Algemeen

Dragracing: Jonnie Lindberg steelt de show in Charlotte

lindberg beker

Met overwinningen voor Antron Brown in de Top Fuel klasse en Jack Beckman bij de Funny Cars pakte Don Schumacher Racing tijdens de NHRA 4Wide Nationals opnieuw een dubbelzege, terwijl Larry Morgan met zijn winst bij de Pro Stockers voor het eerst sinds 2009 weer op het podium mocht plaatsnemen. De show in Charlotte werd echter gestolen door de Zweed Jonnie Lindberg (kopfoto, Pomona 2015) die bij de Top Alcohol Funny Cars alle records verpulverde, zich nu wereldrecordhouder mag noemen en met een zege zijn droomweekend nog meer glans gaf.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA en Remco Scheelings

De NHRA Four-Wide Nationals, de vierde wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series, werd verreden op zMAX Dragway, de enige dragstrip ter wereld met vier banen naast elkaar.

4wide cforce
Courtney Force

Nadat de kwalificaties op vrijdag verregend waren, moesten de tijden op zaterdag in de twee resterende sessies worden gezet. In de Top Fuel klasse ging de eerste kwalificatiepositie naar J.R. Todd in de Red Line Oil Kalitta Motorsports dragster, voor de verrassend snelle Pat Dakin, een rijder die per seizoen slechts aan enkele wedstrijden meedoet en in 1973 (!) zijn laatste NHRA evenement wist te winnen. Bij de Funny Cars was de kwalificatie een Force één-twee met Courtney Force (Traxxas Chevy Camaro SS) op pole en vader John Force op twee. In de Pro Stock klasse eiste Chris McGaha de snelste tijd voor zich op.

4wide tf
De finale met van boven naar beneden Clay Millican, Steve Torrence, Antron Brown en Richie Crampton

Dat een eerste kwalificatiepositie geen garantie is voor succes, werd tijdens de eerste eliminatieronde al snel duidelijk. Zowel Todd en Dakin als Courtney Force werden direct uitgeschakeld, terwijl McGaha er na de halve finales naast stond. Bij de Top Fuelers wisten Antron Brown, Steve Torrence, Richie Crampton en Clay Millican wel de finale te bereiken, waarbij de winst in 3,749 seconden naar Brown ging. Met zijn zege nam de Matco Tools Don Schumacher Racing-piloot ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap.

4wide fc
De finale met van boven naar beneden Jack Beckman, Del Worsham, Tommy Johnson Jr. en Chad Head

Bij de Funny Cars was Don Schumacher Racing in de eerste eliminatieronde met Ron Capps en Matt Hagan direct twee auto's kwijt. Beter verging het de andere twee DSR Dodges van Jack Beckman en Tommy Johnson Jr. In de halve finale klopte het duo de twee overgebleven John Force Racing Camaro's van John Force en Robert Hight en plaatste zich daarmee voor de finale. Beckman (Infinite Hero Dodge Charger R/T) toonde zich in de eindstrijd met 3,983 seconden de sterkste, voor Del Worsham, Chad Head en Johnson. Met zijn runner-up positie nam Worsham wel de leiding over in de tussenstand van het kampioenschap.

4wide beckman
Jack Beckman
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet