Belgian Max Challenge (BMC)

Karting: BMC: Ostricourt geeft startschot voor eerste BMC van 2015

KPX 7937

Op 29 maart werd het de Belgian Max Challenge opnieuw op gang geschoten. Niet Karting Genk, maar het JPR Circuit in Ostricourt werd gastheer voor de eerste manche van het kampioenschap. Het werd meteen een seizoen opener om niet snel te vergeten want net zoals in Nederland en België viel de regen met bakken uit de lucht. Met drie races in het vooruitzicht beloofde het dus een dagje vol glibberen en glijden te worden.

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: Michael Melis

De echte regenrijders waren dit weekend aan zet op de snelle baan in Frankrijk. Het verschil kon dus vanaf de eerste meeting al gemaakt worden. De briefing vond dit jaar al op zaterdag plaats en daar was een hele leuke reden voor. De Belgian Max Challenge werkt dit jaar drie races per klasse af. Finale één en twee bepalen de startopstelling voor finale drie terwijl er in iedere race 55 punten voor de winnaars zijn weggelegd! Regenpakje aan, helm op, benzine in de tank en hup, de BMC 2015 is vertrokken.

KPX 8126

De MicroMax kent dit jaar in de BMC en BNL een bijzondere formule. De naam werd omgedoopt tot de Academy. Iedere rijder krijgt namelijk een motor van de organisatie om het weekend mee af te werken, die motoren worden dan nog eens onderling gewisseld om het zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Zak O'Sullivan, vorig jaar al aanwezig tijdens de BNL in Ostricourt kende een ijzersterk weekend. De Engelsman pakt met bijna een seconde voorsprong de pole voor Thomas Martens die enkele weken terug nog de BNL KickOff won. Bjarne van der Linde zette een derde tijd neer. Ook in de races stond er geen maat op O'Sullivan. Hij won ze alle drie en pakte daarmee de dagzege mee naar huis. Thomas Martens werd tweede in de tussenstand nadat hij twee keer tweede finishte en één keer vierde. Bjarne van der Linden eindigde als derde met twee vierde plaatsen en één tweede plaats.

KPX 7725

Elf deelnemers verlieten het parc fermé voor de kwalificatie van de MiniMax. Snelle Nederlander Thom Nelissen pakte de pole met ruim zeven tienden op Xavier Handsaeme en Dylan Cleeren. Handsaeme bewees nog maar eens de man in vorm te zijn in de deze klasse. Ook hij pakte de hattrick en won het da klassement. Daarachter verdeelden Nelissen en Cleeren de laatste podium plekken. Nelissen haalde het dankzij twee tweede plaatsen en P3 van Cleeren die derde werd na twee derde plaatsen en één tweede plek!

KPX 6859

Ook in de Junioren kwam het er op aan geen foutjes te maken. Jordan Brown Outley pakte na de BNL KickOff pole opnieuw de pole in de Junioren voor Lars Olofsen en nieuweling Rens van Pelt. Olofsen viel in de eerste twee races jammergenoeg wat terug en miste het podium, ondanks P3 in de laatste race, nipt. Hij werd vierde. Ook Jordan Brown Outley won alle drie de races al kwam er wel wat concurrentie uit het kamp van de snelle Rens van Pelt die Brown-Outley nooit vrij spel gaf. Van Pelt werd drie keer tweede terwijl Baptiste Moulin derde werd.

KPX 7380

Ruim dertig deelnemers in de Senioren werden net na het 'tien uurtje' losgeloten voor hun kwalificatie. GKS'er Dylan Lahaye pakte sterk de pole met een miniem verschil van net geen tiende op Max Timmermans. Felix Wargé werd heel netjes derde. De top twee bleef constant, Dylan Lahaye moest enkel race twee aan Felix Wargé laten, maar pakte wel de winst in het dagtotaal. Wargé werd heel mooi tweede. Bij Max Timmermans die als tweede kwalificeerde ging het van kwaad naar erger. Na een goede tweede plaats in race één viel hij helemaal terug in race twee en drie wat hem een vijftiende eindplek opleverde. Wie wel goed naar voren kwam was regerend kampioen Glen Van Droogenbroeck die knap derde werd in de eindstand.

KPX 7342

We hebben er lang op moeten wachten maar er lijkt een einde te komen aan de heerschappij van Jonathan 'GentleMax' Knevels. Na een vlekkeloos parcours in 2014 werd Knevels voor het eerst sinds lang nog eens geklopt. In de kwalificatie, waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen de echte Gentlemen's en de iets jongere Senior Plus piloten, zat het al vrij kort op elkaar met Randy Nauwelaers en Dorian Kruger die nipt een halve seconde moesten toegeven op de poletijd van Knevels. De eerste race werd meteen gewonnen door Nauwelaers! In race twee nam Knevels het commando weer over, Nauwelaers werd tweede. Voor race drie wisselde het weer en was het opnieuw Randy Nauwelaers die als eerste voorbij startfinish kwam. Hij neemt dan ook de mooie trofee mee naar de werkplaats van zijn eigen team, SLC Karting. Jonathan Knevels werd tweede in de eindstand voor zijn teammaat Dorian Kruger die het ook erg goed deed met twee vierde plekken en één derde plek. Frederik Van Tichelen werd in race één en twee steeds derde maar kende een slechte laatste wedstrijd waardoor hij een vrijwel zekere derde plaats moest laten schieten en vierde werd. In de GentleMax ging de winst naar Thiery van Kerckhoven voor Bruno Cabooter die na een mindere eerste race zijn ervaring liet spreken en zich weer opwerkte gedurende de wedstrijd dag. Na een dag vol strijd was het dus van Kerckhoven die met de grootste trofee naar huis mocht voor Cabooter en Raymond van Overdijk!

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet