plaats behaald. Charles Zwolsman eindigde als achtste.

tekst Willem J. Staat

 Pasto Montr

Uitgekiende stategie van het Rocketsports Team leverde Nicy Pastorelli een zesde plek op in Montreal. Foto: PR

Opsteker voor Nicky Pastorelli
In zijn negende Champcarwedstrijd boekte Nicky Pastorelli in het Canadese Montreal zijn beste seizoensresultaat. De Nederlandse Champcar-rookie kwam als zesde over de finish. Pastorelli startte vanaf een vijftiende plek op Bridgestone Potenza slicks. In de 34e ronde kreeg Pastorelli van het team orders om door te rijden terwijl de rest van het veld een pitstop maakte. Pas in de 44e ronde kwam Pastorelli binnen en leverde enkele spannende gevechten met Charles Zwolsman en de Brit Dan Clarke. Na zijn ptistop kwam hij terug in elfde positie. In de 50e ronde keerde het tij voor Pastorelli, want hij kwam terug op een vijfde plek, die hij helaas in de allerlaatste ronde moest aan Wil Power moest prijsgeven. "Als je vanuit de achterhoede start, ben je snel door je Power2Pass heen en Power had nog "power" over" aldus Pastorelli, die eind september eveneens op Elkart Lake hoopt te scoren. Pastorelli's teamgenoot Antonio Pizzonia eindigde als elfde, maar doordat de radiocommunicatie totaal wegviel zat er geen goed resultaat in, verklaarde de Braziliaan achteraf.

Zwolsman teleurgesteld
Charles Zwolsman was enigszins teleurgesteld over zijn achtste plek. "Er had veel meer ingezeten. De race verliep uitstekend totdat ik Pastorelli naderde. Hij maakte een fout en toen hij uit een bocht kwam gaf hij wel heel weinig ruimte, waardoor ik vertraagde. Het bracht me bepaald niet in een goede positie want ik kwam op het natte gedeelte en verloor maat liefst vier plaatsen, en ook in de pits was het chaos. Op het einde sneed ik de chicane af en verloor uiteindelijk nog een plaats"

Bourdais richting titel
De Amerikaanse Champcarsensatie A.J. Allmendinger leidde aanvankelijk de wedstrijd in Montreal met zijn Forsythe Lola, maar een gebroken aandrijfas betekende het einde van alle titelaspiraties. Daarna nam Bourdais de leiding van de wedstrijd over. De Fransman kreeg onverwachte concurrentie van zijn landgenoot Nelson Philippe, die op een andere strategie zat en ruim tien ronden lang de wedstrijd leidde. In de 63e ronde moest de CTE Racing HVM-coureur naar binnen en viel naar de derde plaats terug.

De wedstrijd werd van 72 naar 67 ronden gereduceerd. Doordat onze zuiderbuur Jan Heylen in de 64e ronde de lokale favoriet Alex Tagliani toucheerde werd de wedstrijd kort voor het einde geneutraliseerd, waardoor de voorsprong van Bourdais op aartsrivaal Paul Tracy tot nul was geslonken. De Newman Haas-coureur was echter sneller bij de re-start en versloeg de Canadees met 1.398 seconden. Tagliani en Heylen eindigden respectievelijk als zevende en negende. Mocht Sebastien Bourdais erin slagen om de Champcartitel voor de derde achtereenvolgende maal op zijn naam te schrijven, dan is hij de eerste coureur die het record van de legendarische Ted Horn evenaart. Horn won vanaf 1946 drie achtereenvolgende keren de titel in American Open Wheel Racing.

UITSLAG
1. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 67 ronden
2.01.09.290 gem 144.658 km/u
2. Paul Tracy(CDN) Lola Cosworth 67 ronden
3. Nelson Philippe(F) Lola Cosworthj 67 ronden
4. Dan Clarke(GB)Lola Cosworth 67 ronden
5. Will Power(AUS)Lola Cosworth 67 ronden
6. Nicky Pastorelli(NL) Lola Cosworth 67 ronden
7. Alex Tagliani(CDN) Lola Cosworth 67 ronden
8. Charles Zwolsman(NL( Lola Cosworth 67 ronden
9. Jan Heylen(B) Lola Cosworth 67 ronden
10.Mario Dominguez(MEX) Lola Cosworth 67 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet