Diversen

Karting: Diversen: Richard Verschoor ziet tweede plaats in rook opgaan.

Lonato, 29 maart 2015 - Sensatie hing in de lucht op de baan van South Garda Karting in Italië. Aan de oevers van het Gardameer leek de 14-jarige Richard Verschoor op weg naar de tweede plaats tijdens de prestigieuze Trofeo Andrea Margutti. Anderhalve ronde voor de finish breekt echter een tandwiel en staat het talent uit Benschop met lege handen.

Tekst: PR

Op een paar rijders na gaf de hele wereld in de KF (eredivisie van de automatenklasse) present op de beroemde baan in Lonato. De Trofeo Andrea Margutti is een vermaarde wedstrijd in de kartwereld, vernoemd naar de talentvolle Italiaanse karter Andrea Margutti die in 1989 op 14-jarige leeftijd dodelijk verongelukt tijdens de vrije trainingen van een Italiaanse kartwedstrijd.

Samen met het team van RB Racing en begeleider Mats van den Brand begint Richard Verschoor vol motivatie aan zijn eerste Trofeo Andrea Margutti. "Het hele weekeinde was de snelheid er", vertelt Richard Verschoor. Dit resulteert onder andere in de 2e tijd tijdens de kwalificatie en twee keer een derde plaats in de heats.

Tactisch handigheidje

In de pre-finale knokt de jonge fabrieksrijder zich na een mindere start opnieuw naar voren, om uiteindelijk als derde over de finishlijn te razen. Aan die podiumfinish gaat nog een tactisch handigheidje vooraf. "Op deze baan wil je starten op een oneven positie, omdat de andere rij heel ongunstig ligt op weg naar de eerste bocht", legt Richard uit.
Even lijkt het erop dat de jonge Nederlander de tweede plaats krijgt opgedrongen, op het moment dat de rijder voor hem plots inhoudt en Richard erlangs glipt. "Maar ik wilde absoluut aan de goede kant starten in de finale, dus heb ik hetzelfde trucje op hem toegepast." Zo begint de coureur van RB Racing in het kielzog van de pole sitter aan de finale.
"Ik kwam niet helemaal lekker weg", verhaalt de rijder over de openingsfase. iets te wijd uitwaaieren zorgt ervoor dat twee concurrenten langzij steken. Een handvol ronden later knokt Richard zich op pure snelheid terug naar de derde plaats. "Met uitzicht op de nummer twee." In die belangrijke slotfase wordt ook duidelijk waarom de motor al vanaf de start anders klinkt.

'Rijd om te winnen'
Het motorvermogen van Richard z'n Exprit kart begint dan bij vlagen weg te vallen. Desondanks verschalkt hij de nummer twee en lijkt een prachtige tweede plaats in deze prestigieuze race voor het grijpen. Met nog anderhalve ronde te gaan draait Richard echter de pits in omdat alle vermogen is weggevallen.
"Een tandwiel van de aandrijving bleek gebroken. Een onderdeel dat normaal niet kapot gaat en maar een paar tientjes kost", vertelt het kartalent. "Ik rijd om te winnen of om op z'n minst op het podium te staan. En nu sta ik met lege handen en dat is balen. Maar de snelheid was goed en dat is goed voor de rest van het seizoen."

Richard Verschoor wordt dit seizoen gesteund door RB Racing, ONE engines, Verschoor Metaal Techniek en Bystronic.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet