IndyCar

IRL: Marco Andretti jongste winnaar

Op Indianapolis was de pas 19-jarige Marco Andretti dichtbij de zege totdat Sam Hornish jr. hem op de finish versloeg. Maar de Andretti-telg uit de derde generatie behaalde gisteren in zijn IRL-debuutjaar tijdens de Sonoma Grand Prix in Californië zijn eerste IRL-overwinning op een roadcourse.

tekst Willem J. Staat

 Marco Andretti Sonoma

Marco Andretti op weg naar zijn allereerste IRL-zege op Sonoma. Foto: Honda

Andretti jongste winnaar
Met zijn overwinning op Sonoma is Marco Andretti de jongste winnaar in "American Open Wheel Racing" De pas 19-jarige Andretti versloeg daarmee het record van de Nieuw Zeelander Scott Dixon met zestien maanden.

In de beginfase maakten de Ganassi-coureurs Scott Dixon en Dan Wheldon met hun Panoz Honda's de dienst uit. De jonge Marco Andretti kwam in de 51e van de 80 te verrijden wedstrijdronden aan de leiding. Zowel Marco Andretti als Tony Kanaan reden in de slotfase met een bijna lege brandstoftank. Een spin van AGR-coureur Bryan Herta acht ronden voor het einde veroorzaakte een neutralisatie waardoor er nog drie ronden met een gereduceerde snelheid moesten worden afgelegd. Deze neutralisatie zorgde achteraf in de paddock voor heel wat gespreksstof. Bryan Herta: "Ik was gewoon te aggressief om een aantal auto's in te halen." Ook Michael Andretti weerlegde onmiddellijk deze kritiek: "Wij hadden kansen in de Top 5. Niemand kan mij na dertien jaar in Indycar racing hiervan beschuldigen. Ik heb ook verplichtingen aan mijn sponsors."

 Marco Podium

Marco Andretti geflankeerd door zijn opa(rechts) en vader(links) zet de Andretti-traditie voort. Foto: Honda

Feit blijft dat we niet zullen weten of Marco het gehaald zou hebben. Zijn teamgenoot Tony Kanaan in ieder geval niet, want die viel terug naar de elfde plaats, evenals de Nieuw Zeelander Scott Dixon eerder in de wedstrijd. De Ganassi-coureur zag na een slechte pitstop waarbij men het linker voorwiel niet snel genoeg verwisselde, zijn kansen op een overwinning in rook gaan. Toch eindigde hij nog als vierde. Voor de Andretti-clan was het een geruststelling dat Dario Franchitti de tweede plaats bezette. "Die doet in ieder geval geen stomme dingen" was het commentaar van Michael na de zege van zijn spruit.

De Braziliaan Vitor Meira eindigde wederom als derde, terwijl Helio Castroneves als vijfde eindigde. Zijn Penske-teamgenoot Sam Hornish jr. kwam niet verder dan een negende plek. Het puntenverschil tussen de Penske en Ganassi-coureurs bedraagt slechts 21 punten. Zowel Scott Dixon en Dan Wheldon maken nog kans op de titels. Bij Ganassi waarschuwde men dat het er hard aan toe zal gaan tijdens de laatste wedstrijd op Chicagoland 10 sept. a.s.

UITSLAG
1. Marco Andretti(USA) Dallara Honda 80 ronden
2. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 80 ronden
3. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 80 ronden
4. Scott Dixon(NZ) Panoz Honda 80 ronden
5. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 80 ronden
6. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 80 ronden
7. Jeff Simmons(USA) Panoz Honda 80 ronden
8. Danica Patrick(USA) Panoz Honda 80 ronden
9. Sam Hornish jr(USA) Dallara Honda 80 ronden
10.Bryan Herta(USA) Dallara Honda 80 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet